Vårteckensutmaning 10 mars

cyklamen skär 4

Vill du se hur långt våren har kommit? Här kan du göra det! I vår trädgård i zon 1 är våren på gång, men är ännu lite avvaktande. Jag har sett något enstaka krokusblad i rabatterna och några centimeter tulpanblad sticker också upp på ett ställe, men snödropparna ligger fortfarande begravda under en snödriva. Snön ligger kvar fläckvis i stenhårda isfläckar här och där i trädgården, i går yrde snöflingorna i luften och i dag är det -2 grader och blåsigt = inget uteväder trots att solen skiner.

Men ett vårtecken som glädjer mig väldigt mycket är den här vårblommande låga cyklamen, Cyclamen coum. Jag planterade den på våren för två år sedan. Förra året surade den och ville inte blomma, men i år dök första blomman upp för ett par veckor sedan. Som ett illskärt utropstecken bland vissnade fjolårslöv och torra dagliljeblad blommar den obekymrat på. Den växer i väst/söderläge under några blommande buskar baktill i vår Dagliljerabatt. Där får den vårfukt och sol och sedan ett torrare läge under sommaren.

Jag har precis köpt ytterligare en cyklamen, denna gång ljusrosa, i det här inlägget kan du se bild på den. Den ska planteras ut på samma ställe så snart tjälen medger. Förutom cyklamen växter julrosor, hasselört och tulpaner i området.cyklamen skär 6

Cyklamen i blom under buskarna. Det gröna bakom buskarna är hasselört.

cyklamen skär 3
Propellerformad blomma.

cyklamen skär 2 cyklamen skär 1

20 tankar på “Vårteckensutmaning 10 mars

 1. Inte klokt att det kan vara sån skillnad mellan zon 1 och 2? Kolla in min trädgård… finns inte en chans för några blad och knoppar där inte 🙂
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

 2. Åh så underbart, jag har letat efter perenna cyklamen till min trädgård men har nog inte varit speciellt ihärdig. Nu ser jag ju att de finns och att de blommar så fint, visserligen långt söderut i Skåne men ändå. Så trevlig blomma att se och njuta av.

 3. Hej, trädgård i zon ett, vilken lyx, vi bor i zon 7! Dock har jag ingen trädgård utan njuter mest av det vilda i naturen när sommaren kommer.
  Ha en fin vårvintervecka, snart knoppar det hos dig, jag får ge mig till tåls då vi just nu har femton kalla grader

 4. Men hur söta är de? Tänk att något så vacker orkar titta fram trots snö och kyla i trädgården.
  Håller tummarna för en solig och vårig vecka nu så att växtligheten tar fart till nästa söndag.
  Kram Annica

 5. Så sött! Så söt! Helt bedårande cyklamen. Fast vi ingen snö har så har vi ändå inte nästan någonting som växer eller har kommit igång, här är så fruset. En höjdare, fruset och barkmark…..sol på dagen……men man får kämpa på med trasmattor osv!
  Agneta kram

 6. Så fin den är, din vårblommande cyklamen. Jag känner att jag borde satsa på några sådana.
  Nu vill vi ha sol och värme. Undrar hur det kommer att gå för alla växter som var på gång för ett par veckor sedan och så kom den här hemska kylan. -12 hade vi i natt igen.
  Kram, Ingrid

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s