Årskrönika & Gott nytt år!

En kort årskrönika i bilder:

Januari. Snön ligger vit i bokskogen i närheten av där vi bor.bokskog vinter

Februari. Stjärnlöken muntrar upp och stillar min vårlängtan för stunden.
stjärnlök 7

Mars. Vintern börjar sakta släppa taget. En tapper julros blommar innesluten av is.
julros i snö

April. Med viss vånda gör vi beskärningen med stort B. Klotrobinians krona kortas in med 4/5. Facit: trädet har aldrig varit snyggare än sommaren 2013.
klotrobinia 2

Maj. Lundens snabbväxande vårgrönska överraskar mig varje år. 20:e maj var det så här frodigt:
Lund 20 maj 2

Juni. När vår gamla forsythia grävdes upp blev det plötsligt plats för fler växter kring den nyinköpta magnolian. Magnoliarabatten var född. Där fick bland annat en ny kniphofia plats (den förra strök med i en av de hårda vintrarna).kniphofia first sunrise

Juli. Tankarna från januari på ett grönt tak på nya trädgårdsboden (som ska byggas 2014) hade nu börjar realiseras. Ett dussin fetbladsväxter ”drogs isär” till runt 250 små plantor. Facit: bara ett par stycken plantor dog, resten är stora och frodiga.
grönt tak småplantor 2

Augusti. Familjen samlar ny kraft på en lång skön semester i soliga Frankrike. Jag samlar nya trädgårdsidéer och tar hur många foton som helst, som här på på trädgårdsfestivalen i Chaumont.
Chaumont trädgårdsfestival

September. Omgörningen av Bärlandet påbörjas, gamla ruttna pallkragar plockas bort och nya upphöjda odlingsbäddar byggs. Åtta meter rabatt, Skära rabatten, anläggs och runt 250 vårlökar planteras.
Omgörning bärlandet 15

Oktober. En av de sista dagarna med sol och vackra höstfärger cyklar A och jag en lång runda och njuter av det fina höstvädret.
Höstutflykt 13

November. Den milda hösten gör att den vita julrosen blommar extra tidigt. Inte mig emot!
julros 2

December. Årets engelska julkaka provsmakas och avnjuts med en kopp te.
engelsk julkaka 2

Tänk, nu är det snart dags för ett nytt trädgårdsår! Jag önskar er alla ett riktigt fint 2014!
Fyrverkeri 1

19 tankar på “Årskrönika & Gott nytt år!

 1. Det var en behändig och kortfattad resumé av fina årsbilder. Så bra att klotrobinian blev så fin efter en kraftig beskärning som den du visar. Våra klotkörsbär blev aldrig desamma efter en hård beskärning för ett par år sedan, så vi satte nytt två år efteråt.
  Gott Nytt År!
  Kram Luna

 2. Härlig tillbakablick!
  Nu påminde du mig om att jag ska fixa till kronan på lönnen. Får inte glömmas!

  Kram och gott nytt år!

 3. Åh, härliga bilder som får mig att känna och dofta det som komma skall… Jord under naglarna (ja, glömmer ständigt dessa handskar), det nya som planteras, det gamla som återvänder… cykelturen osv osv. Härligt! Tänk vad vi har mycket att se fram emot!!!
  Gott Nytt År
  önskar
  Katarina

 4. Fin återblick fastnar särskilt för lundbilden – men det är ju mitt favoritområde. Tänker att ni hann med MASSOR förra året. Du har säkert tänkt berätta om hur ni anlägger taket senare – det är jag nyfiken på. Har sett hur man kan köpa färdigt… ..men göra själv är roligare 🙂

  Gott Nytt År till dig och de dina! Kram, Carina

 5. PS… ..verkar vara något skumt försöker hitta ett fält ‘lämna kommentar’ eller liknande på tex decemberfavorit men hittar inte det. Kan gilla men inte hitta kommentera.

 6. STA…farligt, farligt men härligt, härligt…
  Kul att se så mycket som hunnits med på bara en säsong. Vi har ett sådant tak på vårt tempel, men det är en utmaning: dels den välvda ytan som gör att substratet regnar bort och dels de evigt rafsande skatorna som drar loss allt som går att dra loss…men vi fortsätter försöka. En fundering är om man skulle förankrat substratet med metallnät för att få det att stå emot bättre? Vi lade bara glesvävd kokosmatta underst och slängde sedan opp grovsand och jord att sätta växterna i. Det hade ju fungerat vid dammen…

  • Ett välvt grönt tak lät inte som det enklaste. Jag tänkte ha ett relativt finmaskigt svart plastnät (ca 2 x 2 cm rutor) längst upp på taket och plantera växterna ner genom det. Förhoppningen är att det ska binda samman växterna i en ”matta” snabbare. Får väl se hur det går.

 7. En sån härlig årskrönika du visar. Mycket fint ni gjort i trädgården. Vackra bilder.
  God fortsättning!
  Kram från Törnrosa

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s