Vårens blommor planterade

I vanliga fall brukar jag bara plantera penséerna rakt upp och ner i sina krukor och ställa vid ingången. Men det gick ju inte efter att ha lyssnat till Annika Christensens och Ulrica Otterlings föreläsning på Vår Trägård i Malmö för ett par veckor sedan! De berättade om sin nya bok Trädgård i kruka och jag for hem med både en signerad bok och tusen nya idéer virvlandes runt i skallen.

Så här blev årets vårblommeplantering:

I krukan trängs underbara krusbladiga penséer (hur lycklig blir man inte när torghandlaren har sådana för samma pris som ”vanliga”?!), en vit bellis, några kvistar från en buske som behövde rensas ur och en uppgrävd julros från trädgården. Planterade ett par hyacintlökar också som jag har drivit själv, den ena ska bli vit och den andra aprikos. Min förhoppning är att de ska matcha julrosen och den cremefärgade mitten på penséerna, vi får väl se hur det blir med det. Än så länge ser krukan lite ynklig ut, men känner jag penséerna rätt dröjer det inte länge innan de brer ut sig.

Den här helgen blir det inget trädgårderande, jag jobbar. Får ta igen det nästa helg när jag är långledig i stället. Önskar er andra en riktigt fin trädgårdshelg.

18 tankar på “Vårens blommor planterade

 1. Jättefin krukplantering! Mina penséer står kvar i påsarna ännu då snön kom i vägen…. Nu fick jag många nya idéer från din fina plantering! Lustigt – jag bloggade själv häromdagen om krusiga penséer… Ha en fin helg!

  • Tack! Dumma snö som inte kunde bli ett stilla vårregn. Jag brukar aldrig få tag på krusbladiga penséer där jag bor, men i år hade jag lite flyt. Funderar starkt på att handla lite fler i en annan färg.

 2. Har lite problem med att posta kommentar.
  Jättefina planteringar!
  Jag gillar också att plantera penséerna tillsammans med andra växter. I år blev det bellis och plättar i luften som fick agera sällskap. Även kvistar från korallkornellen för den behövde ändå klippas ner.

  Ha en bra helg även om det blir jobb.

  Kram

  • Trist att det dummar sig med kommenteringen. Låter som en snygg kombo med plättar i luften o bellis. Vi tog ner vår korallkornell i höstas, lite trist, men den måste väck när vi bygger nya boden. Jag chansade och klippte av grenar och stack ner i torvrabatten (där allt annat gror en masse!) och har man sett, de har inte vissnat. Har läst att de rotar sig enkelt och det stämde ju.
   Jodå, jag ska ha en bra helg ändå och jag är kompledig på måndag, så håller det bara upp ska jag ut i trädgården en sväng då.
   Kram Kristina

 3. Dina krukor skulle nog få väl godkänt av Annika och Ulrika. Jag fick också tag på krusiga penséer för första gången i år, de är supersöta. Det ska bli spännande att se om de är lika tuffa och långlivade som sina vanliga kompisar. Ja brukade inte heller samplantera tidigare, men numera går hjärnan på högvarv efter lämpliga kombinationer. Tyvärr bara hjärnan och inte händerna, för jag ligger på soffan och har feber på min efterlängtade lediga dag. Ute är det 10 grader och citronfjärillar på besök. Tur att de finns bloggar, säger ja bara.
  Kram
  Marta

  • Bittert och ligga inne och titta ut på fint vårväder, känner med dig där! Hoppas du kryar på dig snart och kan vara ute i trädgården och fixa. Tur att det finns bloggar under tiden. 🙂
   Kram Kristina

 4. Så fint det blev i krukan! Inspirerande… ”behöver” fixa något till trappen på framsidan. Skulle kunna… skulle jag. Ta en runda till… och komma hem med ditt och datt för att sedan Skapa! =oP Tack för inspirationen!
  kram
  Katarina

 5. Gillade speciellt den ena krusbladiga för sin färgsättning. Jag är ingen penséevän – de är vackra och doftar gott men lever för länge! Så kanske man inte får säga men jag har svårt att slänga nåt som lever och rätt snart så vill jag göra en sommarplantering. Roligt att du upptäckt samplantering. Snyggt blev det!

  Kram, Carina

  • 🙂 Vet precis vad du menar med att de lever för länge. I vanliga fall brukar jag mest köpa de småblommiga, just för att de smälter in bättre längre fram på säsongen, men den där lila med aprikosgulfärgad mitt kunde jag inte motstå.
   Kram Kristina

 6. Vilken härlig vårinspiration! Har varit på trädgårdsmässa i två dagar och fått ännu mer inspiration (vilket behövdes efter snöstormen i onsdags). Idag har vi haft 10 plusgrader och det börjar verkligen kännas som vår i uterummet. Och vet du … jag fick med mig en kamelia hem från trädgårdsmässan 🙂

  Kram Anita

 7. Ja, her ble det straks kreativt!
  Er det ikke herlig å endelig kunne plante ut stemor og (faktisk) en del andre kuldetålende blomster 😀 Tror jeg må finne noen av de andre også….

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s