Jag vill opp sa sparrisknopp

sparris 2

Tänka sig, två små sparrisknoppar har vågat sig upp! Nu börjar en härlig tid med färsk sparris!

Vi odlar våra sparrisar i två stora upphöjda odlingsbäddar (se under Våra trädgårdsprojekt ovan, trädgårdslanden). Odlingslådorna ger sparrisen lucker och fin jord. De skjuter sina skott tidigt eftersom bäddarna blir varma tidigare på våren än om vi hade planterat dem i marknivå. Det enda minuset är att sparris (liksom rosor) inte ska odlas på samma plats, så den dag om sådär 15 år eller så som plantorna ger upp så får vi byta jorden i lådorna eller hitta på något annat…

Som vanligt är det plantan längst upp till vänster på den vänstra lådan som är först, det har den varit vartenda år. Sedan följer de andra elva plantorna efter, en i taget. Sist ut brukar de i ytterraden på den högra odlingslådan vara. Det sägs ju att sparris ska ha så soligt och varmt läge som möjligt och det är fascinerande att se att det kan skilja upp till tre veckor mellan första och sista plantan som skjuter knopp!

I år är det fjärde året sedan plantering och det innebär att det är första året vi får skörda full skörd, det vill säga fram till midsommar. Förra året fick vi skörda fram till första veckan i juni och då blev det cirka 120 sparrisar, med andra ord tio per planta i snitt. Men när vi slutade skörda hade de sista plantorna knappt kommit igång, så jag gissar att vi får minst 180 i år, kanske till och med fler. Med tolv plantor har vi så det räcker och blir över för vår familj (där även barnen gillar sparris). Det är så lyxigt att kunna ge bort en bunt eller två till andra som gillar denna underbara vårprimör.sparris 1
Jag vill opp, sa en liten sparrisknopp. Än så länge är den vit, snart blir den ljuvligt vårgrön.

För den som vill läsa mer om hur man odlar sparris rekommenderar jag Österlensparris hemsida, våra plantor kommer därifrån.

8 tankar på “Jag vill opp sa sparrisknopp

 1. Nu blev jag så sugen på att odla sparris… Ska ringa imorgon och se om de fortfarande säljer för säsongen. Mums för färsk sparris.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  • Ja, testa, man måste ju inte ha så många plantor som vi har om man tycker att det tar mycket plats i trädgården. De där fyra åren går snabbt, jag lovar! 🙂 Kram Kristina

 2. Jag gav faktiskt upp mina sparrisplantor nu i år. Uppgrävda! Det var nog fyra år sedan i år, sen jag satte dem alltså. Men de har inte växt till sig alls. Taniga, få och nej, inte bra helt enkelt. Trivdes nog inte i vår jord.

  Kram

 3. Kjære Kristina! Så spennende, aspargis som er så godt! Det må jeg virkelig prøve selv! Flotte kraftfulle spirer du har! Lykke til med videre dyrkning! Hos meg er det kaldt ennå..5 grader og masse vind….blir bedre ,ser jeg,….men først til neste uke! Christin

  • Ja, prova om du tycker om sparris, knopparna man får själv slår det mesta som går att köpa i affären. Hoppas du får en varm och skön vårvecka! Kram Kristina

 4. Hmmm, vi måste nog ordna upphöjda bäddar till våra sparrisar. Det är visserligen bara 3:e året här men med tanke på hur ynkliga de var förra året så har jag inte stort hopp…
  Hoppas dina smakar i alla fall! 😀

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s