Tåliga nya rudbeckior?

Jag gillar rudbeckior, Echinacea, inte minst alla de nya sorter som kommit på senare år. Däremot är jag milt sagt inte speciellt förtjust i de nya sorternas dåliga vinterhärdighet. Vi bor i zon 1, så de borde kunna klara sig här kan man tycka. Men det gör de inte. Det är verkligen inte kul när plantor för hundratals kronor fryser bort, inte en vinter, utan varje vinter. Långt innan plantorna uppnått fullväxt potential och blommar rejält.

Jag har provat många av de nya och hittills är det egentligen bara en sort som jag är helt nöjd med: ‘Hot Papaya’. Alla fyra plantorna är vid liv efter tre vintrar.Rudbeckia 'Hot Papaya'.

En annan sort som klarat vintrarna, men inte blivit så hög som utlovat är den här: ‘Green Jewel’.Rudbeckia 'Green jewel'.

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker om de nya sorterna med rudbeckia. Överlever de vintrarna där ni bor? Har ni nya sorter som levt upp till förväntningarna som ni kan tipsa om?

Själv har jag fått tipset att sätta mina rudbeckior i grus (sättsand) i stället, så det blir spännande att se nästa år hur mina rudbeckior klarade den kommande vintern. Jag har planterat om alla nya och satt dem mer dränerat nu.

8 tankar på “Tåliga nya rudbeckior?

 1. Det var ju ingen rolig erfarenhet. Jag har inte gillat andra än de ettåriga, sommarrudbeckiorna tidigare. Sedan kanske två år har jag den vita fleråriga rudbeckian. White Swan kanske? Den är fin och mår bra. Mina ettåriga klarar sig oftast till året efter också och de självsår sig också. Imorgon ska jag köpa rosa till fjärilsrabatten. Man kan ändra sig!
  Gillar fjärilarna de där nya sorterna lika mycket som de klassiska?

  Kram

  • White swan har jag hört ska vara tålig, bra att den har klarat sig ett par år hos dig. Ja, jag tycker det verkar som om fjärilarna gillar dem. Hoppas du hittar många fina växter idag! 🙂 Kram Kristina

 2. Tycker såpass mycket om de att jag prövar igen och igen.. ..då har jag kommit fram till att det är nog inte kultivaren i sig utan en kombination av när jag planterar, dränering och hur fuktig vintern är. När allt stämmer till deras fördel klarar de sig. Att plantera i sand tror jag är bra. Rötterna söker sig dit de behöver och rothalsen är skyddad. Kram, Carina

 3. Hej Kristina,

  Jo, visst har du tipsat mig tidigare. Du har nämnt att Klotrobiniorna är lite torkkänsliga så jag har vattnat en hel del i sommar. Trädet som dött i kronan misstänker jag att ympen varit dålig. Däremot ska jag följa ditt råg och vattna i höst om det behövs eftersom flera grenar i den andra träden inte tog sig. De har sett riktigt risiga ut. Tack för tips!!!!!!

  När det gäller rudbeckior har jag bara helt vanliga vita……och dom levererar:).

  Kram,
  Maria

  • Trist när ympen är dålig, då hjälper det ju inte med vattning. Hoppas plantskolan hjälper dig med nya träd. Jag tror jag ska skaffa några vanliga vita rudbeckior också, gillar verkligen växter som fjärilar tycker om. 🙂 Kram Kristina

 4. Ajdå. Det var inte roligt att höra att de är så ohärdiga.. Jag handlade på mig ett par sorter på marknaden i Estland i våras. Håller tummarna för att de ska vara av det mer härdiga slaget. Däremot har jag provat att vårplantera några gånger och det har inte funkat alls. De har ruttnat bort helt enkelt. Har hört att det kan vara det som kan vara problemet. De tål tydligen inte vinterfukt överhuvudtaget.
  Kramar

  • Ska bli spännande att höra hur de Estländska sorterna klarar sig hos dig. Håller tummarna för att sättsanden ska göra susen här och göra att de nyare sorterna orkar växa sig stora och lite tåligare här. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s