Månadens favoritväxt – maj

Jag skulle kunna säga att maj månads favoritväxt är magnolia, vivor eller tulpaner. Men det gör jag inte. Jag väljer sockblomma, Epimedium, en härlig marktäckare som blommar så ljuvligt just nu. Man måste gå riktigt nära för att få se de fina små blommorna och just det tycker jag är en del av charmen.

Sockblomman trivs bra i halvskuggan och fukten i vårt Lundområde och Trädhörn och sprider sig med åren till stora mattor. De har täta rötter och samspelar inte så bra med andra perenner eller lökar, men väl med träd och buskar som har djupare rotsystem. Vi klipper ner fjolårsbladverket någon gång i mars-april när vi ser de nya skotten börja komma upp.

På våren kommer först de små skira bladen i limegrönt med röda inslag, sedan blommorna. Under sommaren har plantorna en tät och frodig grön bladmassa med röda inslag och på hösten får bladen höstfärger.

I vår trädgård har vi fyra olika sorters sockblomma (än så länge). Den ljusgula är först ut, sedan kommer den röda och den lilla vita varianten. Nu har jag köpt en rosa sort också, ‘Pink Elf’, som jag håller tummarna ska bilda en fin bakgrund till mina andra vårblommor i Lundområdet.

Sockblomma 'Pink Elf'
Närbild på ‘Pink Elf’ nyligen inköpt på Botaniska i Göteborg.Sockblomma 'Pink Elf'
Pink Elf’ med sina skira små blommor som svävar över bladmassan.vit sockblomma 13 maj
Vit dvärgsockblomma, Epimedium young. ‘Niveum’.
röd sockblomma 13 maj
Röd sockblomma med gul mitt, tror det är en Epimedium x rubrum.gul sockblomma 1
Gul, nyss utsprucken, sockblomma.gul sockblomma 2Närbild på gul sockblomma, tror det är en Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’.

 

7 tankar på “Månadens favoritväxt – maj

  1. Sockblomman är verkligen en fin marktäckare! I min första trädgård hade jag massor av dem, men i den nuvarande trädgården har jag inte en enda, jag måste nog hitta en bra plats att sätta dem för jag gillar dem också jätte-mycket! Ha det gott!/ Kram Titti

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s