Så här bakar du en engelsk julkaka.
Först och främst, den här kakan går inte att baka utan våg. Måtten måste bli exakta. Du behöver en 20 cm rund form eller en 18 cm kvadratisk form för en kaka som räcker för 40 personer eller så. Själv bakar jag en liten kaka i en 15 cm rund form (mittendelen på en upp och nedvänd fromageform), det är lagom hos oss. Det är inte så lätt att hitta en liten bakform, men kanske finns det en mindre ugnsfast form i köket som kan bli bakform?
Måtten inom parentes här nedan är för den lilla formen. Under åren har jag modifierat ursprungsreceptet något för att passa vår smak. Jag har valt att ha med ursprungsreceptet till vänster och min modifierade variant inom parentes, så kan ni själva se var ändringarna är och välja om ni vill göra originalet eller inte. Jag har valt att minska russinmängden något och ha lite extra körsbär och mandlar. Det går bra att anpassa innehållet så man får kakan efter egen smak, håll bara koll så vikten på den totala mängden russin och frukt blir rätt.
Ursprungsreceptet har 50% russin och 25% vardera av korinter och sultanrussin. Jag gillar att ha mest ljusa sultanrussin, tycker det är godast, men även det väljer man ju själv. Sultanrussin hittar du oftast bland hälsokost/ekologiska sortimentet i mataffären. Ursprungsreceptet är med enbart farinsocker, jag brukar ta hälften farinsocker och hälften strösocker för en något ljusare kaka.
Engelsk julkaka
(ur Delia Smith’s Book of cakes)
800 g korinter/russin/sultanrussin (375 g)
50 g körsbär (40 g)
50 g suckat (40 g)
Lägg frukten i en skål med 3 msk brandy (eller annan passande starksprit typ conjac eller rom), rör om och lämna över natten (se längre ned i receptet för alkoholfritt alternativ.
Ta fram din form, smöra insidan och klipp sedan till bakplåtspapper att täcka sidor och botten med. Helst ska man sedan smöra pappret och sätta fast ett lager papper till. Låt gärna pappret gå upp en bit ovanför kanten.
225 g vetemjöl (110 g)
1 krm salt (1/2 krm)
1 krm riven muskotnöt (1/2 krm)
1/2 tsk mald nejlika (1 krm)
50 g skållade och hackade mandlar (40 g)
225 g farinsocker (55 g strösocker, 55 g farinsocker)
2 tsk sirap (1 tsk)
225 g smör, helst osaltat (110 g)
4 ägg (2 ägg)
rivet skal från 1 citron och 1 apelsin (1/2 av varje)
Blanda mjöl, salt och kryddor i en skål. I en annan skål rörs socker och smör pösigt. Vispa sedan äggen i en tredje skål och rör ner dem lite i taget i smörblandningen. Om den skär sig, ta i lite mjöl. När alla äggen är iblandade rörs mjölblandningen försiktigt ner i smeten.
Rör sedan i frukten, mandlarna, sirapen och citrusskalen. Skeda i smeten i formen och jämna till ytan. Ovanpå formen läggs ett dubbelvikt bakplåtspapper med ett urklippt luftningshål, stort som en femkrona, i mitten.
Grädda kakan långt ner i ugnen i 140 grader. Det tar cirka 4,5-5,5 timmar innan kakan är klar, beroende på storlek. Den ska torka, snarare än gräddas! Tryck försiktigt med fingret ovanpå kakan, känns den stum och inte ger efter så är kakan klar. Öppna inte ugnsluckan förrän efter minst fyra timmar!
Stjälp upp kakan när den har svalnat och dra av pappren.
Förvara kakan som den är i en tät plåtburk och ”mata” den med en sked brandy då och då. Stick med en provnål i kakan innan brandyn hälls på så sugs den lättare ned i kakan. Vänd gärna på kakan så att brandyn fördelas jämnt i den. Kakan förvaras i rumstemperatur. Och – om du inte vill ha alkohol i kakan – lägg frukten i blöt i lite färskpressad apelsinsaft innan du bakar och mata sedan kakan med apelsinsaft veckorna fram till jul i stället.
ca 0,5 kg marsipan
Drygt en vecka innan kakan ska börja ätas är det dags för nästa steg. Marsipan (inte mandelmassa!) kavlas ut i lagom storlek, 0,5 cm tjock, och läggs över hela kakan. Innan det görs penslas kakan med uppvärmd aprikosmarmelad (eller rå äggvita) som ”klister”. Platta till så att marsipanen fäster ordentligt mot kakan och skär rent nertill på kakan.
Lägg tillbaka kakan i burken. En vecka efter marsipanen har lagts på ska den täckas med kristyr. (Gör man det tidigare kan mandeloljan ge fläckar på glasyren.)
Kristyr:
2 äggvitor
ca 350-450 g florsocker (jag brukar göra full sats även till den lilla kakan och använda resten till att dekorera pepparkakor med)
Blanda i sockret i äggvitorna tills blandningen är tjock och det inte går att röra i mer florsocker. Ta sedan fram elvispen och vispa på högsta läget i ca 10 minuter. Blir den för tjock för att bre ut tar du i pyttelite äggvita till. För att få glasyren jämn på kakan använder man en palett (lång smal stekspade), har du inte en sådan kan man använda en rendiskad plastlinjal och dra med.
För att göra ”piggar” tar du ett knivblad och drar upp piggar ur kristyren.
Ska kakan bli riktigt engelsk garneras den sedan med gröna järnekslöv och röda bär i marsipan. Helst ska de göras samtidigt som man lägger på marsipanen på kakan så att de hinner torka lite. (Färgen kan annars ”blöda” ut i glasyren.) Dekorationerna fästs med lite av glasyren.
Kakan förvaras sedan i sin burk. För att lättare få upp den ur burken kan man vika ett bakplåtspapper till en bred remsa, lägga in under kakan och använda de två uppstickande ändarna som ”handtag”.
Någon dag efter det att glasyren lagts på är kakan klar att äta. Kämpade länge med att försöka skära hela skivor som höll ihop. Det går inte. När jag frågade min engelska väninna hur de gör i England, skrattade hon bara och sa att det hör till att bitarna inte är hela…
Lycka till nu! Är det någon som bakar kakan vore det jättekul med en kommentar här om vad ni tyckte om den. Och har någon frågor, så bara skriv en kommentar så svarar jag.
Kristina
Låter gott! Äter väldigt lite vitt mjöl och socker nuförtin pga IBS men ibland så… Gillar de där tunga fruktkakorna som man har i Tyskland och England. MEN jag skulle vilja ha till advent.. Så kan de vila kortare?
Kram, Carina
Klart de kan! De blir ju bara ”tyngre” med lagringstiden, men de är ju inte oätliga på något sätt innan. 😉 Så det är bara att leta upp lämplig form och sätta igång. Kram Kristina
Åh som jag letat efter min barndoms julbaka, och nu verkar jag hittat rätt.
Min mamma brukade baka den här när jag var liten.
Den stod ute svalen och jag vankade av och an i de EONER av tid tre veckor eller så är för ett barn.
”Vår” kaka hade varken marsipan eller kristyr (antagligen pga att ingen i familjen gillade det), men det var alkohol i, precis som i nästan allt annat sött jag uppskattade som barn – romrussin, körsbärspralinen i Alladinasken, ägglikörspraliner, likörtryfflar överlag faktiskt… De där pralinerna vars insida bestod av kristalliserat socker och sprit gillade jag också, haha! En kan lätt tro att jag skulle vara begiven på sprit nu när jag snart är förti och har hunnit äta många likörpraliner, men icke.
Nu är det bara en knapp vecka kvar, men det får räcka, för här skall bakas fruktkaka!
God Jul! 😊
Vad kul att du hittade julkakan från barndomen, det är bara att köra! Och nästa år har du en trevlig julförberedelse du kan börja med i slutet av oktober, långt innan allt annat ska fixas. 🙂
Vi delar för övrigt samma preferenser för godis, ser jag! I vår familj var det aldrig körsbärslikören som blev kvar, tvärtom.
God Jul!
P.S. Prova gärna saffranstryfflarna nästa jul (eller denna om tiden finns förstås), du kommer inte att bli besviken. Du hittar receptet i menyn under Recept.
Pingback: Innemys en regnig och brun december | Kristinas oas
Enda engelska fruktan jag har fastnat för i receptdjunglen, kul o god!
Tack!
Varsågod! Kul om fler får smaka en god julbaka. 🙂
Vi ska testa denna nu! Ser helt ljuvlig ut 🙂 3 msk brandy står det, gäller det till stora eller lilla kakan?
Vad kul, lycka till! Använd du 3 msk oavsett kakstorlek.
till hur många personer räcker den lilla kakan?
Många! Omkretsen på lilla kakan är cirka 45 cm, så har du 20 personer på kalas får alla utan problem varsin bit. Kakan är väldigt mäktig.
Då vi fått en engelsman i familjen har jag fått den stora äran att baka juldagens Chrismas Cake. Den är i ugnen nu….. mycket spännande❤️🙏
Vad roligt! Det kommer att gå jättebra. 🙂
Nu ligger kakan ”på vänt ” jag har matat med brandy o litet saft av apelsin. Jag lade den in en sån tårtförvaring med med lock och lade sen en handduk över. Kommer den inte att mögla om man har den i rumstemperatur?
Har aldrig hänt här. Jag har haft min kaka i en plåtburk med lock, men det går säkert lika bra med tårtförvaring.