Årets sommarblommor i kruka

sommarblommor 2

Så här ser det ut vid vår entré till huset. Eftersom ingången ligger på norrsidan och bara har några få timmars sol så gäller det att prova sig fram till vilka sommarblommor som trivs.

Bacopa, snöflingan, är en mångårig följeslagare. Den blommar snällt från juni och fram till frost och finns både vit i enkel och dubbel variant, med extra stora blommor och som ljuslila och som rosa. I år har jag den med extra stora blommor vid ingången.

Rödbladig klöver gör sig fint mot den nästan svarta surfinian, min nyinköpta perukbuske (som får stå i kruka i sommar eftersom jag inte har bestämt var den ska planteras än), snötörel, orangeblommande surfinia och vårens vita violer (som jag inte ens behövs klippa tillbaka än).

 

Vid ingången från uppfarten har vi två stora terrakottakrukor:sommarblommor

I dem kör jag favorit i repris för tredje året i rad: stäppsalvia, småblommig snöflinga och jätteverbena. Snöflingan blommar redan fint, salvian är på gång och när den har blommat över kommer jätteverbenan. Stäppsalvian övervintrar i krukorna, snöflingan och jätteverbenen byts ut varje år.

Krukorna vilar på fina lejontassar inköpta under en semesterresa i Toscana för en del år sedan. Vi stannade till vid ett ställe som tillverkade terrakottakrukor, den ena mer utsmyckad än den andra. Men vad gör man när platsen i bilen är begränsad? Jag köpte fina tassar att sätta under krukor jag redan hade… Vid ingången vaktar en katt (se första bilden i inlägget), inköpt på samma ställe.

6 tankar på “Årets sommarblommor i kruka

 1. Fina krukarrrangemang du fixat! Om du har plats så pröva att övervintra Verbenan det brukar funka bra. Hos mig blev det ljust lila och korall i krukorna i år. Sen smyger det sig in lite annat också… Kram

  • Jo, det brukar ju bli så, att det smyger sig in lite annat också… 😉 Lila och korall låter snyggt, vad är det för sorter du har? Det finns en hel del krukor till här, men de blommar inte än, bl.a olika dahlior, doftliljor och crocosmia som ska bidra med färg på Stora trädäcket så småningom. Testade att övervintra verbenor förra året, det var liv i dem länge, men de dog på slutet… Vet inte om jag vattnade för lite eller för mycket eller vad som gick fel, men jag ska testa igen. De har övervintrat på friland här milda vintrar, så jag ställde dem i det isolerade lekhuset. Lyckades dock övervintra en del annat där, bl.a lejongap, så jag försöker väl i år igen med de sommarblommor där det finns en chans. Kram Kristina

  • Just de här plantorna växer numera i rabatten, men de övervintrade snällt i de stora krukorna två vintrar innan dess.
   Observera att de här ljuslila låga salviorna är tåligare än de högre mörkblå.
   Jag satte en pinne i mitten på krukan och la plast över som ett tält för att den mesta nederbörden skulle hamna utanför. På våren åkte det fjolårsvissna i komposten.
   Du kan ställa in dina krukor i ett förråd om du har, de här krukorna var för tunga för att flytta.
   Mvh Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s