Här är en skiss över vår trädgård där du kan se hur den är uppbyggd och var de olika planteringarna och rabatterna finns. Trädgården är lite drygt 31 x 31 meter. Klicka på skissen för att se den i ett större format! Poolen ligger på södersidan av huset och Stora trädäcket i väster. Alla halvgenomskinliga gröna cirklar är träd eller större buskar.
Skiss uppdaterad juni 2020. Undrar du hur skissen är gjord, läs gärna kommentarerna här nedan. Jag har också gjort ett inlägg med steg för steg-instruktioner hur man gör en liknande skiss. HÄR hittar du det.
HÄR kan du se drönarbilder på hur vår trädgård ser ut från ovan.
Vilken snygg skiss du har lagt upp. Så borde jag också göra. Alla trädgårdsbloggare borde göra det!
Tack tack! Ja, visst borde fler ha en skiss? 🙂 Den allra enklaste blyertsskiss är bättre än ingen skiss alls.
Instämmer med Åsa. 🙂 Mycket prydlig och tydlig, dessutom med skal givet mått på hur stor trädgården är. Tummen upp för det!
Och visst funkar även handskissade, absolut inget fel i det men många glömmer just bort att ange storleken på deras trädgård / måtten på rabatterna.
Nu till saken.. Vad har du använt för ritprogram ? Om man får lov att fråga så fräckt, så här direkt.
😉
Hälsningar från Högesta’, Ystad
Salla
Tack tack! Absolut, visst får man fråga det! 🙂 Skissen är gjord i powerpoint… Jag har utgått från en pappersskiss och sedan lagt ett jättelikt ”mosaikpussel” på datorn med grafiska figurer för att forma alla konstiga former i trädgården. En rabatt på skissen kan alltså bestå av allt från ett par till över 20 olika småbitar i samma färg som ligger delvis ovanpå varandra för att ge en helhet. Jag är total novis på powerpoint, men det tog mig ändå inte mer än motsvarande två arbetsdagar att göra skissen. Så det är bara att ta ett ritprogram man har tillgång till och testa. Det går ju alltid att backa i processen när det blir fel. Lycka till!
Jag undrar om grusade gångar och grusade ytor har varit en lösning ni har varit nöjda med över tid, med tanken på att ni har gjort om i trädgården under åren i så pass hög omfattning? Jag föreställer mig svårigheter att hålla grus och jord uppdelade var för sig, först och främst, men sedan en utmaning vid flytt av ytor. En annan undran är vilken buske ni valde till bersån?
Det har varit ett stort nöje att läsa om trädgården! Jag snubblade över ditt blogg när jag sökte användning för cornellens bär och blev fast. Tack!
Hej May! Vad roligt att du blev fast på bloggen en stund. 🙂
Nu ska vi se om jag kan svara på dina frågor. Börjar med den enklaste: bersån är avenbok.
Grusgångarna, både de med grått grus och de med röd kross, är inte anlagda. Det är enbart lagt markduk i vävd plast direkt på jorden och sedan fem cm grus eller kross på duken. Längs med kanterna på gången har vi kullersten som hjälper till att hålla jord i rabatterna borta från gångarna.
Anledningen till att vi inte har anlagt gångarna är 1. för att maskar och jordlevande organismer då utan problem kan ta sig under gångarna och 2. för att vi enkelt ska kunna flytta gången om och när det behövs. Det är bara att skyffla upp gruset, dra upp plasten och lägga ut det på nytt.
Där det trillar ner mycket löv på gångarna behöver vi då och då, typ vart 5-7:e år, skyffla upp gruset och sålla av den lövmull som bildats. Det brukar märkas när det är dags för då blir det nycket ogräs i gången. Lövmullen lägger vi i närmsta rabatt och sedan är det bara att lägga tillbaka gruset igen.
Jag använder en liten lövblås för att hålla gångarna hyfsat fria från löv och blåser in löven i rabatterna. En del löv blåser tillbaks under vintern, men det är inte så mycket att göra åt.
Vi är mycket nöjda med vår typ av grusgång. Vi kan torrskodda gå runt i trädgården även när det har regnat och trampar aldrig sönder gräsmattan vintertid. Jämfört med att klippa gräsgångar kräver grusgångarna mycket mindre tid.
Mvh Kristina
Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas