Från gräsmatteöken till blommande oas – före och efter

Ibland är det bra att stanna upp och titta lite i backspegeln. Så det tänkte jag att vi skulle göra nu. För i dag 11 oktober 2022 är det på dagen tio år sedan jag startade den här bloggen!

Största anledningen till att jag började blogga var att jag ville samla alla foton från omgörningarna i trädgården. Så vad kunde väl passa bättre än att visa bilderna på vad som hände på 20 år hos en trädgårdsnovis som blev plantnörd. 🙂

De gamla bilderna tog jag innan vi satte spaden i marken och började förändra trädgården. Inför den nya trädgårdens 20-årsjubileum tog vi nya bilder ur så liknande bildvinklar som vi bara kunde. Det var inte helt lätt, ibland stod det ett träd i vägen! 🙂 Alla förebilder är från år 2000 och alla efterbilder från 2020. Så häng med, nu kööör vi!

Före: norrsidan av huset med ingången, en risig forsythiabuske och en fyra meters hög enbuske.
Efter: norrsidan av huset med gräsmattecirkel, många träd och stora perennrabatter.
Före: östersidan av huset med en ensam rönnsumak.
Efter: östersidan av huset… men där stod praktmagnolian i vägen för den exakta bildvinkeln!
Efter: östersidan av huset, lite närmare. Upphöjda odlingsbäddar och i bakgrunden komposthörnan.
Före: södersidan av huset med ett bigarråträd, ett plommonträd och en risig syrenhäck. Och väldigt många kvadratmeter gräsmatta!
Efter: Fågelhus och de gamla fruktträden, upphöjda sparrisbäddar och blommande vallmo. Och inte en centimeter gräsmatta i sikte!
Före: södersidan av huset med ett uterum och den risiga syrenhäcken. Komplett med fin plastspaljé och en risig barrväxt uppklämd mot väggen.
Efter: en pool och på osynliga spaljéer klättrar blåregn och fembladig akebia.
Före: södersidan av huset. En frösådd lönn och risiga spireabuskar.
Efter: poolen, slingrande grusgångar och några av de upphöjda odlingsbäddarna.
Före: södersidan med gräsmatta, risiga buskar och en bortglömd uteplats med rutten spaljé.
Efter: Ännu ett fågelhus och en stor uteplats med mysiga sittplatser där bakom poolen.
Före: västersidan med skräphörna och många kvadratmeter gräsmatta.
Efter: västersidan med uteplats, vattensten och bortom det växthuset. Till vänster delar av lundområdet.
Före: västersidan med skräpförråd och allmän bråte. Och längst till vänster skymtar en liten bit av sexmetersgranen vid ingången…
Efter: västersidan med bärlandet där hallon, vinbär och krusbär växer. I bakgrunden trädgårdsboden och bredvid det växthuset. Ett nytt plommonträd och en avenbokshäck skär av siktlinjen till uteplatsen.

Vill du se mer av vad som hände de där 20 åren mellan bilderna? Det hittar du i menyn under Våra trädgårdsprojekt. Där finns det massor av bilder från det vi gjorde och du kan se små träd växa upp och bli stora.

Här under länkar jag till några av de enskilda projekten om du snabbt vill komma till något särskilt. För dig som precis hittat hit är det på sin plats att jag berättar att vissa delar i trädgården har gjorts om två gånger under de 20 åren, foton från projekten stämmer alltså inte alltid överens med hur det ser ut på bilderna ovan. 🙂

2000 Uteplats och staketspaljé
2001 Framsidan
2004 Trädhörnet
2008-2012 Stora omgörningen med poolen
2010 Upphöjda odlingsbäddar
2010 Örtagården och vattenstenen
2014-2015 Trädgårdsboden och växthuset

Jag kommer att lägga ut fler projekt framöver, bland annat vill jag berätta om hur vi anlade den naturliga dammen. Så håll utkik. 🙂

12 tankar på “Från gräsmatteöken till blommande oas – före och efter

 1. Så fint ni har fått det. Det här var verkligen ett roligt inlägg. Jag älskar före- och efterbilder. Det är så inspirerande. Och er trädgård är verkligen en oas.

 2. Ja du vet ju hur mycket jag tycker om före och efter -beskrivningar. Och jag har ju läst om alla dina projekt men det här var en rolig sammanfattning och rubriken på inlägget stämmer verkligen. Nu läser jag att det kommer mera … dammen, den läser jag gärna om!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag hade tänkt avsluta med detta inlägg 2020, men pandemi, trytande ork och annat kom emellan. Suck. Hoppas kunna slutföra uppdateringen av projekten i vinter. Just dammen är mitt dåliga samvete att jag inte har visat, för jag vet att det är en hel del läsare som är nyfikna på den.
   Kram Kristina

 3. Hej Kristina!
  Vilken fantastisk förändring, men så är det hos oss också. Tomten var en tom yta när vi byggde. Har önskat att jag hade haft tid och intresse då för längesedan att planera trädgården. Ni har lyckats så bra.
  Ha det gott /Marika

 4. Det ni åstadkommit är helt fantastiskt! Förmågan att se framför sig vad man vill skapa och sedan också göra det – den förmågan är det verkligen inte alla som har. Jag är ju som jag är så jag lyfter blicken från er trädgård och ser också vad som skett med huset; fönster, takkupor, takpannor … Det är många saker som ska fungera tillsammans. Jag är så imponerad av er ❤

  • Tack så jättemycket Anni! Ibland har det varit svårt när inte andra sett eller förstått hur det ska bli SEDAN, men numera är det lättare. Det har onekligen hänt lite även med huset under de här åren, takpannorna återfick sin gula färg efter en tvätt (av proffs), men fönstren har vi skrapat och målat om själva. Inga förfärliga plast- eller alufönster här inte!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s