Trädgårdsmässan: mina inköp

Jag börjar raden av inlägg från trädgårdsmässan Skånsk trädgård med att berätta vad som fick följa med hem. Jag har lätt träningsvärk i armarna efter att ha burit tunga kassar med en massa lökar i flera timmar…

Det var svårt att sansa sig, det är bara att erkänna, men åker man tåg så är det bara att begränsa sig till vad man orkar bära. Det här fick följa med i tre välpackade kassar (hade tagit med mig egna ”bärvänliga” kassar och tidningar att emballera växterna med, så allt kom hem i fint skick.

Från Tuijas växter blev det en gul julros, en svart julros samt en vit backsippa (ett måste efter x-factor!). Det fanns mycket mer jag hade velat handla (olika rudbeckior, törelsorter och alunrot till exempel), men det får bli en tur till plantskolan uppe i Blekinge i vår i stället när jag har bilen.Tuija 2
Tuija mitt bland alla fina plantor på mässan.

svart julros
Så fin svart julros.
svart julros 2
Mmm, den här kommer att bli så fin tillsammans med de andra julrosorna baktill i Dagliljerabatten.
gul julros  Ljusgul julros.vit backsippa
Och så en underbar vit backsippa!

Från Dijkhof Flowerbulbs köpte jag mååånga olika sorters knölar och lökar.kalljordskrinum
De här jättelökarna (de är i amaryllisstorlek!) är Crinum Powellii ‘Alba’. Kalljordskrinum heter de tydligen på svenska. De ska ha solig och fuktig växtplats… Just den kombinationen tycker jag är något lurig, men försäljaren berättade att hon hade sina i kruka. Det verkar onekligen mycket enklare, speciellt som jag nog behöver vinterförvara dem. Men 100 cm höga stänglar med vita doftande liljelika klockor… Åh, vad det ska bli spännande att se om de trivs på Stora trädäcket i sommar!

Jag köpte också sju Allium giganteum ‘Gladiator’, som blir runt 120-150 cm hög med stora lila bollar. Har inte riktigt bestämt mig för var jag ska ha dem, men lutar åt lila rabatten vid poolen där jag har lila allium, veronica och nävor.

Bland resten av lökinköpen kan nämnas 15 vita ranunkler, 15 orange ranunkler, 45 lökar med olika crocosmia (‘Lucifer’ och blandade gula-orange-röda toner), 3 vita Agapanthus, 3 tofsliljor Eucomis, 3 gula/orange stäppliljor Eremurus ‘Cleopatra’, och så fick jag en bonuspåse också med 100 stycken (!) blå bukettlilja Brodiaea ‘Koningin Fabiola’. Det blir till att köpa planteringsjord i veckan och kruka rasket så de kan tänkas blomma i vår/sommar hos mig.

Från Ulriksdals trädgård i Kivik fick en förtjusande liten cyklamen följa med. Köpte julrosor och cyklamen där förra våren, och cyklamenplantan trivs så fint under de stora buskarna i min Dagliljerabatt, så jag ville ha en till. Denna var ljust, ljust rosa med ett litet mörkare märke nertill.

cyklamen vit

Rep & lera hade de mest underbara fåglar i stengods som tål att vara ute i trädgården året om. Åh, vilken beslutsvånda, alla var ju så fina. Men när jag fick syn på att det fanns en rödhake så var saken avgjord. Den här rödhaken kan inte sluta i kattens mun… det syns inte så bra på foto, men fågeln har den där ”lägger huvudet på sned” posen som rödhakar har.

rödhake

Och sist, men inte minst, blev det Gunnel Carlsons nya bok Min gröna passion. Lånade den på biblioteket i höstas och läste, och tänkte jag skulle köpa den, men det blev inte av. Nu blev det ett ypperligt tillfälle och på köpet fick jag den signerad av Gunnel. Mer om hennes föreläsning i kommande inlägg!

Min gröna passionsignering

4 tankar på “Trädgårdsmässan: mina inköp

    • Ska bli spännade och se hur jag klarar lökarna… Man får ju sålla en del bland allt man inte gillar på stora mässor och – anser jag – inrikta sig på det som passar en. Kram Kristina

  1. Det blev en hel del du hade med dig hem 🙂
    En gul julros skulle jag helt klart kunna tänka mig.

    Ha en fortsatt skön söndagskväll!

    • Fanns sååå många julrosor jag ville ha, men jag valde till slut två färger jag inte har. Den ljusgula var så söt, så den kunde jag inte låta bli! 🙂 Ha en fin vårvecka! Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s