Trädgårdslandet 2010

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi flyttade in 1999 fanns inget trädgårdsland. De första åren hade vi vårt trädgårdsland i marknivå i det hörn av trädgården där vi numera har fågelhuset och Trädhörnet. När vi började fundera på att göra om den delen av trädgården blev vi också tvungna att flytta trädgårdslanden. 2002 testade vi att flytta dem till den smala remsan på östersidan av huset. Teståret visade att det fungerade bra. Året därpå satte vi dit pallkragar i två våningar och anlade en gång mellan de två raderna av pallkragar.

Så småningom började träet i pallkragarna att ge sig och vi funderade på vad vi ville göra i stället. Antalet pallkragar, 13 stycken, var i minsta laget och det var också lite för skuggigt i den rad som låg närmast häcken. Efter mycket skissande beslöt vi att C skulle bygga fyra upphöjda bäddar där varje låda storleksmässigt hade samma yta som fyra pallkragar. De skulle också vara något högre så man bekvämt kunde rensa och skörda i dem. Att det också blev svårare för våra ovänner sniglarna att ta sig dit är en bonus. Vi beslöt också att de skulle läggas närmast huset och att vi skulle flytta gången så den gick bredvid häcken, för att slippa en del skugga i trädgårdslanden.

Nästa problem var dock vad vi skulle bygga med? Man kan inte använda tryckt virke där man odlar sådant man ska äta, men vanligt virke håller ju inte mer än runt sju år innan det börjar ge sig (av döma av pallkragarna) och då skulle vi ju få samma problem rätt snart igen med att bygga nytt. Det ville vi inte. Vi kollade på att mura upp lådor men baxnade inför kostnaden med färdiga block som hakar i varandra.

Till slut kom vi på att vi kunde använda dammplast som ”foder” mellan jorden och tryckt virke. Det är ett test, men vi tror att det ska fungera, lådorna är också byggda så att vi kan byta plankorna från utsidan. Plasten är ihoplimmad med speciallim för att vi ska få en helt vattentät ”tub” invändigt i lådorna. Plasten ligger inlagd ca 10-15 cm inåt i botten för att hindra jorden från att leta sig ut undertill. Den är fasthäftad högst upp under de överliggande brädorna (som ska skydda brädorna under för värsta regnet/snön och jordspill).

I april 2010 började C bygga lådorna och en månad och många, många skottkärrelass med ny jord senare stod alla fyra lådorna klara för sådd och plantering. Facit är att de storleksmässigt är precis lagom för vårt behov.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s