Permakultur ~ tips & länkar

Oktober 2014 gick jag en certifierad 72-timmars designkurs i permakultur, PDC. Att sprida kunskapen vidare är en av uppgifterna, och det tänkte jag bland annat göra genom att lägga in olika länkar med bra info och/eller praktiska tips på den här sidan.

Vill du se och läsa om vilka förändringar vi gör i vår trädgård som har med permakultur att göra? Klicka på kategorin Permakultur i högerkolumnen här på bloggen så kommer du till de inläggen. Här är en genväg dit. Du kan också skriva in ordet permakultur i sökrutan längst upp i höger hörn. Jag skriver ju om en hel del annat trädgårdsrelaterat här på bloggen, så kategorierna hjälper dig att hitta rätt bland alla inlägg.

Klicka på länkarna här under så öppnas de i ett nytt fönster på din webläsare. Alla sidor handlar inte strikt om permakultur, men kan ha bra länklistor eller info om till exempel olika sorters fruktträd. Jag delar inte nödvändigtvis alla åsikter som framförs på nedanstående sidor, det är upp till var och en att plocka russinen ur kakan vad gäller information som man anser vara av nytta för en själv. 😉

Vad är permakultur?

Föreningen Permakultur Sverige

Plants for att future (engelsk sida om 7000 nyttiga och lite annorlunda växter)

Svenska sidor om skogsträdgårdar, foodforests, eller sidor om ätbara växter:
Skogsträdgården på Holma
Puttmyra skogsträdgård
Jordmandel (info om fruktträd och andra ätbara växter)
Tillväxt (länklista)
Alternativ (info om fruktträd och andra ätbara växter)

Andra sidor om foodforests, på engelska:
Agroforesty Research Trust

Ekologiskt odlade grönsaks- och blomfröer (varav många äldre/ovanliga sorter):
Runåbergs fröer
Lindhults frö
Impecta

Boktips för den som vill odla mer ätbart i trädgården. De två på svenska är inriktade på olika sorter, de på engelska framför allt på skogsträdgårdar/food forests/grönsaksodling. Länkarna går till hemsidor/bokförlag där du kan läsa mer om respektive bok:

  • Skörda nya smaker av Anders Kjellsson (numera Stålhand och chefsträdgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård).
  • Frukt och bär av Åke Truedsson.
  • Gaia’s Garden av Toby Hemenway. Mest inriktad på USA och deras klimat, men mycket användbart ändå när det gäller tänket kring att odla ätbart i flera lager och höjder.
  • Creating a forest garden av Martin Crawford. En stor och tjock bok med allt du behöver veta om upplägg, anläggning och tänkbara träd, buskar och andra växter. Skriven för engelska förhållanden, så riktigt allt är inte härdigt ens i zon 1 i Sverige, men det mesta fungerar i Sveriges lägre zoner.
  • Sepp Holzer’s permaculture a practical guide for farmers, smallholders & gardeners av Sepp Holzer. Boken handlar om allt från att hålla djur till att odla svamp. Oerhört stor spännvidd på innehållet, men ett stort plus för många bra skisser och växtlistor.
  • The vegetable gardener’s guide to permaculture av Christopher Shein. Mycket bra om att odla alla former av ätbara växter. För den amerikanska marknaden, men även om allt inte är härdigt i Sverige så är en hel del det.

 

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s