Round and round we go ~ året runt en rund gräsmatta

Det här är vad jag ser varje morgon när jag går till jobbet eller går ut för en runda i trädgården. Framsidan med sin gräsmattecirkel och omgivande planteringar (Stäpprabatten i söder, Pionrabatten i väster och Torvrabatten i norr) ritade jag 2001 och vi planterade allt, inklusive träden, samma år. I väster, utanför bild, ligger vår avenboksberså. Alla bilderna är tagna från trappan vid ytterdörren. Vill du se hur det såg ut innan och hur allt växte fram kan du göra det i ett inlägg HÄR och i ett bildspel HÄR.

Så här såg det ut under 2016:

vinter-1-framsida-grascirkel-2016
Vinter och ett tunt snötäcke bäddar in gräsmattan och Carmencitarönnen (till vänster) och kopparlönnen (till höger).
vinter-2-framsida-grascirkel-2016
Vårvinter. Den lågt stående förmiddagssolen lyser upp kopparlönnen. Det här är all sol som når framsidan under vintern.var-framsida-grascirkel-2016
Vår. Nu når solen större delen av framsidan. Tulpanerna i Stäpprabatten blommar och Carmensitarönnens blad har slagit ut. Avenbokshäcken har fällt fjolårslöven, men kopparlönnen skiftar bara precis i ljusgrönt. Allra längst upp i höger hörn skymtar något vitt. Det är praktmagnolian som blommar för fullt.
forsommar-framsida-grascirkel-2016
Försommar. Träd och häckar har slagit ut och det där anonyma buskaget närmast i bild avslöjas. Det är azaleorna i Torvrabatten som bjuder på ett färgfyrverkeri under en kort period.sommar-framsida-grascirkel-2016
Sommar. Grönt, grön, grönt. I Stäpprabatten blommar lila salvia, blåverbena, bolltistel med flera. Under Carmencitarönnen skiftar marken i rosa, det är det kaukasiska fetbladet som blommar. Så här års skymtar kopparlönnens vackra bark bara litegrann genom bladmassan.host-framsida-grascirkel-2016
Höst. Många av träden och buskarna i vår trädgård har vackra höstfärger och framsidans växtval är inget undantag.vinter-framsida-grascirkel-2016
Vinter. Avenbokshäcken ut mot gatan har ännu sina löv kvar. Soliga dagar är det de och gräsmattan som står för ”färgen” en högst normal Skånsk vinter.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Månadens bild. Kika gärna in där att se fler bidrag.

Sedan kan jag ju inte låta bli att visa en alldeles färsk bild från senaste veckan. Det finns hopp om våren, våra dvärgcyklamen, Cyclamen coum, blommar. 🙂  Prognosen lovar sol på lördag och jag ser fram emot en långpromenad och en timme eller två i trädgården. Trevlig helg!22-jan-17-dvargcyklamen

34 tankar på “Round and round we go ~ året runt en rund gräsmatta

  • Tack Maria! Det blev gamla bilder till detta inlägg för jag glömde fota trädgården i dagsljus förra helgen. För mörkt när jag kommer hem från jobbet ännu så länge. Men snart så blir det ljusare. 🙂
   Kram Kristina

 1. Nä va fint att ta bilderna så under varje årstid! Vackert med en rund gräsmatta. Cyklamen har jag ingen i täppan. Borde nog ändra på det. 😉

  Ha en fin fredag!

 2. Kul att se året runt och att sen det ena året inte är det andra likt gör variationen oändlig. Cyclamen är söta. Såg knopp i mina men de står i ett mörkt och svalt läge så det tar en stund.

  Trelig helg! Kram, Carina

  • Åren är alltid olika, en del av charmen. Förra året satte jag fler dvärgcyklamen på ett vintersoligare ställe i trädgården, de blommar nu men de på mitt gamla skuggiga ställe har knappt krupit upp.
   Kram Kristina

  • Ett av få ställen jag fotograferar ur samma vinkel. Varje ‘rundtur’ med kameran startar med denna vy. Roligt att följa (även för mig) när man samlar dem så här.
   Kristina

 3. Jag älskar att se årstidsväxlingarna från er fina runda gräsmatta. Och så blir jag ju sååå glad när jag ser att din cyklamen blommar igen. Vilket härligt vårtecken.

  Önskar dig och familjen en fin helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag tycker om vår framsida och har varit så nöjd med den runda gräsmattan. Det blir en rörelse i trädgården tack vare den.
   Mycket knopp i cyklamenplantorna, så hoppas fler slår ut snart.
   Fin helg till er också!
   Kram Kristina

 4. Älskar att titta på bilder om hur det förändras i trädgården och hur det såg ut tidigare, så det tackar jag för. Däremot kunde jag inte se bildspelet av någon anledning!?
  Och så ÄLSKAR jag runda gräsmattor! För egentligen gillar jag inte gräsmattor och vill ha dom så små som möjligt. Typiskt när man numera nästan bara har gräs överallt…..
  KRAM
  Susie

  • Hmm, jag ska se om bildspelet har hakat upp sig. Det fungerade när jag tittade, men då var jag ju inloggad på bloggen.
   Jag vill ha lite gräsmatta, men inte mer än nödvändigt. 😉
   Kram Kristina

 5. Vad det är roligt att följa trädgården från samma plats under året. Det är märkligt och härligt att se förändringen!
  och snart kommer alla vårlökar och sen är det varvet runt igen!

  Trevlig helg!

 6. Gräsmattor brukar väl för det mesta bara bli av sig självt där man inte har något annat som sittplats eller rabatt eller … Men i och med att du verkligen planerade fick gräsmattan ‘center stage’ och det har den vunnit på. Vackert och det leder vandringen och ögat runt så fint.
  //Helene

 7. Tänk va olika trädgården ser ut under ett år. Dina bilder visar dessutom att om man bara tänker till i sitt plantval så finns det blickfång och vackra vyer året om. Roligt när så många olika växter får spela huvudroll en tid utan att det kraschar med varandra.
  Kram Nora

 8. Roligt att se bilderna från de olika årstiderna och hur karaktären ändras. Alltid något som blommar, bjuder på vackra blad eller fina stammar och grenverk. Att allt dessutom växer runt en rundel gör det extra fint. Runda former tilltalar mig. Så som man drömmer om att ha det.
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Det var min första trädgårdsdröm som jag förverkligade och jag är fortfarande nöjd med den (även om en del växter så klart bytts ut över årens lopp).
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s