Häckklippning av idegran

Det är bara att erkänna, vi borde klippt vår idegranshäck redan för ett år sedan eller två… Men vi hade lite annat som vi prioriterade då i trädgården (läs: omgörningen av baksidan), så det blev inte av. Och förra året kom vi på det för sent, så vi gjorde en mental anteckning: idegran = april. Och nu kom ju värmen så man ville vara ute också.

Vår idegranshäck står i ”hörnet” av vår tomt, och rundar av inne i Trädhörnet. Innanför idegranshäcken ligger barnens sandlåda/kryp in/gömställe.

Varför en häck innanför häggmispelhäcken? Jo, för det här hörnet är vårt blåsigaste. Utanför vår tomt ligger en cykelväg, sedan en allmänning och därefter åkrar. Inget stoppar nordanvinden och västanvinden. Och det ville vi göra, både för att få mildare klimat i trädhörnet, men också för att det ska bli mindre blåsigt för fåglarna i utevoljärerna.

För nio år sedan när vi planterade idegransplantorna var de runt 70-80 cm höga om jag minns rätt. Nu var de runt 230 cm i höjd… 180 ville vi ha dem på, så det blev en hel del att klippa. Jag tog en del i bredd också, nu ska det bli intressant att se hur den växer i år. Så där engelskt tät är den inte!

Det enda som är lite trist är att barnen snart är för gamla för sitt ”gömställe” och den stora sandlådan. Vad ska vi göra med området innanför idegranshäcken då??? Någon som har en fiffig idé?

Så här såg det ut före beskärning:idegran före 1 idegran före 2

Och så här efter:

idegran efter 1 idegran efter 2

Trädet som syns ovan är en Ginnalalönn, vi har ett flerstammigt exemplar. Den var cirka 180 cm hög för nio år sedan… Det är den inte nu, snarare runt 4,5 meter, så det lönar sig verkligen att satsa på en större planta från början.

11 tankar på “Häckklippning av idegran

 1. Hej!
  Vad kul att hitta hit!
  Har läst lite av dina äldre inlägg och blev minst sagt inspirerad av den ljusgula krokusen….den var verkligen för häftig, på minner om den lilla vilda tulpanen….
  Smart drag det där med dubbla häckar……dessutom blev det ju snygg efteråt….och det där med sandlådan, tänk att ha ett riktigt ”ökenlandskap” med sådana växter….:)
  Ha det gott och tack för titten.
  /Carina

 2. Jag har en lång häck av pelarthuja ‘Smaragd’. Har tänkt flera gånger att det där mörkt, klart gröna är en vacker fond till vita, lite högre växter eller tom klängväxter. Echinacea ‘Virgin’ med grön mitt är fantastisk mot en sån bakgrund… ..så en liten skymningshörna… ..kanske med något kvällsdoftande?

  • Ja, det tål att funderas på… Något som doftar på kvällen gillar jag, det ska jag fundera vidare på. Det är ju det som är det mest underbara med trädgård – tycker jag – att gå och fundera på vad man skulle vilja göra, kläcka nya vansinniga idéer och så plötsligt komma på att ”så ska jag göra!” Själv funderar jag mest på att använda sandlådeutrymmet till barnkammare för plantor, men det är ju samtidigt lite tråkigt.

   • Nej, det är en fantastisk känsla att ha en barnkammare… och vad vore bättre för sandlådan att bli? 😉

   • Ja, visst vore det passande?! Tänker bara att små krukorna kunde få det fuktigt och fin, nedgrävda i sanden. Det är ett skuggigt hörn med bara lite sol, så det är inte ”kaktusläge”. Kanske skulle ha ett planteringsbord därinne också? Så får jag vara i fred…

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s