Vatten, vatten, vatten…

Just nu upptas tankarna mest av vatten i frusen form (facit av gårdagens snöfall blev för övrigt 16 cm snö!), men nu tänkte jag inrikta mig på vatten i icke-frusen form. Vatten är nämligen veckans tema i Blommig fredag.

I trädgården finns ett vattenblänk inne bland azaleorna i Torvrabatten. Det står ovanpå ett cementrör som sticker upp inne i rabatten (det är en rensbrunn som tyvärr måste vara åtkomlig). För att dölja röret har vi satt ett stort blått plastfat med några stenar i ovanpå. Där inne i skuggan och dunklet brukar en och annan groda eller padda dyka upp.

Vattenblänk torvrabatt
Vattenblänk i Torvrabatten (bakom ormbunkarna, framför den guldazalean). På bilden syns bara en liten mörk kant av fatet och en av stenarna som ligger i.

För tre år sedan gjorde vi också slag i saken och skaffade en vattensten. Vi tittade ut en bra på nätet, åkte till återförsäljaren och kom hem med en helt annan, dubbelt så stor och dubbelt så dyr sten… Så kan det gå! Vi insåg på plats att den sten vi hade tittat ut bara skulle se fjuttig ut i området där den skulle stå. Som tur var hade återförsäljaren nästan hela sortimentet ”igång” utomhus, så vi vandrade runt och tittade och jämförde.

vattenblänk vattensten 3
Vattenblänk i Örtagården, omgiven av en snäckformad spiral med fetbladsväxter.

Det blev en halvt vriden en meter hög sten i svart granit, skrovlig på två sidor och polerad på två. Den porlar fint under sommarhalvåret och ovanpå stenen brukar en och annan fågel, men framför allt fjärilarna, komma och dricka. Inuti stenen finns också en liten lampa som vi tänder när det skymmer och då ser vattenbubblet ut som eld, mycket stämningsfullt. Vi hade inte alls tänkt ha belysning, men blev övertalade av försäljaren som försäkrade att vi skulle bli nöjda. Och ja, det blev vi.

vattensten kväll

Enda problemet vi haft med vattenstenen var att sommar två så trasslade pumpen. Vi fick den utbytt, men trasslet fortsatte. Till slut kom min mamma och hennes sambo (som själva har flera dammar) på vad felet var: slangen nere i vattenbaljan, mellan stenens utlopp och pumpen, var för lång. Det hade bildats en luftficka i slangen som gjorde att pumpen inte riktigt orkade med att pumpa upp vattnet en meter upp. Sedan vi kortade slangen funkade allt perfekt igen!

vattenblänk vattensten 2

I år tror jag att jag ska satsa på ett vattenblänk ”halvvägs till komposten”, inspirerad av Anna Vattenkannas bidrag till Blommig fredag-temat. Så fint att kunna lägga några nästan överblommade blommor där och samtidigt bjuda fåglarna på lite att dricka. Får bara fundera över bästa placeringen så jag inte bjuder katten på lite extra mellanmål…

4 tankar på “Vatten, vatten, vatten…

  1. Vad snyggt med en vattensten! Fin med den snäckformade spiralen som inramning. Gillar den mysiga sittplatsen vid vattnet, kan bara tänka mig hur mysigt det är att sitta där. Bra att ni valde belysning också.
    Ha en fin kväll och helg.
    Kram Maria

    • Tack tack! Varmaste och ”läigaste” hörnan i hela trädgården, så det är ett mysigt ställe att sitta på. Och så kan man sitta och lyssna på vattenporlet, så vilsamt. Ha en bra helg du också. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s