Trädgårdsmässan: Gunnel Carlson

En trädgård ska man ha för sin egen skull, inte för någon annans. Och en trädgård kan visst få vara lite slarvig.
– Man måste inte vara så himla ordentlig!
Det säger Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och initiativtagare till Tusen trädgårdar.

Gunnel 2
Gunnel Carlson med en kruka snödroppar från den egna tomten. Varje vår gräver hon upp en tuva, njuter av blommorna inomhus och passar sedan på att sprida snödropparna till nya platser i trädgården när de har blommat över. Snödroppar är bäst att plantera ”in the green”.

Under sin föreläsning på Skånsk Trädgård slog Gunnel Carlson ett slag för att låta trädgården vara i fred lite grann. Hon visade bilder på förtjusande fina pionfröbaljor – som man får om man inte klipper av alla vissna blommor så noggrannt…
– Fröställningarna tar inte kraft från plantan och visst är fröerna snygga?! De kan också ge dig nya pioner. Det tar fem sex år att få blommor på egna pioner, men jag kan verkligen rekommendera det!

Just pioner är en växt som trivs väldigt bra i Gunnel Carlsons trädgård. Hon har många olika sorter som blommar lite olika tider på sommaren.
– Min trädpion ‘Rockii’ får tallriksstora blommor, jag har haft hundra blommor på den, den är gigantisk.

För den som har en magnolia i trädgården är en avknipsad gren, satt i vatten inomhus, ett bra sätt att få njuta av blommorna lite tidigare.
– Sätt magnoliakvisten i varmt vatten, så varmt du kan få från kranen. Efter två veckor har du tjuvstartat våren inomhus.
Gunnel Carlsons magnolia har några år på nacken och börjar bli rejält stor där hemma i trädgården i Arlöv.
– Den har stått där i 28 år. Jag fick den av min pappa, trädgårdsmästaren. Den har verkligen trivts, vi måste flytta huset snart, säger Gunnel med glimten i ögat.

Till skillnad från en del som sjunger skissandets och planerandets lov konstaterar Gunnel Carlson att det alltid finns plats för en växt till i trädgården.
– För 28 år sedan hade vi gräsmatta, syrener och liguster. Sedan dess har jag ”boat in” mig. Jag gillar växter! Jag har massor av växter i en massa olika färger, huller om buller.
– Jag har tätt planterat i mina rabatter, det blir lättskött, ogräset får inte plats.

Ett snabbt knep för att få trädgården att se snygg och välskött ut är att kantskära gräsmattan.
– Då får man dessutom mer jord att plantera i och det märks inte att gräsmattan krymper, säger Gunnel och det hörs igenkännande fniss bland åhörarna.

Gunnel Carlson har för övrigt även hon ett orangeri. Det gamla garaget har fått stora fönster och hyser numera de lite mer exotiska växterna.
– Där får jag ge Peter Englander en eloge! Det var han som fick mig att få upp ögonen för att ”bilar är härdiga”. Herregud, varför har vi då kört in bilen i garaget i 24 år?! Vi har ett murat litet hus i trädgården för bilen, medan jag släpar citroner och annat upp på andra våningen i huset…
Och bilen? Den har fått en carport i stället.

Förra året kom Gunnel Carlson ut med boken Min gröna passion där hon bland annat berättar om sin trädgård. Hon rekommenderar att vi alla ser på våra trädgårdar som en fotograf.
– Vi ska koncentrera oss på det fina, vila blicken på det vackra. Jag är väldigt nöjd med min trädgård – jag tittar inte på ogräset.

Gunnel 1

2014 är det dags för en ny omgång av Tusen trädgårdar, när allt från parker till privatpersoner håller öppet för besökare. Gunnel Carlson var själv med 2012 och hade under dagen 1360 besökare i sin trädgård på 800 kvadratmeter. Lite trångt, men roligt, sammanfattade hon dagen. Hon uppmanade fler att visa sin trädgård, eller i alla fall att åka runt och titta på andras nästa år.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s