För ett halvår sedan ~ Blommig fredag

Hur såg det ut hos oss för ett halvår sedan? Det är veckans tema inne hos Hélena och Blommig fredag. Så här långt hade våren kommit i vår trädgård den 16-21 april:

För ett halvår sedan kämpade vi också med vetskapen att den lugna vår vi hade sett fram emot skulle gå om intet. Efter en mer eller mindre total omgörning av 3/4 av trädgården under fyra år  hade vi längtat efter en ”bara vara”-vår. Dessutom skulle maken vara bortrest i jobbet under veckorna i nästan tre månaders tid. Planen var därför att inte dra igång ett enda trädgårdsprojekt, utan bara hålla vardagen med tre barn, skola och jobb flytande, och övrig tid ta det lugnt. Så blev det inte.

I stället fick vi under våren och sommarens helger fara i skytteltrafik till ett stort hus 15 mil bort, fullt med saker att ta hand om, städa, röja och lägga ut huset till försäljning. Nu, ett halvår senare, har de nya ägarna precis flyttat in. I den gamla trädgården springer nu nya små barn omkring och plockar äpplen. Vårt hus har berikats med en del nya inredningsdetaljer och möbler, trädgården likaså. Gamla minnen väcks och nya skapas när sakerna nu får ett nytt sammanhang hemma hos oss.

Jag skrev i våras, för nästan exakt 6 månader sedan, att jag trodde att jag skulle ha extra stort behov av vår trädgård för att orka, och så blev det. Många gånger har en runda i trädgården lugnat sinnet och skänkt ro. I kapp i trädgården kom jag först i början av juli, innan dess var det en ständig kamp mot ogräset när jag inte kunde vara i vår trädgård så mycket som jag hade önskat min lediga tid.

Nu, när nycklarna är överlämnade, kommer också mycket känslor ikapp. Sorg över att någon som skulle ha fått vara frisk och bo hemma i många år ännu inte kan det längre, utan behöver hjälp på en annan typ av boende. Våra energinivåer är låga och tar tid att bygga upp igen. Jag kan bara hoppas att vi om ett halvår har byggt upp dem så mycket att vi vill, kan och orkar dra igång projekt nya trädgårdsboden. Just nu väljer jag bort allt jag kan som inte ger energi tillbaka. Som tur är har bloggen hela tiden gett mer energi än den har tagit.

28 tankar på “För ett halvår sedan ~ Blommig fredag

 1. Men oj, vilket jobbigt halvår du haft 😦 . Vilken tur att du kunnat hämta energi från din trädgård. Jag är så fantastiskt glad att jag är intresserad av trädgård och att jag har förmånen att ha en trädgård för den har skänkt mig kraft och ro många gånger. Nu kommer ju den tiden då man inte kan vara ute så mycket i trädgården men samtidigt är den på något sätt alltid närvarande, i tanken. Man behöver vilofasen också, på samma sätt som växterna går in i en vilofas för att komma tillbaka starka och kraftfulla i vår igen. Jag hoppas och tror att vintervilan kommer att ge dig energi tillbaka, energi att längta efter vårblomningen, energi att kanske försiktigt börja planera kommande projekt.

  Det är så skönt också att höra att bloggandet ger dig energi. Som tur är bloggas det ju mycket på vintern också. Jag ska erkänna att jag bloggar mer då än under sommaren då jag är ute mest hela dagarna. Jag hämtar ofta inspiration från andra bloggar i synnerhet under vinterhalvåret. Nu när jag hittat din blogg kommer jag ofta att vara här på besök 🙂

  Jag hoppas nu att du får en riktigt skön och avkopplande helg.

  Ha det gott!
  Kram Anita

  • Tack snälla du! Du skriver det så fint, kan bara hålla med dig. Och jag är glad att jag hittat din blogg också. 🙂 Nu under vintern tänkte jag titta tillbaka på alla foton jag tog vid sommarens trädgårdsbesök och bjuda på lite inspiration på allt från dammar (till bin!) till snygga växtstöd. Att bloggandet ger energi har varit en trevlig överraskning för mig, jag trodde inte att jag skulle få så mycket tillbaka även dagar när jag har varit trött. Önskar dig en riktigt fin helg! Kram Kristina

 2. Vilket fantastiskt fint kollage. Och en väldigt fin berättelse, och lite sorglig samtidigt. Men vissa saker styr man inte över, så är det bara!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Tack! Ja, lite sorgligt är det, men livet fortsätter i nya banor för oss alla. Har funderat länge på att återknyta till vårens inlägg, nu blev det ju naturligt att göra det. Ha det fint du också!

 3. Ja visst är det tungt när livet förändras på så sätt. Uppförsbacken innan man vant sig vid det nya och landat i det… För er kanske det tom är välbehövligt med en lugn höst och mera bara vara. Sen tänker jag att ni gjorde ett jätteprojekt bland bärbuskarna. Ibland är det bra att ta projektfria perioder och göra något annat känner jag. Sådär så kliet i fingrarna hinner komma tillbaka och jag får njuta däremellan. Kram från Carina

  • Ja, du skriver det så bra Carina, det får vara lite bara vara nu under hösten. Bärbuskarna ja… Det kan ju tyckas vansinnigt att köra igång med det i vårt läge, men maken och jag pratade igenom det och kom fram till att gör vi det inte denna höst så får vi vänta ett år. Vi kan inte bygga boden förrän det andra är flyttat. Men nu vill jag mest av allt gå i ide ett litet tag… 😉 Hoppas samla på mig mycket kli i fingrarna tills våren kommer. Kram Kristina

 4. Så vakre vårblomster du hadde for et halvt år siden! Ja, vi får håpe at vinteren gir oss nok energi til å gå i gang med nye prosjekter til våren igjen…
  God helg!

 5. Först, stort tack för dina kommentarer och tankar om mat hos mig de senaste dagarna. Blir glad!

  Det låter som att ni haft ett jobbigt halvår. Skönt ändå att du kunnat hämta energi och kraft i trädgården. Den är bra till mycket, trädgården.
  Jag hoppas verkligen att ni alla hittar tillbaka till vardagsron där det också finns energi till lite av varje utöver det där som bara måste göras. Ibland hamnar man i det att man bara orkar det där som måste göras. Äta, sova, tvätta, städa lite, skjutsa barn, jobba… Det kan inte vara det som är meningen med livet tror jag. Jag vill inte tro det i alla fall.

  Varm kram!

  • Du skriver det så bra Marina, man orkar det man måste, så är det ju, men förhoppningsvis är det inte allt. Trädgården och att se allt som spirar är bra för själen. Kram tillbaka och hoppas du får en fin helg!

 6. Såå vackra bilder på så fina vårblommor man blir alldelens tyst av beundran så fint du hade det i våras. Snart kommer en ny vår med nya utmaningar och det kommer säkert att gå bra för dig. Önskar dig en lugn och fridfull helg
  Kram Meta

  • Tack! Det var riktigt roligt att titta tillbaka på hur det såg ut för 6 månader sedan, gillade dagens tema. Ser fram emot nästa vår och en lugn vinter däremellan… 😉 Kram Kristina

 7. Vackra bilder du visar, de riktigt får mig att känna vår.
  Ja, och livet kan vara tufft ibland, nästan alltför, men det är rätt otroligt ändå vad vi klarar av. Man tror det inte då, mitt i alltid, men så blir det ändå så småningom lite lättare, lite ljusare och något bättre. Jag tror – som du – att trädgården hjälper oss. Vi tror kanske att det är vi som vårdar den, men det är nog troligare tvärtom. Eller både och. Ett både och som stärker oss.
  Kram
  /Katarina

 8. Vi kan planera och bestämma hur mycket som helst men ibland tar livet sina egna vägar. Måste ha varit ett tungt halvår och jag är glad att trädgården och bloggen ger energi. Man behöver fylla på när man blivit dränerad både fysiskt och psykiskt. Låt det ta tid!
  Kram Hélena

  • Jo, det är ju precis så, vissa saker råder ingen av oss över. Tur för oss med trädgård att vi har den att hämta kraft ur. Tror jag ska gå in i en viloperiod tillsammans med trädgården i höst. 😉 Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s