En hel burk med nygjord pepparkaksdeg.
För mig blir det ingen jul utan pepparkaksbak. Att baka sina egna pepparkakor är en del av julförberedelserna hos oss. Har du aldrig bakat egna pepparkakor eller inte är nöjd med den deg du har provat är det här receptet för dig. Den här degen kan nämligen även små barn kavla utan några större problem, degen går att få riktigt tunn och pepparkakorna blir härligt spröda.
Det här pepparkaksreceptet har gått i arv från mor till dotter i tre generationer i vår familj. Min mormor, född 1913, fick det i början av 1930-talet av en kokerska på ett ålderdomshem i Vomb, nära Skövde i Västergötland. Kokerskan hade i sin tur fått det av någon, gissningsvis en prästfru, då det är namnet på receptet.
Bra recept är till för att dela med sig av – så varsågod! Här är bästa pepparkaksreceptet (och under receptet kommer lite tips och råd för att bakandet ska bli bra).
Prästfruns pepparkakor ca 400 hjärtan
3 dl ljus sirap
285 gram socker
1 ½ tsk bikarbonat
285 gram smör
900 gram vetemjöl
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
2 ägg
Koka upp sirap, socker och kryddor i en kastrull på spisen. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör ner bikarbonat, smör, ägg och mjölet med elvispens degkrokar i sockersmeten. (Mängden kryddor är dubblerad jämfört med ursprungsreceptet – både kryddornas pris och vår smak har ändrat sig lite på hundra år).
Degen ska vila i kylen några dagar för bästa resultat. Grädda pepparkakorna cirka 8 minuter i 180 grader i den övre halvan av ugnen.
Tips och råd
För att pepparkakor ska bli bra finns det några knep på vad man ska göra respektive undvika. (Har du fler? Dela gärna med dig i en kommentar.) Här tänkte jag bjuda på 10 tips:
- Väg ingredienserna, höfta inte. Mycket viktigt!
- Låt smeten svalna något innan du rör ner äggen, annars stelnar de och du har plötsligt omelett i degen…
- Baka några provpepparkakor, inte en hel plåt, först. Ta tiden och skriv gärna upp på vilket ställe i ugnen du gräddade och hur länge så har du något att utgå från nästa år. I vår spis gräddar jag på andra eller tredje hacket uppifrån. Både tid och temperatur kan skifta lite uppåt eller nedåt från ett år till ett annat, man måste prova sig fram.
- Se till att ugnen är uppe i temperatur igen innan du hivar in nästa plåt.
- Blir pepparkakorna hårda, inte spröda? Då är ugnen för kall, prova att höja temperaturen bara lite och se om det blir bättre då.
- Blir pepparkakorna blåsiga? Då är plåten för varm när du lägger på dem. Ställ plåten över diskhon eller på ett plåtställ så den svalnar.
- Hur fixar man kavlingen på bästa sätt? Lite mjöl på bakbordet, lite på kaveln och så knådar man den första biten deg i handen så den blir lite mjuk. Nästa gång blandar man den varma degen som blev över från föregående kavling med en bit ny kall deg för lagom konsistens. Mjöla lätt på ovansidan av den kavlade degen och vänd den ett par gånger. Kavla inte mer efter den sista vändningen, då lossnar pepparkakorna lätt från bakbordet. Blir degen för varm, sätt in den i kylen igen. Det går inte att kavla varm deg.
- Degen ser lös ut när den är klar, det är den inte. Den är precis lagom för den lilla extra mängd mjöl som kommer in i degen när man kavlar. (Om man däremot ska baka gigantiska pepparkakshus bör man ta i mer mjöl för att få en stabilare deg). Degen får plats i en 2 liters plastbytta och förvaras i kylen. Den håller sig bra, så du behöver inte baka allt på en gång.
- Kryddningen är inte lika stark som den är i en del köpepepparkakor utan något mildare. Du får helt enkelt prova och se om du tyckte den är lagom och eventuellt justera nästa gång du bakar. Vill du har pepparkakor som smakar väldigt mycket bör du öka mängden något redan från början.
- Hur mycket är 400 pepparkakshjärtan? Precis så det räcker över julen i vår familj… 😉 Det händer att jag gör en halv sats efter jul också.
Håller med. De första krokusen är det bästa på hela växtsäsongen.
Tack för utförligt tips på pepparkakor. Mitt gamla recept från förr är inte världens lättaste att baka ut med barnen. Kanske skulle pröva ditt istället.
Trevlig helg
Kram Luna
Prova gärna receptet och se om det fungerar bättre.
Kram Kristina
Pingback: På promenad med katten genom en frostnupen trädgård | Kristinas oas
Pingback: Innemys en regnig och brun december | Kristinas oas
Härligt ska prova dessa. Mitt tips är att baka ut degen på bakduk. Det fungerar bra om man vill ha tunna pepparkakor. Jag har ett gammalt urtvättat lakan som fungerar alldeles utmärkt.
God-Jul
Susan
Vad roligt att läsa om Prästfruns pepparkakor. Jag är tredje generation som bakar Prästfruns pepparkakor varje jul, mina döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn har också samma recept. Förra året sparade jag en liten del av degen som frystes in, tog fram den till påsk och det gick jättebra att baka ut och grädda. På juldagen blir jag 87 år och har bakat samma sort sen jag var 17 år och hoppas få baka dem något åt till. Har nyss druckit kaffe och ätit Prästfruns pepparkakor tillsammans med min yngsta bror. Önskar alla en riktigt God Jul.
Mona
Så fantastiskt att läsa! Stort tack för att du tog dig tiden att skriva. Vet du varifrån receptet kom en gång i tiden i din släkt?
Jag har aldrig provat att frysa degen, bra att veta att det fungerar.
Jag önskar dig en riktigt fin jul och hoppas att någon i familjen bakar Prästfruns pepparkakor till dig när du själv inte orkar längre.
Julhälsningar Kristina
Jag vet bara att vårt recept kommer från min mormor, var ett och ett halvt år när hon dog och minns inte henne och det finns ingen kvar i vår släkt att fråga. Ska nu baka resten av degen. Ramlade en kväll förra veckan och slog mig så illa att jag kunde inte baka färdigt. Hälsningar Mona.
Tack Mona för svaret, hoppas du mår bättre nu. I går gjorde jag och yngsta barnet årets deg, i veckan ska vi baka.
Julhälsningar Kristina