Drömmen om egna kronärtskockor

Jag älskar kronärtskockor. Maken älskar kronärtskockor. Barnen älskar dem också. Och i tre år har jag sökt efter plantor med perenn kronärtskocka, ”Grön skånsk” eller ”Herrgårds”. Bor man i zon 1 där de kan övervintra med täckning känns det ju dumt att satsa på ettåringar. Men har jag hittat några plantor? Nix. Något frustrerande när jag i två år har haft en fin upphöjd bädd på två kvadratmeter som står och väntar på dem!

Kronärtskocklådan står vid söderväggen, mellan sparrislanden och Solrabatten. Jag har en vision av hur de stora tistlarna ska växa upp ur ett hav av lila lavendel. Jag är fullt medveten om att lavendel vill ha det torrt och inte så mycket näring och kronärtskockor vill ha det precis tvärtom. Men jag måste testa och se om det går! Så jag har satt lavendel som en häck i kanten av lådan och så ska två plantor med kronärtskocka få växa i mitten. Om jag nu bara hittade några plantor…

I år gav jag upp plantjakten och konstaterade att det får bli ettåriga, icke härdiga, plantor. Gunnebo slott utanför Göteborg har en fin köksträdgård som kockarna på slottsrestaurangen använder sig av. Jag såg att de satsade på ”Violet de Provence”, så jag kollade upp sorten och den verkade riktigt bra. Impecta visade sig ha sorten i sitt sortiment, så i dag köpte jag en påse när jag klarade av årets fröinköp. Döm om min förvåning när det på påsens baksida står att den är flerårig i zon 1-2! Jippie!
Fröer 4

2 tankar på “Drömmen om egna kronärtskockor

  1. Hej! Tänkte bara tipsa om vart du kan köpa den perenna kronärtskockan ”herrgård”. Jag var själv till kulturreservatet Linnés Råshut i våras och köpte några plantor, de har tagit sig helt fantastiskt och det har blivit många härliga ”skockor” fast det är första sommaren.
    Om du söker på http://www.linnesrashult.se så har du all info du behöver.
    Mvh/ Sanna Jonsson

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s