Städning = nya plantor till vår trädgård

Jag har tidigare berättat att vi denna vår kommer att röja ur ett hus och att det därför blir mindre tid i vår trädgård under den perioden. Om jag inte är så flitig med blogginlägg eller att kommentera hos er andra som bloggar, ja, då vet ni varför. Tiden räcker inte riktigt till.

I helgen började vi röjningen och just nu känns det lite virrigt, svårt att greppa, men vi stretar på som små arbetsmyror och gör vårt bästa för att städa och rensa ur huset. Jag passade på att ”rensa” lite i trädgården nu, innan huset ska ut till försäljning. Trädgården är ganska vildvuxen och innehåller mest förvuxna barrväxter, men lite fanns det att ta med hem. Jag grävde upp lite överblommade vintergäck och gula krokuslökar och så tog jag med det här:doftviol Ljuvliga små doftvioler.påsklilja miniEn rejäl bunt med minipåskliljor (och även en del stora, vanliga, påskliljor).murgröna
Någon sorts murgröna. Tror jag. Någon som vet vad det är? Tog lite sticklingar av den, får se om de tar sig.

Och ifall någon reagerar på att vi inte lämnar detta till kommande ägare… Trädgården kommer högst sannolikt att genomgå en totalomvandling, så jag har inte det minsta dåligt samvete över att vi räddar lite växter och på så sätt också får minnen från det här huset och dess trädgård. Tänk nästa vår när doftviolerna blommar i vår trädgård, då kan vi minnas hur de brukade göra det i trädgården de kommer från.

14 tankar på “Städning = nya plantor till vår trädgård

 1. Klart du ska ta med lite minnen och rädda lite växter. Där jag fick gräva går delvis en ny motorväg… Om du lyckas etablera doftviolerna berätta gärna hur. De ska vara svåra att flytta, vill själva bestämma och det är en erfarenhet jag gjort. Här självsår de sig med betoning på vilt men flytta… ..icke…

  • Då får vi se hur det går… men värt ett försök i alla fall! Håller annars med dig om hur de sprider sig, så om jag har tur och en planta tar sig lär jag väl få rensa sedan, men det tar jag. 🙂

   • De luktvioler jag flyttade i vår egen trädgård förra året har övervintrat och blommar nu. Och hur gjorde jag då? Ingen aning. De blommade när jag flyttade dem, jag grävde bara upp dem och återplanterade på nytt ställe och de tog sig där… Planterade merparten av de nya luktviolerna i samma smala remsa närmast häggmispelhäcken i Lundområdet.

   • Ok, jag får väl försöka igen. Har aldrig lyckats flytta de. Däremot flyttar de runt hej vilt själva. Grusgångarna är favoriten. Men jag får pröva och flytta några nu i vår igen. Kul att höra att det lyckats för dig 🙂

   • Ja, försök igen. Ibland är det kanske ren tur som avgör om det vill sig eller inte. De jag flyttade förra året växte ”i vägen”, så det var antingen komposten eller flytt som gällde…

 2. Klart att ni ska ta med er så mycket ni vill! Det finns ju faktiskt inte nya ägare än så allt är ju ”ert”. Jag gillar tanken på att växter flyttar till nya trädgårdar. Min svärmor har de ljuvligaste pioner som har funnits i släkten länge, länge. Det är en go känsla.

  Violerna är ljuvliga!

  Kram

  • Håller tummarna att violerna vill etablera sig i vår trädgård. Visst är det en fascinerande tanke att efter att vi är borta lever våra växter kvar. I vår trädgård finns flera olika växter från mina morföräldrars trädgård, gammal gul daglilja, stjärnflocka, krokus och den allra sötaste dubbla tovsippan som man kan tänka sig. Ska visa den när den börjar blomma. Kram Kristina

 3. Jag har läst någonstans att när murgrönan blir fullvuxen så ändrar den bladformen….. så det kanske är en ”vanlig” men gammal murgröna!

  Såklart man ska ta med sig växter!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s