På inspirerande trädgårdsbesök i Blekinge

Jag passade på att åka till Blekinge på trädgårdsvisning hemma hos Karl och Viola, välkända i trädgårdsamatörkretsar, för ett litet tag sedan. Paret drev plantskola i 45 år, men den är sedan länge avyttrad. När de nu hade öppen trädgård ville jag verkligen åka dit och se den 2000 kvadratmeter stora trädgården.översikt Beskurna träd till vänster i tomtgränsen, köksträdgård och längst ned i trädgården och till höger en rad olika ”rum” och planteringar.översikt 2 En inbjudande uteplats under tak.vid dammenI utkanten av trädgården var det satt staket för att skydda trädgården mot rådjuren och vildsvinen…stenparti 3Snyggt med höga smala barrträd i planteringarna.stenpartiStenparti med alpiner.

Många rara växter som jag inte kände igen eller kunde namnet på, men också mycket som jag visste vad det var och spärrade upp ögonen över hur stora och frodiga plantorna av till exempel tolvgudablomma var. Karls knep: älgbajs. Det samlade han in och myllade ner i jorden kring de växter som skulle ha en låg dos av näring över lång tid. Det var precis lagom mycket, menade han, och av döma av växterna så hade han fullkomligt rätt i det!rosa tolvgudablommaLjusrosa tolvgudablomma.

Det som föll mig och A mest i smaken var det fina dammområdet. Dottern tyckte det såg ut ”precis som på riktigt”.dammen 5
Vattnet började uppe på en klipphäll och rann sedan i en liten bäck, under en bro, ner till en större damm.dammen
Bäcken och dammen. dammen 3
Bild tagen från andra hållet på dammen, på stenen uppe till höger i bild börjar vattnet sin färd.dammen 4A funderade på om ön ute i dammen flöt eller om man kunde kliva ut på den, precis som Peter Englander gjorde i ett program av Trädgårdstoppen! Vi testade dock inte… 😉

rosa murreva
Rosa murreva.
orkidé 2
Orkidé, vet inte vilken sort.
orkidé
Ännu en fin orkidé, vet inte vilken sort.
azalea
Vit azalea.
trädpion
Trädpion i blom.
trillium
Vacker trillum i blom.

Självklart handlade jag lite plantor av Karl och Viola också. Det blev en fin liten planta av perukbuske (som jag fick goda råd av Karl hur jag skulle beskära varje vår så att den håller sig liten) och så ett vitt ormöga, Ompharodes verna ‘Alba’, en söttörel Euphorbia dulcis, en gulblommig lundväxt Disporum flavum (flavens) som påminde om sorgklocka och en junkerlilja, asphodeline lutea. Den sistnämda ser ut så här i blom:asphodeline lutea

Sedan skulle vi gå tillbaka till bilen och då var det så här fint längs vägen:vägen till bilen

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s