Peter Englander på Skånsk Trädgård

De flesta av oss har varit i samma situation. Köpt ett hus och fått en trädgård på köpet. De flesta av oss har också våndats – vad ska vi ändra på och vad ska vi ha kvar? Peter Englander, känd från Apotekarns trädgård i Simrishamn, skrev boken Första spadtaget: historien om min villaträdgård där han berättar om sin trädgårds omgörningsprocess.

Familjen Englander tröttnade på att ”bo på jobbet”, det vill säga vid Apotekarns trädgård, begav sig ut på husjakt och blev med en funkisvilla från 1950-talet.
– Jag längtade efter att bli amatör. Jag ville ha en egen trädgård, berättar han för åhörarna.

1
Apotekarns trädgård med medelhavstema i Simrishamn.

Fint hus, men hopplös trädgård , sammanfattade Peter familjens nya bostad. Vad skulle han göra med en sådan trädgård? Han kunde ju knappast plantera palmer där.
– Jag längtade efter växterna från barndomen, så jag skulle få ihop mormor och funkis. Och så liiite medelhav!

– Huset är ständigt närvarande i en villaträdgård. Dess ålder och material får man ta hänsyn till. Ett modernt hus ”tål” ett rakt grånat trädäck i lärk. Vid en funkisvilla är det givet att man inte planterar en spretig friväxande häck…
– Åt väster fanns en terrass, men den låg så nära gatan. Vad skulle jag göra där? Den var liten också. Skulle jag ha en mur? Nej, nej, sa huset. Så det fick bli färdigvuxen ligusterhäck och en låg mur.

Englander 2
Peter Englander berättar om sin förkärlek för välklippta häckar i trädgården.

Peter Englander ville inte bara ha häckar ut mot gatan, han ville ha häckar inne i trädgården också, för att skapa rum och skapa lite skydd mot insyn.
– Vi har 90 meter ligusterhäck i trädgården!

På baksidan av huset fanns en sluttande gräsmatta. Den terrasserade han. Ett Transparent Blanche fick ge vika för motorsågen – det stod precis där Peter ville ha sitt växthus. Gamla kalkstensplattor plockades upp, rengjordes och lades tillbaka i trädgården.
– När ni har byggt en stor terrass, då ska ni trolla bort den. Ni ska plantera träd så ni knappt ser den. Det går bra att ha ett träd mitt i terrassgolvet!
Peter Englander slog också ett slag för att trädgårdsägare ska öppna plånboken när de köper träd och hellre satsa på ett riktigt stort träd.

englander 3
Peter Englander och i bakgrunden syns det orangeri som byggdes i trädgården.

Måsten i Peter Englanders trädgård kan sammanfattas i blåregn, häckar och ett orangeri.
– Blåregn är en riktig ”zon 1 -växt” som vill stå skyddat, men jag kan rekommendera sorten ‘Blue moon’, den är härdig till Hudiksvall.
– Växthus har man för att odla tomater i, ett orangeri för att förvara exotiska växter, äta lunch och umgås i, sammanfattade Peter Englander och visade foton på sitt nybyggda orangeri, en 15 kvadratmeter stor ”friggebod” som inte ens behövde bygglov.

Läs mer från mässan i kommande dagars inlägg! 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s