En mysig uteplats – historien om vår trädgård del 2

Den där första våren år 2000 började blivande maken och jag med vad vi tyckte var ett ”lagom” stort projekt – att skapa en mysig uteplats utanför köket. Bästa läget i sydväst var inte det mest charmiga man kunde tänka sig…

En halvrutten spaljé, en kvadratmeter silverarv och en massa ogräs. ”Mysigt” var det sista ordet vi letade efter för att beskriva det.

En plantskoleägare gav oss nyblivna husägare det utmärkta rådet att börja med uteplatsen för ”det är där ni vill vara när ni är lediga”. Jag har själv tipsat nyblivna husägare om just det flera gånger sedan dess. Det var för övrigt samme plantskoleägare som tyckte vi skulle bygga en staketspaljé och ha rabatter på både in- och utsidan av den. Designen på staketspaljén och växtvalet var däremot vårt eget.

Den varma påsken 2000 (som mest 26,4° i Målilla på påskdagen enligt SMHI) var förstås som gjord för att bygga, så det gjorde vi.

Grässvålen är bortgrävd och stommen på plats.

Halvfärdigt, men redan mycket mysigare att sitta på uteplatsen och äta frukost.

Maken snickrade och la gångplattor och jag planterade växter allt eftersom jag kom åt att göra det.

Blivande maken snickrade i sällskap med våra katter som hade blivit riktiga trädgårdskatter vid det laget.

Och när snickrandet var klart tog plattläggandet vid.

Under tiden satte jag rabattkanter i trä och planterade 25 kvadratmeter rabatt vid uteplatsen.

Vi skapade en två meter bred rabatt med lavendel, veronikor, kattmynta med mera närmast trädäcket och bakom perennerna blommande buskar av olika slag. På andra sidan staketspaljén gjorde vi sedan en rabatt som var en meter bred. Där planterade vi rosor, dagliljor, vallmo, aklejor, nävor med mera.

Växter fick vi bland annat av mormor och morfar, här är jag och blivande maken i full färd med att gräva upp gul daglilja tillsammans med morfar. För mig är växter minnen i allra högsta grad.

Så här såg det ut 2004, det vill säga fyra år efter anläggning.Utsidan av staketspaljén med nävor, solhattar, klematis, riddarsporrar med mera.

Insidan av staketspaljén med buskar i bakkant och perenner framför.

Och så här såg det ut vid sidan, närmast rosenportalen.

Det var historien om den första sommarens trädgårdsprojekt det. I nästa del ska jag berätta om 2001, året när jag verkligen fick blodad anläggningstand och tag itu med framsidans stora omfattande omgörning. Det är faktiskt den enda del i trädgården som inte har gjorts om två (eller fler…) gånger på de här tjugo åren.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

P.S. Om jag kunde hålla mig till bara ett projekt det första året? Gissa! Naturligtvis inte! 🙂

Jag anlade en stor plantering vid ingången (efter det att vi hade tagit ner alla förvuxna barrväxter). I mitten står ett tanigt hybridkejsarolvon med tre grenar. Det finns fortfarande kvar vid ingången, men numera är det drygt två meter högt.

Fixade en liten örtagård med sticklingar och rosen jag hade på verandan i stugan vid grusvägens slut

… och anlade ett första litet trädgårdsland, komplett med två stora kompostfack bredvid och den varmkompost vi fortfarande använder.. 🙂

Jag var uppenbarligen ganska nöjd med lökskörden första året som husägare!

Jag har fått frågan om jag inte kommer att visa alla ”förebilderna” från del 1 i historien om vår trädgård tillsammans med efterbilder. Jodå, det ska jag visst göra! 🙂 Det blir allra sista delen i serien om vår trädgård. Jag ska ta nya ”efterbilder” i sommar ur så likartad vinkel som jag bara kan. Tills dess:

Före, år 2000.

Efter, bild tagen 2004. Vid det laget hade vi även bytt ut den hemska markisen, bytt panel på garaget och målat om huset. 🙂

12 tankar på “En mysig uteplats – historien om vår trädgård del 2

 1. Men så kul att få följa er trädgårdsresa! Minns våren 2000, den var varm, vi hade ju också precis köpt hus då! Vi hade mest barrträd, och en jättetrist trädgård… Mitt intresse vakande dock inte direkt, så som ditt verkade ha gjort! Det tog några år.. Tog alltså heller inte så många foton från hur det såg ut då tyvärr!
  Smart ide med spaljé med rabatt både utanför och innanför, tumme upp!
  Kram Gunilla (som inte kommit tillrätta med mitt bloggproblem, har rådfrågat systersonen men han trodde felet låg hos Blogger och inget jag kunde göra nåt åt?)

  • Våren 2000 var jättebra för en nybliven trädgårdsägare! 🙂
   Idén var jättebra och klart värd att spridas till fler. Av olika anledningar är vår inte kvar (läs: fågelhus), men vi var jättenöjda med konceptet.
   Jag läser dina inlägg via Bloglovin, men kan inte kommentera i dagsläget. Mejla gärna Blogger, de kanske vet vad problemet ligger och när det är fixat.
   Kram Kristina

 2. Har längtat efter del två 🙂 Som det såg ut innan och såå bra det blev. Mycket bra lösning med rabatter på båda sidor om planket. Jag tittar på bilderna från 2004 och är imponerad. Imponerad är jag också över lökskörden. Och det syns hur nöjd du är 🙂 Nu ser jag fram mot nästa del!
  Ha en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Det är riktigt kul att se tillbaka och minnas. Tänker på morfar, han är 92 på fotot, han gladde sig så åt att jag ville ha växter från hans och mormors trädgård. Fyra år senare var han borta, men daglijorna och de andra växterna finns kvar i trädgården. Nästa del kommer det att bli gräva av kan jag lova. 🙂
   Fin vecka till dig också! Här har det varit uppehåll (!) hela helgen och jag har farit fram som en virvelvind i trädgården! Såå skönt att få fixa utan att frysa och bli blöt.
   Kram Kristina

 3. Pingback: Grävmaskiner, trädbeställningar och 50 kvadrat ny rabatt – historien om vår trädgård del 3 | Kristinas oas

 4. Läser ikapp. Funderar över er uteplats. Du har ju visat många bilder från er trädgård men inte sjutton tror jag att jag sett några från uteplatsen? Jo, kanske de där med utsikten inifrån huset och två däckstolar stående utanför? I vilket fall så är jag vansinnigt förtjust i rabatterna framför och bakom spaljén – fattar själv att det har med färgskalan att göra. Så snyggt och vilket obeskrivligt lyft från förebilden!
  Så otroligt ung du var ❤

  • Uteplatsen är omgjord en gång till sedan dess. 🙂 Numera har vi bara rabatt på utsidan (men staketet är så glest att vi ser blommorna igenom det). Men det stämmer nog att jag inte har visat så mycket bilder av uteplatsen. Det får vi ändra på i sommar! 🙂
   Och ja, 20 år går fort… 😉
   Kram!

 5. Pingback: Komposthörnan = trädgårdens hjärta – historien om vår trädgård del 4 | Kristinas oas

 6. Pingback: Femårsprojektet (eller när vi grävde upp halva trädgården) – historien om vår trädgård del 7 | Kristinas oas

 7. Pingback: Hur vi fixade en pool i vår gröna oas – historien om vår trädgård del 13 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s