Saffranstryffel doppad i vit choklad och rullad i sockerrostade mandelspån

Försvinnande goda saffranstryfflar. Mjuka inuti, krispiga på utsidan.

saffranstryffel 7

Saffranstryffel

Tryffel:
1 dl grädde
1 msk honung
1 g saffran
250 g vit choklad*
30 g smör
ev 1 tsk cognac

Sockerrostad mandel:
4 dl flagad eller krossad mandel
1 dl florsocker
3 msk vatten

Garnering:
250 g vit choklad*

Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smöret och sist ev cognacen. Rör tryffeln slät.

Häll över i en spritspåse, lägg i kylen tills tryffeln har blivit sval nog att kunna spritsas ut (den ska kännas som leklera). Klipp sedan av spetsen på spritspåsen så tryffellängderna kan spritsas ut med en diameter om ca 1,2-1,5 cm.

saffranstryffel 1

Ställ in i kylen igen. Skär sedan längderna i bitar, lägg dem på en tallrik och ställ in i kylen igen så de är hanterbara vid chokladdoppet.

saffranstryffel 2

Blanda under tiden mandel, florsocker och vatten i en skål och sprid ut blandningen på en plåt. Rosta i 200 grader tills mandeln har fått en gyllenbrun färg. Låt kallna. Hacka/smula/mortla i mindre bitar.

Smält den vita chokladen i vattenbad. Temperera **. Chokladen får inte vara för varm när tryffeln ska doppas, det är jätteviktigt! (Och vill du inte böka med temperering, det går bra ändå. Det enda är att chokladen inte blir glansig och så ”knaprig” som den blir om man tempererar.)

Lägg ner en tryffelbit i chokladen, fiska upp den med till exempel en gaffel, stryk av överflödig choklad mot kanten och släpp den sedan snabbt i fatet med sockarrostad mandel. Strö över mandel, låt svalna lite och lägg dem sedan på ett fat.

saffranstryffel 5

Ställ i kylen och när de är kalla lägg över i en glasburk eller plåtburk. Förvaras i kyl. Tryfflarna är godast kalla, inte rumstempererade.

saffranstryffel 9

* Jag brukar köpa den vita chokladen på Lidl, de har bra och inte alltför dyr sådan.

** Temperering av vit choklad: Finhacka halva mängden choklad, värm till 40 grader i vattenbad, rör ner resten av den hackade chokladen. Nu ska den svalna till 25-26 grader. Rör ”lagom” mycket. För mycket skadar chokladkristallerna, för lite är inte heller bra. Värm nu chokladen till 28-29 grader. Rummet bör vara runt 20 grader varmt.