Rosa Helenaes flyttkarusell

Honungsros

I vår trädgård finns två Rosa Helenae hybrida, honungsros. Dess rankor kan bli 6-8 meter om det vill sig väl. Vi köpte våra exemplar 2006 (om jag minns rätt) och planterade dem vid en veranda där de la sina doftande blomrankor över taket och var ljuvliga att se på.

2007 augusti. Loggian med Rosa Helenae.
2007. Rosorna är ett år och svingar sig upp på den gamla verandan (som är riven, numera står våra två sparrislådor på denna plats i trädgården).

Men så skulle verandan rivas i den stora omgörningen av baksidan. Var i hela friden skulle vi klämma ner dessa stora rosor?! Mitt i sommaren dessutom… Det blev en nödlösning. Vi skar ner rosorna till en meter och hoppades på det bästa. Den ena sattes vid bigarråträdet ett stenkast bort med tanken att rankorna skulle kunna svinga sig upp i kronan. Det exemplaret har först i år tagit ny fart. Det andra exemplaret sattes på baksidan av komposthörnan. Det exemplaret gillade flytten bättre och satte rejäl fart redan för två år sedan. Med facit i hand är det bara att konstatera att den sista placeringen var urbota dum. Taggiga sexmetersrankor just vid komposthörnan som bara är 1.80 hög är ingen bra kombination.

I komposthörnan blommar honungsrosen
Rosorna vid komposten i somras, de är mest i vägen och det är svårt att fästa upp grenarna på ett bra sätt. Vi vill ju kunna njuta av blommorna också!

Så i somras började jag spana efter en ny plats. Och fastnade för husgaveln bredvid trädgårdslandet. Den väggen ”används” ju inte till något…

Trädgårdslanden
Titta! Massor av tom väggyta!

En dag för någon vecka sedan när maken och jag fixat i trädgården hade vi ”tid över” innan vi skulle gå in och laga kvällsmat. Vi ska inte ta och flytta rosen sa jag hurtfriskt, väl medveten om hur jobbigt det skulle bli. Min man suckade säkert inombords, men sa faktiskt inget just då utan skred till verket med att gräva en stor och djup planteringsgrop.

Muttrade gjorde vi båda två nån timma senare när vi hade grävt en planteringsgrop, flyttat en massa sten som låg bredvid rosen och var i vägen, slagits med taggiga rosgrenar och hackat loss den stackars rosen från kaprifolens ömma omfamning och dragit ut de fyra meter långa taggiga rosrankorna ur kompostspaljé, genom Lundområdet, förbi sparrisbäddarna och tippat ner det taggiga eländet i den nygrävda gropen mellan sparrislådan och trädgårdslandet.

rosa helenae flytt 1
Lång och taggig planta väntar på att bäras sista biten till planteringsgropen på andra sidan sparrislådan. 

Det var då maken suckade och sa något om ”idiotprojekt” innan han gick och hämtade två kalla öl. Till idiotprojektet hör förstås också att vi (läs: maken) ska sätta upp någon form av stolpar och kraftiga metallinor på väggen som vi (läs: jag) kan fästa rosgrenarna mot. Själv är jag supernöjd med att detta projekt, idiotiskt eller inte, nu är genomfört. Tänk så snyggt det kommer att bli när honungsrosen blommar mot tegelväggen nästa sommar..!

honungsros
Ljuvliga rosor…

rosa helenae flytt 3
…ska klä den här väggen med sina blommor och fina små nypon.

16 tankar på “Rosa Helenaes flyttkarusell

 1. Vilken härlig flyttkarusell! Jag log glatt när jag läste ”vi” (läs: maken) resp. (läs: jag). Mycket igenkännande :). Jag tror honungsrosen kommer att bli fantastisk mot tegelväggen men den var väldigt snygg vid komposten också. Själv har jag också en honungsros men en ‘Lykkefund’. Den är också växtkraftig och tålig. Doftar av honung men inte lika starkt som Rosa Helenae hybrida. Men oj vilken glädje den sprider när den kastar ut sina blomtyngda grenar på försommaren.

  Härliga bilder en dag som denna då regnet står som spön i backen!

  Ha en fortsatt fin dag och kväll!

  Kram Anita

  • Tack! Jag kände att det var skönt med lite sommar denna höstdag. Tror de flesta av oss har visa uppgifter i trädgården som vi föredrar. Stå på stege gillar jag inte alls, så därför får maken sätta upp rosspaljén och jag slåss med taggarna. Nu hoppas jag honungsrosen trivs och växer sig stor och fin (och att vi slipper gräva upp den en gång till…)
   Ha en fortsatt bra dag du också!
   Kram Kristina

 2. Ja, det där tror jag blir jättefint. Ler också lite över makens reaktion 🙂 Men ibland behöver man känna efter lite innan man hamnar helt rätt. Fortsatt fin dag till dig.

 3. Ibland ska man inte tänka så länge innan utan bara göra. Så härligt när saker blir gjorda. Det kommer att bli jättevackert med rosen mot det röda teglet.

  Kram,
  Maria

 4. Så sant – vi har oftast våra uppgifter. Men de där man gör mot sitt bättre vetande för man vet att den andra vill och blir glad – de är värda lite extra uppmärksamhet. För mig är det lätt.. ..det är jag som resonerar med mig! 🙂

  Tror det blir jättebra med rosen där och det är ju helt rätt tid att flytta rosor nu. Kom precis in från en långpromenad och det var ju helt ljuvligt väder därute även om det är lite sol-dis-grått konstigt ljus.
  Kram Carina

  • Ja, det var det jag tänkte, att nu är ju perfekt tid att flytta den. Tur för mig att maken var med på noterna, själv hade jag inte orkat få upp den, den satt fast rejält.
   Visst var det skönt idag? Tog en snabb cykeltur när jag hämtade barnen och njöt av att det inte alls var kallt. Kram Kristina

 5. Det är bra med flyttkarusell ibland. Här är det stackars Snow Queen som fått flytta en massa gånger. Det blir säkert jättebra med rosorna där mot väggen. Visst är det kul att ha gemensamma (idiot???)projekt med sin make? Jag gillar det även om jag helst sköter om trädgården själv. Just de där större grejerna gillar jag när vi gör tillsammans, tänker kring tillsammans.

  Det där med att följa en blogg. Det jag funderat så kring är att jag ser att jag har 118 personer som följer min blogg genom Bloglovin och 114 av dem är anonyma. Det gör mig lite konfunderad.

  Hoppas du har en bra kväll!
  Kram

 6. Kommer att bli perfekt och sen kan du ligga och rensa i landen och sniffa på den underbara doften! Det är en fantastiskt ros till att växa och jag tycker den är vacker i alla stadier. Duktig man och foglig (!!!) som samarbetade med dig, där!!!
  Agneta kram

  • 🙂 Vi är bra på att samarbeta. Trädgården skulle inte vara så fin om inte maken var med och fixade och hjälpte mig att förverkliga mina trädgårdsdrömmar. Kram Kristina

 7. Sån vacker bild du har fått av Honungsrosens blommor, plantan kommer göras sig jättefin på tegelväggen och med det ‘gröna’ förgrunden som ytterligare komplettering med att framhäva det gula.
  *ASG… för inlägget med ”idiotprojekt!… & två kalla öl.
  Du har inte funderat på att ge ut din loggbok (du hade banne mej tjänat pengar på det = fler nya växter…), för den är verkligen underhållande med många härliga kommentarer och alla dessa fantastiska bilder om era projekt samt den ger inlevelser hur det är med att ha ett brinnande grönt intresse, som verkligen smittar av sig.
  Helt otroligt vad du / ni hinner med ute i trädgården!?! =)) Vill du dela med dig av din energi … Eller avslöja doping preparat du använder. 😉

  Ha fortsatt härlig grön rogivning i din oas!
  Blomsterkramar
  Salla

  • Kul att höra ifrån dig Salla! Ja, jag hoppas verkligen att det blir fint mot tegelväggen. Tidigare ägarna spillde färg på väggen, så det vore snyggt med något som ”dolde” det lite mer.
   Kul om jag kan få dig och andra som läser här att le lite och känna igen er, allt är ju inte så himla ”mysigt” hela tiden med trädgård, tycker det är viktigt att visa det ibland.
   Energin, jo, men jag måste vara ute i trädgården för att få ny energi. Och vissa perioder när energin är låg så prioriterar jag bort allt annat som inte är helt nödvändigt och är bara i trädgården. Bloggen ger mig också energi tillbaka och det är skönt, inte minst under vinterhalvåret.
   Kram tillbaka!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s