Trädhörnet 2004

Detta bildspel kräver JavaScript.

C hade för många år sedan haft papegojor och drömde om att ha det igen. Jag la in veto mot att ha fåglar inomhus, jag hade sett spåren efter papegojnäbbarna… Men utomhus, i trädgården, kunde jag absolut tänka mig det. Frågan var bara var vi skulle bygga ett fågelhus och stora utevoljärer någonstans?

2004 på våren påbörjades arbetet med det vi kallar för Trädhörnet. Då hade vi förkastat flera andra ställen i trädgården och vi hade ägnat timmar åt att rita skisser över fågelhuset och fundera på växtval, begära in offerter över lite större träd och räkna på hur många marktäckare det skulle gå åt… Grundplåten till alla träd, buskar och marktäckare var en bröllopsgåva från mina lika trädgårdsintresserade morföräldrar.

Första året handlade det bara om att plantera inför det kommande bygget av boden. Det året var det en sällsynt regnig sommar, men sällan har vi varit så glad över det – vi slapp ju att vattna allt nyplanterat precis hela tiden!

2005 gjordes grunden och förarbetet för boden.

2006 började själva bygget av friggeboden. Fyra av bodens tio kvadratmeter är vikta till fåglarna. Där finns innerburar för häckning och fåglarnas mat- och vattenskålar. De övriga sex kvadratmetrarna i andra halvan av boden är lekhus till barnen. Vi byggde boden med rejäl takhöjd och lämnade öppet upp i nock för att få rymd och ljus både i fågel- och lekhusdelen. Hela boden är isolerad och el indragen. Tanken är att lekhusdelen så småningom kan bli hang out för tonårsbarn som vill vara i fred. Vi ritade också boden så att det precis går in en säng på var sin sida om dörren i lekhuset, kanske vill vi ha det till gäststuga längre fram?

Det svåra med det här projektet var att föreställa sig hur Trädhörnet skulle bli när boden väl kom på plats och man i praktiken bara skulle se växter och träd från ett håll. Vi har fått göra vissa justeringar, men det mesta blev som vi hade tänkt oss. Genom hela Trädhörnet slingrar numera en röd stig i granitkross. Först hade vi dock runda cementplattor där, men vi tröttnade på att marktäckarna växte upp och täckte dem hela tiden.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s