Beskärning av klotrobinia

Vi planterade vår klotrobinia, Robinia pseud. ‘Umbraculifera’, 2001. Vi ville ha ett träd med en bollformad krona och tyckte det här trädet var fint. Klotrobinian är härdig i zon I-II. Kronan på vårt exemplar är ympad på två meters höjd och de första åren var trädet mest en gänglig ”pinne” som fick bindas upp rejält innan rotsystemet hade hunnit med att stabilisera trädet. (Till höger i bild syns vår Carmencitarönn som nysatt.)

klotrobinia 2002
Klotrobinian 1 år gammal, 2002.

Ett av de första åren frös en av de tre huvudgrenarna i kronan bort. Vad gör man med en 2/3-boll? Det såg förskräckligt fult ut! Rådgjorde med plantskolan där vi köpt den och fick två råd:

1.) Beskär de andra två huvudgrenarna hårt.
2.) Vattna om hösten är torr. Tydligen är klotrobinian känslig för torka. Sedan dess har vi vattnat de torra höstar som har varit och även om någon enstaka liten gren har dött har kronan klarat sig intakt sedan dess.

Förra året tyckte vi att kronan inte var så fin längre. Nerifrån syntes mest en massa grenar och så grönt lövverk ovanför dem. Hann inte med att beskära kronan då, men förra helgen tog vi tag i det. Beskärningen ska inte göras för tidigt på våren, men innan lövsprickningen är det råd vi har fått. Klotrobinia ska tåla kraftig beskärning. Har hört mig för med flera välrenommerade plantskolor som ”kan” trädet och rådet är att ta bort 4/5 av kronan… Så det gjorde vi!klotrobinia 1
Jag uppflugen på stegen. Vi börjar med att såga av smågrenarna med beskärningsågen för att få mer utrymme när de stora, tjocka grenarna ska sågas ner. De små grenarna klipper/sågar vi direkt på 80 centimeters längd, de större sågar vi på dryga metern först för att vara på den säkra sidan att ingen av dem fläker sig.

klotrobinia 3
Så här stor var den största grenen…

klotrobinia 2
Halvvägs…

klotrobinia 5
2013. Och så här ”stympat” såg det ut när vi var klara. Ser inte vackert ut! Det är bara att hålla tummarna att allt går som planerat nu och kronan blir tät och fin. (Här syns det också att den stora forsythiabusken som stod bredvid klotrobinan och carmencitarönnen är borta. Det är där den nya magnolian ‘Solar Flair’ ska växa så småningom.)

Uppdatering: Eftersom det är så många som läser det här inlägget i efterhand kommer här en länk till mitt inlägg om hur det blev tre månader efter beskärningen. Det finns också ett nytt inlägg där man kan se fler bilder av klotrobinian året efter beskärningen + en ny beskärning som gjordes 2015. Klicka här.

Efteråt surade katten över att hans klätterträd försvunnit…klotrobinia 4

11 tankar på “Beskärning av klotrobinia

 1. Hoppas den våldsamma beskärningen ger ett nytt fint klot. De är ju så läckra, ett träd jag tänkt pröva så småningom. Kram, Carina

  • Ja, vi håller tummarna. Men jag litar på dem jag frågat om saken och de var samstämmiga i sina råd om rejält hård beskärning för att föryngra kronan. Kram Kristina

   • Hej! Ska klippa ner mina Klotrubinior på måndag. Hade varit roligt att se ett nytt foto på ditt träd 🙂

   • Hej! Det finns nya foton, men inte i detta inlägg. Skriv klotrobinia i sökfältet så kommer de nya inläggen upp. Du kan också gå in under En trädgårdsrunda i bilder och se fler foton där.
    Lycka till med beskärningen!

 2. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s