Yaktandrot, pärlemorfjärva och porslinsanemon

Det jag gillar allra bäst med trädgårdsamatörernas växtmarknad i Alnarp är bredden på det som bjuds ut till försäljning. Där finns allt från överskotts-tomatplantor till sällsynta träd. Innan jag körde dit hade jag ingen aning om det fanns växter som hette yaktandrot och pärlemorfjärva, det är kul att lära sig nytt!

Vis av erfarenheten att det är tungt att bära kassar med växter tog jag denna gång med mig min ”växtkärra”: En liten hopfällbar bagagekärra + två klappbackar. Små växter i den undre backen, höga i den övre. Fungerar suveränt och jag fick flera kommentarer från andra besökare som suckade lite avundsjukt. Förväntar mig att ha startat en trend. 😉

Så här såg det ut när jag hade kommit hem: inköp alnarp

Jag var främst ute efter växter till Lunden och små alpiner till hypertufatrågen. Till Lunden blev det detta:

 • Prunus besseyi (har inget svenskt namn, men heter sandkörsbär på engelska). En liten körsbärsbuske som blir cirka en meter hög och har ätbara bär.
 • Leucojum aestivum. Sommarsnöklocka.
 • Pulmonaria officinalis. Vit lungört.
 • Ranunculus aconitifolius. Stormhattsranunkel.
 • Viola sororia ’Freckles’. Fläckig viol.
 • Viola riviniana ‘Purpurea’. Mörkbladig viol.
 • Polygonatum humile. Smårams (se ut som jätterams, fast minimini).
 • Anemonopsis macrophylla. Porslinsanemon.
 • Convallaria majalis. Rosa liljekonvalj ‘Rosea’.
 • Brunnera macrophylla. Kaukasisk förgätmigej ’Jack Frost’.
 • Epimedium. Sockblomma ’Koji’.
 • Epimedium grand. Sockblomma. ’Lilafee’.

Vad mer hittade jag? Flera saker jag fick googla när jag kom hem för att fatta vad jag egentligen hade köpt. Tips: fråga vad säljaren rekommenderar för ett visst läge i din trädgård och kolla sedan när du kom hem vad det var du köpte… ;).

 • Cardamine macrophylla ’Yumthang’. Yaktandrot.
 • Cardamine glanduligera. Ungersk tandrot.
 • Peltoboykinia watanabei. Flikbladig filigransbräcka.
 • Mertensia virginica. Pärlemorfjärva.
 • Veratrum formosanum. Har inget svenskt namn men vill ni se hur denna skönhet ska se ut kan ni titta på den hos Helen.

pärlemorfjärva
Pärlemorfjärva. Släkt med lungörten, vilken man nästan kan gissa sig till.

Köpte också cikoria, vita smultron och ett snyggt gräs , jungfruhirsen ‘Heavy Metal’ och yngsta dottern fick lov att köpa något som fick henne att spärra upp ögonen under rundvandringen: en glittrig glaskula. Den glänser så fint utanför lekstugan nu.

Men marknaden innebar också en snabb bloggträff. Elin med bloggen Trädgårdstid skrev för ett tag sedan om den långsamma väntan på att hasselörten i en av hennes rabatter skulle bre ut sig. Med tanke på att jag hade en massa hasselört som jag behövde gräva upp i Lunden så var det ju en tillfällighet som jag inte kunde låta passera. Vi stämde möte i Alnarp och som tack för hasselörten fick jag tomatplantor och sommarblommor. Perfekt byte för min del. Det här är definitivt en av de riktigt bra sakerna med bloggvärlden, att kunna hjälpa varandra. Och snabbare än Elin vet så kommer hon ha hasselört i överflöd att skänka vidare till någon annan som suktar efter det. 🙂

Vad det blev till hypertufatrågen ska jag berätta snart. Ska bara plantera allt först…

16 tankar på “Yaktandrot, pärlemorfjärva och porslinsanemon

 1. Roliga saker du hittade!! 🙂 Att kunna stämma träff med andra trädgårdsälskare och byta växter är en bonus i sammanhanget. Bra idé med backarna och kärran. Var har du hittat backar? Skulle behöva det för att transportera krukor runt omkring.

  Kram, Carina

  • Backarna är sådana man kan fälla ihop, köpte dem på lokala prylvaruhuset där de har mycket plastbackar över huvud taget. Brukar ha dem liggandes i bilen, jättebra när man handlar småsaker och kan lägga dem i en back så de inte far runt i hela bagageutrymmet.
   Kram Kristina

 2. Hej Kristina!
  Jag passar på att tacka än en gång för all hasselört! Det verkar som om allt har tagit sig, bladen står i givakt nu igen så nu får jag se till att hålla allt vid liv första tiden.
  Kram
  Elin

 3. Oj då, där låg jag kraftigt i lä 😉 Många vackra inköp du gjort. Jag har också varit på Trädgårdsamatörernas växtmarknad idag, på Torekällberget i Södertälje. Jag har inte så mycket plats kvar i trädgården utan skulle ligga ”lite lågt” i år, möjligen skulle en växt få komma med hem. Det blev sju stycken innan jag drog mig själv i armen därifrån. Dessutom köpte jag en blå Anemone nemorosa ‘Royal blue’ på min trädgårdsresa i England i förra veckan så nu är det åtta växter som måste hitta en plats i rabatterna.

  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • 🙂 Jag har flera stora områden i Trädhörnet som nu börjar gå att plantera med lundväxter, synnerligen trevligt. Har inte varit på några andra växtmarknader i vår, sparade mig till Alnarp o storhandlade där i stället. En del inköp har redan kommit i jorden, andra står på vänt. Behöver flytta lite annat först.
   Kul med trädgårdsresor o fina växtinköp! Förstår att du är glad över ”Royal Blue”, den är jättefin!
   Kram Kristina (som trotsat regnet och varit i trädgården ändå)

 4. Det er vel ikke noe som er så herlig som å komme hjem med små beundringsverdige planter fra et plantemarked og finne den riktige plassen:) Vakker samling skjønnheter Kristina! Prunus besseyi…aldri hørt om…antagelig sone 1….her må det sjekkes:)? Planter selv en mengde Jack Frost i områder rundt mine blåe gjerdeområder/ småe rom:) Kos deg videre med planting i hagen. Klem Christin

  • Tack snälla du! Visst är det härligt att komma hem med nya bekantskaper och fundera ut bra platser till dem i trädgården. Prunus besseyi hittade jag info om på en amerikansk sida, den ska vara mycket härdig då den klarar amerikansk zon 3. (Förstår jag kartan rätt innebär det ner till nästan -40 grader C vintertid.)
   Kram Kristina

 5. Åh, vilka härliga fynd! STA på Alnarp är fantastiskt! Precis som du beskriver det, allt från det vanligaste vanliga till ovanligheter och rariteter. Missade tyvärr denna då vandring på Skåneled var inplanerad. Kul med minibloggträffen och visst är det gott när vi ger och får, hjälper och blir hjälpta.
  kram
  Katarina… som inte kan se sig mätt på dina underbara bilder. Suckar avundsjukt, fniss…

 6. Kul att höra vad andra köpt på växtmarknader. Man blir ju alltid lite sugen på nyheter så här års. Smart med backarna! Porslinsanemon, rosa liljekonvalj, vit lungört och förgätmigej jack Frost har jag. Pärlemorfjärva står på min önskelista.
  Tack för titten.
  Luna

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s