Surprise surprise!

Veckans tema på Blommig fredag är överraskning. Som jag har grunnat på vad jag ska skriva om på det temat. Ska jag berätta om en trevlig överraskning, om något oväntat kul eller ska jag berätta om något som fått mig att sucka djupt?

torvrabatt
Mer om det här alldeles strax… Ha tålamod! 🙂

Jag tror jag gör både ock. Jag börjar med tre – inte fullt så välkomna – överraskningar genom åren med egen trädgård.

1.) Små rotbitar i jorden som dyker upp när gräsmattan grävs bort ska rensas upp, varenda millimeter av dem. Annars har du snart en skog av till exempel knölklocka i rabatten… Inte kul vill jag meddela. Som jag har svurit åt vår okunskap under åren jag har rensat knölklocka bland dagliljor och rosor! Men i samband med att vi gjorde nya Dagliljerabatten rensade vi minutiöst när alla plantor togs upp och flyttades, och – ta i trä – hittills har knölklockorna hållit sig borta.

2.) Så aldrig sommarblommor i rader i rabatten. De blir aldrig lika höga. Speciellt inte om man slarvar med gödningen och vattningen… Grupper med plantor är sååå mycket bättre. Trust me.

3. Ge inte upp ”döda” växter för tidigt på säsongen. Speciellt inte rosor, de kan komma igen fram till midsommar, så ha is i magen. Speciellt inte klematis, får då kan det gå som för oss, helt plötsligt har man två (!) klematisar vid en alldeles för klen klätterbåge…Och speciellt inte sparris. Då kan det bli som för oss när ena odlingslådans plantor inte kom upp andra året efter plantering. Jag väntande och väntade och när det hade gått 2,5 veckor efter alla plantor i den första odlingslådan hade kommit upp så gav jag upp, åkte till plantskolan och köpte sex nya (dyra) plantor. Ett par dagar senare kom den första plantan upp i den andra odlingslådan och jodå, det var liv i alla plantorna, men det skiljde 3 veckor (!) mellan plantorna i två odlingslådor som står bredvid varandra… Hur det gick med de nya plantorna? Jo, dem sålde jag rabatterat till en annan person som ville ha sparris…

En trevlig överraskning då? Ja, då måste jag nog välja vår torvrabatt. När vi anlade den 2001 fanns det inte mycket skrivet om torvrabatter, så det blev lite trial and error för vår del att anlägga en så stor upphöjd rabatt med torvblock. (Vill du läsa mer om hur vi gjorde, så titta under Våra trädgårdsprojekt och läs under Framsidan 2001.)

Överraskningen kom efter några år. När rhododendron och azaleor frösådde sig i rabatten, de amerikanska blåbären dök upp med egna korsningar där blåbär hade blivit liggande och ormbunkarna och mossan sakta började klä in rabattens bruna mur med grönska och grodorna dök upp kring vattenfatet ovanpå rensbrunnen.

Det hade vi inte räknat med och jag blir lika glad varje vår när alla gröna ormbunksskott dyker upp, sakta rullar upp sig och klär rabatten i ett ljusgrönt skimmer. Och så, en morgon, har rabatten fullkomligt har exploderat i starka blomfärger. Och snart är det dags igen! Jag längtar redan!

torvrabatt 1
Juni 2001. Jag bygger torvrabatt med drygt 100 torvblock. I botten ligger markduk. Blocken förankras med bambupinnar för att ge stabilitet. Rensbrunnen på platsen fick höjas upp så den sticker upp ovanför rabatten och går att komma åt. (Ursäkta bildkvalitén! Inskannad analog bild.)

torvrabatt 2
Juni 2001. Några små ynkliga plantor som knappt är knähöga och så en lååång brun mur i torv. Inte så snyggt. (Ursäkta bildkvalitén! Inskannad analog bild.)

2007 maj. Torvrabattens rhododendron och klematis i knopp.2007 juni. Klematis klär in en del av torvmuren och en och annan ormbunke börjar dyka upp. Rhododendron- och azaleaplantorna har blivit lite högre.

2012 juni. Torvrabatten i blom. Torvblocken kläs allt mer in med grönska och rhododendron-plantorna växer sig allt större.

2012 juni. Numera ser torvrabatten ut så här. Betydligt trevligare!

 

23 tankar på “Surprise surprise!

  • Mmm, men det häftiga är att jobbet bara var när vi anlade rabatten, maken till underhållsfri rabatt har jag aldrig varit med om, den sköter sig själv (förutom att vi två gånger om året får dra upp självsådda björkplantor från grannens träd…) Ha det bra du också!

  • Tack tack! Man tycker inte det händer så mycket från år till år, men när det är fem år mellan bilderna ser man verkligen förvandlingen! Ha en riktigt bra helg du också! Kram Kristina

 1. Åh, vilket jobb! Jätteroligt att följa och se hur platsen utvecklades… Blir så sugen på att fixa till en liten torvrabatt, har ju en hörna, skulle ju kunna gå (dream on, dream on… =oP)
  Ha det gott!
  /Katarina

  • Det fiffiga med rhododendron/azaleor är ju att de har relativt små rotsystem. Våra växer bara i den torv de har ”ovan jord”, det ligger ju markväv i botten av rabatten. Klart du ska fixa en torvhörna, stor eller liten! Just go for it! 🙂

 2. Tack för din fina kommentar!
  Du fick till ett inlägg ändå till slut!? Och ett superbra sådant! Vilken fantastisk rabatt! Jag ska påbörja något liknande så fort man kan börja gräva…… Så inspiration kan man inte få för mycket av :))

  • Javisst är det jättekul att se vad andra har gjort i sina trädgårdar, det tycker jag också! Ett tips ang torvblock, se om du kan få tag på dem hos en leverantör, inte i plantskolan. Myyycket billigare!

 3. Vilken förvandling.
  Och så många torvblock. Här är de så dyra ca 50 kr styck så jag får verkligen tänka till.
  Din rabatt har verkligen vuxit till en fantastisk grön oas.

  Trevlig Helg

  • Jo, torvblock är svindyrt! Men vi köpte direkt från ett torvföretag och betalade ”bara” 10 kronor styck för blocken i stället för 40 kronor som de kostade i butik på den tiden. Och det var ju en viss skillnad när vi skulle ha strax över 100 stycken!!

  • Jo, torvblock är svindyrt! Men vi köpte direkt från ett torvföretag och betalade ”bara” 10 kronor styck för blocken i stället för 40 kronor som de kostade i butik på den tiden. Och det var ju en viss skillnad när vi skulle ha strax över 100 stycken!!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s