Lundområdet 2008-2010

Detta bildspel kräver JavaScript.

Området under det stora bigarråträdet och plommonträdet, troligtvis planterade när huset byggdes på 70-talet, gav oss problem redan från start. Under träden växte gräset dåligt och våtnarven bredde ut sig i sällskap med maskrosor och annat ogräs.

Vi provade olika lösningar, bland annat la vi ut markduk och 5-7 cm stora stenar av röd granitkross under plommonträdet för att slippa gräset där. Men efter mycket om och men beslöt vi oss för att göra om hela området till ett Lundområde.

Trädhörnet, anlagt 2004, artade sig fint och vi såg framför oss hur de två delarna skulle kunna bindas samman. Under den lätta skuggan från de gamla bärträden skulle också alla växter i behov av halvskugga kunna trivas utmärkt. Sagt och gjort. 2008 drog vi igång och visa av erfarenheten att lägga igen gamla områden med gräsmatta (ett hopplöst rensande åren framöver) provade vi denna gång en annan metod. Hela området täcktes med dubbla lager dagstidningar, där andra lagrets tidningar lades över skarvarna på det första lagret. Över la vi sedan ca 5 cm med ny fin jord vi hade beställt från ett företag vi blivit tipsade om via en plantskola.

I det tunna jordlagret sattes marktäckare. Lite större plantor vek vi undan tidningarna för, grävde en grop, och fällde sedan tillbaka tidningarna. Det fungerade utmärkt! De två följande åren var det ogräs som dök upp lätt att dra upp, rötterna gick ju bara ner till tidningslagret. Tredje året var det inte mycket kvar av tidningarna, men då hade ju ogräset som var under redan kvävts. Genom Lundområdet går en smal gång av den röda granitkross vi redan hade, vi försöker alltid återanvända sådant vi redan har när vi gör om i trädgården!

Lundområdet har sedan 2008 fyllts på med allt fler växter, men än finns plats för nya ”måsten”. Många av perennerna är låga lundväxter, men för att få en viss höjd i området växer där också riddarsporrar, aklejor, gillenia, krolliljor, en pärlbuske och flera höga funkior.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s