Vill du ha kontakt med mig? Skicka via formuläret nedanför så tar jag kontakt med dig.
Om mig:
Jag har en komplex trädgårdspersonlighet som speglar min bakgrund. Jag är uppvuxen på en mjölkgård där vi till stor del var självförsörjande på grönsaker, frukt och kött. Jag har odlat sedan jag var sex sju år gammal och omsorgen om jorden och kärleken till det som växer där ligger nog i generna (känns det som). Jag odlar mycket ätbart, men även prydnadsväxter och skönhetsupplevelsen i trädgården är viktigt för mig. Jag är tredje generationens ”trädgårdsnörd” och mycket kunskap har förts vidare från en generation till nästa. Jag bodde i England under några år och är influerad av engelska trädgårdar och design, har gått en PDC i permakultur och är medlem i Trädgårdsamatörerna.
I dag lever jag och min familj i Skåne, zon 1, mitt i ett villasamhälle, men med åkrar och naturen bara några minuters promenad bort. Förutom man och tre barn bor här också världens gosigaste katt och ett antal papegojor, parakiter, vaktlar och kaniner. Djur är en omistlig del av vårt liv! Jag arbetar som miljösamordnare i ett kommunalt bolag där jag även har ansvar för stadsodling och djur.
Alla foton på bloggen är tagna av mig (eller i vissa fall någon annan i familjen). Låna gärna, men ange alltid källa Kristinas oas och länka till bloggen!
Om trädgården:
Huset är från 1978 och när vi köpte det 1999 var trädgården i mycket stort behov av ogräsrensning, föryngring och uppfräschning. Jag drömde om rosor, lavendel, klematis och massor av fjärilar. Det jag blickade ut över var en maskrosgul gräsmatta, förvuxna barrträd och en massa våtarv, brännässlor och knölklocka. Perennerna var inte många men tack vare givmilda trädgårdsvänner, inklusive min mamma, växte trädgårdens rabatter från år till år.
Före omgörning. Det gamla plommonträdet står ensamt mitt i gräsmattan.
Efter omgörning. Japanska lönnar i slutet av Trädhörnet och en massa skuggälskande växter i Lunden vid plommonträdet.
Numera har vi vår gröna oas i vardagen i vår helt omgjorda trädgård. Det inte mycket gräsmatta kvar, och många ytor i trädgården är täckta med markduk och olika former av stenkross eller singel för att minimera ogräsrensning. Vi månar om insekter och andra djur som kommer till vår trädgård och vi odlar giftfritt. I ett hörn av trädgården får det vara lite mer vilt med högar av död ved och trassliga busksnår.
Två små taggiga inneboende i ett rhododendronbuskage. Att igelkottarna trivs är ett bra miljökvitto!
Läs gärna mer om våra olika omgörningar under ”Trädgårdsprojekt” i menyn ovan, där kan du se en massa före- och efterbilder. Vilka växter vi har kan du se under ”Våra träd, perenner och lökväxter”, där finns olika register (som kompletteras och uppdateras allt eftersom).
Om bloggen:
Bloggen är min trädgårdsdagbok. Här skriver jag om året i vår trädgård, djuren som bor här, mina trädgårdsfunderingar och våra olika trädgårdsprojekt. Jag visar också inspiration från olika trädgårdsresor eller trädgårdar jag har besökt, de inläggen hittar du i högermenyn under ”Inspiration & andras trädgårdar”. Det slinker säkert in ett och annat inlägg om bakning och matlagning också. Att ta hand om det som växer i trädgården är ju en del av trädgårdslivet. Recept jag delar med mig av ligger i menyn ovan.
Vill du se fler bilder från trädgården är du välkommen att följa mig på Instagram. Där lägger jag ut ögonblicksbilder från trädgården, odlingarna och djurens liv.
Välkommen hit!
Hej där. Hittade dig via Hus&Hem trädgård. Kul med lite inspiration. Må gott från Maria
Tack! Välkommen hit, hoppas du tittar in fler gånger.
Kristina
Vilken fin blogg! Så bra tips och inspiration. Jag har precis börjat odla och nosar på permakultur det fanns intressant info hos dig tycker jag. Ha det så fint! (Kan jag länka till dig från min blogg?)
Vänliga Hälsningar
Sofia
Jag bloggar på http://www.bobrabloggen.se
Tack! Vad glad jag blir att du känner dig inspirerad av det jag bloggar om. 🙂
Permakultur är intressant och givande på många plan. Hoppas en del länkar och annat här på bloggen kan vara till hjälp.
Du går gärna länka till mig. Ett av permakulturens ledord är ju just att vi ska dela med oss och sprida kunskapen vidare så fler får ”aha-upplevelser”.
Allt gott!
Kristina
Va fint ni har det!! Har precis köpt hus med en mindre trädgård fick såå mycket inspiration här,ser att man kan få plats med mycket. Kommer med en avstickare i lägenhet från stora trädgårdar nu känns det att det kan bli riktigt bra det här,Tack!
Tack! Vad roligt att du känner dig inspirerad av min blogg. 🙂
Hej Kristina!
Har tidigare varit i kontakt med dig ang klippning av klotrobinior och fått bra tips. Vi har tre stora robinior dock så tycker vi nu att de alldeles för stora. Vi klippte inte dem i år för att de inte skulle bli ännu större. Men hur kan vi göra för att få kronorna mindre? De tar så mycket sol. Vågar man klippa mitt under ”säsong”? Och i så fall hur?
Mvh
Carolin
Hej! Vad bra att du haft nytta av beskärningstipsen! 🙂
Enda sättet att hålla kronorna små är att skära in dem rejält varje vår. Vår klotrobinia – som beskärs vartannat år – växer med cirka 150 cm på den tiden. Skär ni in kronan till cirka 30-40 cm ut från stam blir alltså kronan ca 150 cm i diameter med årstillväxten. Mindre än så kommer ni inte att kunna hålla kronan. Känns det ändå för stort hade jag övervägt att sätta andra träd.
Jag vågar inte råda om beskärning så här års, det får du själv ta beslut om. De jag pratade om när vi skulle beskära sa alla tidig vår, strax innan bladsprickning.
Mvh Kristina
Hej, problemet är dock att kronan har blivit mycket Större än 150 cm även när vi klippt den. Vi klippte den förra året och avvaktade därmed i år, men kronan blev jättestor och skuggade tyvärr en pool. Så vi klippte faktist den för någon dag sedan, försökte få den rund och nätt. Jättenervös nu hur det skall gå. Men jag hade sett en trädgård i närheten som hade klippt på samma sätt, i säsong. Och träden verkade överleva men jag vet förstås inte när de klipptes.
Ja, kronan är inte 150, utan årstillväxten. Så under 250 cm i diameter är det svårt att gå. Hoppas det ordnar sig för både er och trädet.
Hej,
jag såg att du hade daggtörel!
De var väldigt fina och jag undrar var du köpt dem, jag hittar dem ingenstans!
Tack för fina bilder!
Tack så mycket! Mina ursprungliga plantor har jag köpt i Frankrike och sedan har de fröat av sig med hjälp av myror (tror jag). Om du har en bra plantskola i din närhet, så be dem ta hem plantor till dig. Det är inte en vanlig planta i handeln, men den finns att få tag på då och då. Lycka till med plantjakten!
Jag hittade din blogg när jag sökte efter ”snabbväxande träd” på google 😉 mycket intressant läsning! Jag undrar dock i vilken del av landet din trädgård finns 🤔 vänliga hälsningar Stina i Härnösand
Hej Stina! Vi bor i Skåne, zon 1. Träd växer så klart olika snabbt beroende på var du bor, men även medelnederbörd och hur blåsigt det är spelar in. Hoppas du hittar några träd som kan passa din trädgård! 🙂
Sommarhälsningar Kristina
Hej! Läste med stort intresse ditt inlägg om träd som växer snabbt. Det är inte så många som skriver om träd och buskar, de flesta trädgårdsbloggare verkar fokusera på blommor eller grönsaksland. Kul att läsa ditt passionerade förhållande till Sorbus dodong. Funderar på att plantera en sådan. Visst gillar bina dess blommor?
Bästa hälsningar Marie
Hej Marie! Träd och buskar är ett måste för att blommorna ska trivas, så jag önskar att fler planterade det. 🙂
En ullungrönn som trivs växer snabbt och ja, bin och andra pollinatörer gillar blommorna. Bären äts med förtjusning av sidensvansar, koltrastar med flera. Löven är små och blir utmärkt mull. Vill du ha tag på ett flerstammat träd får du göra en beställning, för de flesta plantskolor har inte det hemma. Lycka till med trädplanerna!
Trädgårdshälsningar Kristina