Vårteckensutmaning 7 april

Som ni kan se på fotot över framsidan så ligger det fortfarande lite snö kvar längs med Torvrabatten i norrläge. Men övriga snöhögar i trädgården är nästan helt försvunna.snöläget 7 april

Denna veckas vårteckensspaning bjuder på:nyckelpiga
Vårpigg nyckelpiga som kryper på sonens arm…

Och vårligast av allt – sådd!vårsådd

I rabatterna är jorden kall och isig, men i de upphöjda odlingsbäddarna är den lucker och redo för sådd.

E hjälpte till att så ”Bamses morötter” (tror jag får gallra ganska många små plantor när det gror….) medan jag sådde de vita, orange och lila morötter från Impecta. Vi sådde blandad babysallad och lite ruccola också, sedan var årets morot/salladslåda klar. Vi har fyra stora odlingslådor där vi odlar enligt fyraårig växtföljd. För att slippa vår lille trädgårdsmästare katten la jag fiberduk över hela lådan när vi var klara. Sättpotatisen som jag köpte i påskhelgen ligger nu på groning i äggkartonger inomhus och väntar på plantering om några veckor.

Sedan har jag hört tranorna också, det om något är ju vår! Vädret har annars varit en smula ombytligt i dag. Sol ena stunden, hagel nästa… Var ute en kort stund, men gav upp och gick in sedan, det var för kallt att vara ute när det blåste. Det är trots allt ”bara” +6 grader ute.

Nästa vecka hoppas jag på fler saker i blom, för enligt väderleksprognosen är det slut med minusgraderna på nätterna om några dagar. Har sett massor av knopp på väg upp! Vill du se fler vårtecken? Titta in här!

21 tankar på “Vårteckensutmaning 7 april

 1. Vilka fina odlingsbäddar du har. Hos mig är aldrig den upphöjda bädden fri från tjäle. Den tinar nästan sist…fattar inte riktigt det där 🙂 Kul när barnen är med. Här har det börjat snöa… Say no more!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  • Tack tack! Krattade i lådorna igår för att se om jorden hade tinat och de översta 10-15 cm jord var isfria i alla fall, så då blev det sådd. Ja, visst är det kul när barnen är med! Kram Kristina

 2. Vilket ljuvligt vårtecken, en nyckelpiga! Jag har inte ännu hört ens surret av första flugan…men den kommer, tillsammans med miljoner mygg är jag rädd
  Ha en ny fin vecka

 3. Så härligt att kunna så utomhus! Jag vågar mig inte på det än, mina lådor är rätt så låga och fortfarande rätt kalla. Vet du hur noga det är med att ändra odlingsplats för potatis? Har läst så olika.. Vissa menar att man absolut inte får använda samma plats med mindre än 4 års mellan rum, medan andra sägar att det inte spelar någon roll, potatisen växer oavsett. Tänkte köra så säkra sorter som möjligt i år och hade inga problem förra året.. Vad tror du?

  • Potatisen växer nog oavsett, det är sjukdomarna och skadedjuren som gör att du vill ha en 4-årscykel. Potatis är en bra förstagröda att luckra upp nya land med, så kan du hade jag absolut grävt lite nytt och satt potatis där.

   • Ja, okej. Jo förstår ju det där med sjukdomar och så men eftersom jag inte märkte av nåt förra året så är det kanske ingen större fara att sätta på samma ställe. Tyvärr har jag bara en lott som jag brukar till max.. Om jag inte ska köra lite gerillaodling med potatis förstås 🙂

   • Men odlar du potatis på hela din lott? Odlar du inget annat som gör att du kan låta grödorna bytas av? Du klarar säkert dig ett år eller tre om du har tur och bra utsäde, men får du in sjukdom så är ju kört sedan att odla potatis över huvud taget och det vore ju trist och tråkigt. Egenodlad färskpotatis är ju verkligen gott, så hoppas du hittar en lösning som funkar för dig.

   • Nej nej, menar att jag inte har någon obrukad mark på lotten.. Och har en plats som var så bra för potatis. Tack för dina råd, får se hur jag gör. Är ju lite tid kvar till att fundera!

 4. Här kan man inte klaga på mycket snö. I stort sett som hos mig. Gott för då kan man börja som du. Ute hänger tjälen kvar och det går inte att göra ett skvatt i trädgården mer än att ansa bort det vissna från i fjol. Ha en fin dag.

 5. Det ser ut til at dere har kommet ”like langt” inn i vårprosessen som hos oss. Her ligger det fortsatt litt snø rundt om i hagen på skyggesteder. Nattefrosten ødelegger, og jeg får ”spettet” bare to til tre cm ned i bakken ennå!! Bare å vente! Så flotte oppbygde bedd du har, får virkelig vårfornemelser når jeg ser alt du har fått gjordt! Christin fra Østfold i Norge!

 6. Fina odlingsbäddar du har, det är något jag drömmer om att fixa i trädgården så småningom. Just nu gäller det mest att få ordning på tomten (flyttade in hösten 2011), sedan får vi se.

 7. Vad härligt att kunna så utomhus. Mina odlingsbäddar är fortfarande begravda i snö, så jag får hålla mig ett tag till =(
  Hoppas du får en fin vecka full med sol!
  Kram Annica

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s