Hundtandsliljor, luktvioler och barnens eget grönsaksland ~ vårteckensspaning 3 april

3 april 16 hundtandslilja
Hundtandsliljor i knopp. Två år efter att jag fick dem av en trädgårdsvän har de äntligen tagit fart. I år är det knopp i två av tre sorter.

Vilken skön helg det har varit! Sol av och till, hyfsat varmt och nu är jag mer eller mindre ”klar” med vårstädningen av trädgården.3 april 16 körsbärskornell
Körsbärskornellen blommar för fullt med en sky av gula små blommor. Vackert!

Vitsippor, turkisk stjärnlök, rosa snöstjärna, påskiljor, pionblad på gång, ormöga, luktvioler, vårvivor och en dubbel julros. Våren är vacker nu!

3 april 16 frösådder växthuset
Frösådder i växthuset. Sallad och annat ätbart står på tillväxt inför utplantering så småningom.

Tillsammans grävde maken och jag upp ett träd (jodå, det händer att träd får lämna vår trädgård). Denna gång var det prydnadsapeln ‘Freja’ som för övrigt har levt på nåder i flera år. Vackra blommor, absolut, men växtsättet på detta träd har gett mig gråa hår. Ingen samlad krona utan grenarna har vuxit kors och tvärs. Inget problem om trädet hade stått fritt i trädgården, men det stod granne med fågelvoljärerna och det var en ständig kamp med japanska sågen för att hindra att grenarna la sig ovanpå buren. I stället grävde vi upp pärlbusken ‘The Bride’ och satte där ‘Freja’ hade stått, blir nog riktigt bra. Och där pärlbusken stod i Lunden ska jag plantera ett nytt träd.trädhörnet, prydnadsapel 'Freja'.
Någon förebild blev aldrig tagen, men så här såg Freja ut i växtsättet. Nu kommer istället pärlbusken att välla ut med en sky av vita blommor mot gången… Mmm, kan nog bli snyggt!

I dag har jag haft sällskap av båda döttrarna i trädgården. De önskade sig ett grönsaksland med egna morötter, sockerärtor och blommor och det är klart att de ska få det! Ramarna till jordlådan i komposthörnen fick nytt användningsområdet och ställdes granne med ena sparrislådan. Sedan var det ju ”bara” för flickorna att fixa jord från jordupplaget i komposthörnen. Bra flickor fixar saker och ting själva (med lite hjälp av mig då och då förstås). Nu väntar morotsådd om någon dag.
3 april 16 barnens grönsaksland 4
Klart! Jorden vattnas inför sådd av grönsaker senare i veckan.

Ha en fin aprilvecka! Själv ska jag lyssna på Johannes Wätterbäck, alias Farbor Grön, i morgon. Avslutar med en bild på mina blommande tulpaner. Lyfte ut hela krukan från växthuset och ställde på trädäcket där jag kan se den genom nya glasdörrarna till köket.
3 april 16 tulpaner vårkruka

11 tankar på “Hundtandsliljor, luktvioler och barnens eget grönsaksland ~ vårteckensspaning 3 april

 1. Hm, min hundtandslilja har inte visat livstecken ännu.
  Freja är inte fager just nu, men det är bara att klippa tills den blir harmonisk.
  Jag har länge funderat på körbäsrkornell, men hur växer den egentligen? Jag har läst att den inte blir så stor hos oss, men i sina hemtrakter(?). Hur är dina erfarenheter? Utseende längre fram på säsongen? Såna bilder är svårt att hitta.
  Jag lyckas inte att få mina barn bli intresserade, så jag är lite avundsjuk på döttrarna ….
  Kram
  Marta

 2. Oj så långt ni kommit med våren hos dig! Här har den nyss börjat känns det som:) Började med vår städningen i fredags och kom en bit. Känns härligt att vara igång!
  Kul med hundtandsliljan!!
  Ha det gott!

 3. Många härliga bilder som verkligen får en att känna att våren är här som du visar. Hundtandsliljor är verkligen fina och speciella. Vad roligt att de börjat knoppas, och en spännande väntan på att de ska slå ut i blom. Vad härligt det ser ut med dina flickor som gör i ordning sin odlingsbädd. Minns min dotters entusiasm när hon var yngre. Nu har den tagit en paus men kommer förhoppningsvis tillbaka :-). Blir lite avis när jag läser att du är klar med vårstädningen i trädgården. Har varit bortrest och sen jag kom tillbaka har det varit regn, regn och mera regn så trädgården står där och väntar på lite uppsnyggning 🙂 Hör av mig snart!
  Kram Anna-Karin

  • ‘Klar’ så tillvida att löv och visset är bortplockat och i komposten, nu kan jag börja med allt annat… Du vet, flytta plantor som står fel. 😉
   Kram Kristina (som håller tummarna för fint helgväder till oss alla)

 4. Lyckliga dig som har hundtandsliljor. Jag har prövat med både rosa och vita men dom försvinner bara, står där planteringsåret och sedan är dom borta. De enda som går är de gula och jag är glad för dom. Dom kommer alltid som en matta bland löven under azaleorna. Ja ibland måste man även få ta bort träd. Och det kommer att bli ljuvligt med ljuvliga ”The Bride”. Också det en växt jag prövat med men som inte ville sig hos mig.

  Kram Anita

  • Ursäkta sent svar, din kommentar hade hamnat i spam (?!)
   Jag har haft högst varierad framgång med hundtandsliljor, men djup plantering och mycket lövmull ska vara knepet. De som blommar nu planterades för två år sedan och var stora när jag fick dem. Vilken tur att de gula i alla fall trivs hos dig! Vad var det som hände med din ‘The Bride’?
   Kram Kristina

   • Tack för tipset om hundtandsliljorna. Jag tänker inte ge upp. Nu är det snart trädgårdsmässa (Nordiska Trädgårdar) och där brukar man kunna hitta fina ex. Jag ska minsann pröva igen, tror faktiskt inte jag satt dem så djupt.

    ‘The Bride’ frös bort, tror jag. Den blommade en sommar och sedan kom en riktigt kall vinter. Våren efter väntade jag att det skulle hända något men där stod bara torra grenar. När jag kollade stammarna så var dom helt döda. Den fick stå kvar till mitten av sommaren sedan grävde jag upp den.

    Nu ska jag göra sista strykningen på sovrums och arbetsrumsfönstren. Övriga fönster är klara och det blev så fint. Vi är jättenöjda. Nu väntar vi bara på att toan/duschen ska bli klar. Plattsättaren blev sjuk så det har blivit försenat. Men imorgon kommer han hit igen. All inredning är inköpt och står i garaget och väntar på att monteras. Och jag har kommit ihåg att ta före-bilder 😉

   • Passa på och lyssna på Johannes om du ska till NT, han ska bla prata chili.
    Pärlbusken hade du nog otur med att första vintern var så kall. Den ska klara sig där du bor om du vill prova igen.
    Skönt att renoveringen går framåt hos dig, här trasslar det lite. Men det blir nog kök så småningom…
    Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s