Framsidan 2001 (Torvrabatten, Rosenrabatten, Pionrabatten och Ingångsrabatten)

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Framsidan” inbegriper fyra olika rabatter: Ingångsrabatten, Rosenrabatten (senare omdöpt till Stäpprabatten), Pionrabatten och Torvrabatten. Där finns också vår avenboksberså. Inget av detta fanns när vi flyttade hit 1999. Då var hela området gräsmatta med några få korallkorneller ut mot gatan, en jättelik forsythiabuske mitt i gräsmattan och en hög gran precis utanför köksfönstret.

Andra året i huset var det dags att ta itu med framsidan. Jag ville få bort den trista solstekta gräsmattan som inte lockade någon att vistas där. Vi ville ha en plats att äta frukost där vi hade morgonsol, och det fanns strax utanför köksdörren på framsidan. En berså var därför det självklara valet, där skulle vi både få det lite ombonat och slippa insyn.

Vad skulle vi göra med resten av framsidan? Det var en klurigare fråga. Åren i England inspirerade mig att tänka på framsidan som en liten brittisk trädgård. I de små baksideträdgårdarna där (omgivna av plank, murar eller häckar för att skilja trädgården från grannarnas) är ofta gräsmattan reducerad till en cirkel, oval eller njurform, omgiven av rabatter längs tomtgränserna. När väl idén var kläckt växte resten snabbt fram vid skissblocket med travar av trädgårdslitteratur vid min sida. Ett av de största problemen var ju att de nya rabatterna, främst Rosenrabatten och Pionrabatten, var så… stora! Lätt gigantiska för att tala klarspråk. För att fylla ut de första åren medan plantorna växte till sig i omfång sådde jag sommarbrudslöja, snokört och många fler sommarblommor som bara var att strössla ut i rabatterna.

I den lilla Ingångsrabatten planterades ett hybridkejsarolvon som blommar på hösten och vintern. Under det satte vi en massa små botaniska krokus. Det här är rabatten vi går förbi varje dag då vi lämnar huset och då vi kommer hem. Under de årstider vädret inte lockar till att vara i resten av trädgården ska Ingångsrabatten skänka lite trädgårdsglädje.

Ut mot gatan finns den långa Rosenrabatten. Där planterade vi både träd, Austinrosor och marktäckare, uppblandat med en del perenner som går bra ihop med rosor, till exempel Perowskia, brudslöja och iris. Rabatten går främst i ockra, terrakotta och bärnstenstoner med lila som accentfärg. Den här rabatten är sig ganska lik sedan vi anlade den, vi har flyttat rosorna lite bara.

Mot grannen finns Pionrabatten. Det är så fint att se de fluffiga pionblommorna mot häggmispelhäcken! Efter pionerna tar riddarsporrarna, fläckflockeln och veronikorna över. Rabatten går främst i olika ljusrosa och vita toner, med inslag av rödbladiga växter. Den här rabatten grävde vi om för några år sedan, då perennerna hade vuxit sig stora och behövde delas. Vi flyttade också gången in till grönsakslandet vilket innebar att vi blev tvungna att flytta ett par pioner, men det gick bra.

Närmast huset finns Torvrabatten (med en gång bakom så man kommer åt att putsa fönstren). Den består av runt 100 torvblock och åtskilliga kubik med grov torv som vi beställde direkt från en torvfirma för att inte ruinera oss. Här växer nu olika azaleor, rhododendron och amerikanska blåbär. Att de trivs går inte att ta miste på, det är fullt med små fröplantor under buskarna! Efter några år med en ”brun mur” började så ormbunkar och mossor sakta klä in torven med grönt. Torvrabatten har vi bara gjort vid så till vida att vi har flyttat in översta raden med torvblock då de började välta efter några år.

I bildspelet här ovan kan du se hur det såg ut 2006 och hur allt växt upp under åren som följt. Foton från anläggandet kommer så småningom när jag har skannat in alla analoga trädgårdsfoton…

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s