När växterna själva får välja ~ Blommig fredag

Först hade jag tänkt skriva om de växter som gör som de vill i vår trädgård och dyker upp på de mest oväntade ställen: gul nunneört, hasselört och linnaria för att nämna tre överraskningsplantor. Men sedan slog det mig att jag ska skriva om en växt som övertygade mig om att den visst stod på rätt ställe, trots att jag tyckte den stod helt fel.

När jag hälsade på min icke trädgårsintresserade väninna i England i maj så var min önskan ett besök på en plantskola. Väl där köpte jag tre plantor med mig: en vit och rosa vårviva (som sedermera torkade ihjäl denna varma torra sommar), en mörkbladig supersnygg näva och en rölleka som hette ‘Summerfruits salmon’. Underbart tänkte jag, blekrosa/laxfärgade röllekeblommor blir perfekt i vår Rosenrabatt där färgskalan är gul-bärnsten-koppar. Etiketten såg ut så här.rölleka summerfruit salmon 1

Sedan började den blomma. Och då såg den ut så här.rölleka summerfruit salmon 2

Inte alls vad jag hade tänkt mig och – i mitt tycke – helt fel för den plats där jag planterat den. Jag funderade på var i all världen jag skulle kunna sätta denna växt där den där skarpa röda färgen skulle bli snygg. Just knallrött har jag få växter i, min favoritfärg är ju varmt terrakotta (orange med andra ord).

Men sedan hände något. Den skarpa röda färgen bleknade.rölleka summerfruit salmon 4

rölleka summerfruit salmon 5

Och plötsligt var ju röllekan supersnygg. Och vet ni vad, den blommar fortfarande! Bilden nedan är tagen idag, 24 oktober, efter en rejäl frostknäpp på minus fyra grader.rölleka summerfruit salmon 6

Så den kommer att få stå kvar där den står. I stället ska några andra mer knalligt orange växter få maka på sig till andra ställen i trädgården. Att det knallröda bli lite skarpt under en kort period kan jag stå ut med om den är så här fin i flera månader sedan. När växterna själva får bestämma, så kan det bli något helt annat än man tänkte från början. Visst är det spännande?!

För andra tolkningar på det här temat så tittar du in hos Hélena här. 

38 tankar på “När växterna själva får välja ~ Blommig fredag

  • Ja, jag är ju glad att jag inte grävde upp den med en gång den slog ut, då hade jag inte fått se hur den betedde sig färgmässigt. Fast jag tycker fortfarande etiketten var tokfel… Trevlig helg till dig också! Kram Kristina

 1. Men, det var ju en helt fantastisk rölleka. En riktig kameleont. Supersnygg dessutom. Och riktigt tålig. Märkligt att den kan skifta färg på det viset (för färgerna var ju verkligen olika) men samtidigt väldigt kul. Såg att du köpte en näva med mörka blad också. Det gjorde jag i England i år. Min är nog egentligen inte härdig häruppe men jag kommer att göra allt för att den ska överleva. De mörkbladiga nävorna är verkligen supersnygga.

  Ha en trevlig helg!

  Kram Anita

  • Jag håller tummarna att den mörkbladiga nävan klarar sig, den står på ett bra ”vinterställe” så överlever den inte så är det inget att göra åt. Ha en fin helg du också! Kram Kristina

 2. Var väl tur att hon kände trycket och började uppföra sig 🙂 Resultatet blev väldigt snyggt och jag tänker att det måste vara en bra växt att färgmässigt komplettera Betula ermanii med sin varmrosa stam. Och under en björk trivs inte så många. MEN… det jag inte gillar med rölleka, egentligen två saker. Men den första – hur hindrar du spridandet? Sen tillhör den en grupp växter som jag är redigt allergisk mot och då är en extra lång säsong mindre bra. Kram från Carina

  • Skulle förmodligen vara en jättesnygg kombination. Hur jag hindrar spridandet vet jag inte än, jag har ju bara haft den en säsong. Men en annan odlad variant jag hade för en del år sedan spred sig inte speciellt, inte heller frösådde den sig i drivor. Så jag hoppas den här uppför sig likadant. Jag klipper av de överblommade blommorna innan de släpper allt för mycket frön (fast jag har förstås tagit lite frön för säkerhets skull – man vet ju aldrig hur årets vinter blir). Allergier är inget trevligt alls, trist när det begränsar vilka växter man kan välja. Kram Kristina

 3. Oj, så konstigt att den ändrade färg så pass mycket! Jag gillar den bleknade varianten mest :). Hoppas du har en bra helg.

  Kram

 4. Nu är jag motvalls…Jag gillade den första varianten mest 🙂
  Och jag har denna sommar upptäckt att man kan plantera, rosa knallrött och orange ihop. Jag gjorde en rabatt efter Anna Vattenkannas förslag i AOT och den var helt galen Men vad snyggt tillsammans!
  Så istället för att flytta på det orange så maxa istället….. Rött, rosa, orange… wow!

  Kram

  • 🙂 Vad kul att du tycker annorlunda! Det som gjorde att jag inte gillade det var att det ”skar sig” lite för mycket med annat som stod nära, men det är det jag ska försöka ordna till. Om jag ger röllekan lite mer sällskap av accentfärgen violett så hoppas jag att det ska se snyggare ut. För röllekan har övertygat mig om att den ska stå kvar, det är andra som får anpassa sig. Och ja, kanske är det så att jag behöver plocka upp röllekans färger i andra växter för att som du säger maxa det. Ska bli intressant att utveckla den här biten av rabatten hur som helst. Och jag ser verkligen fram emot att se din eldiga rabatt under nästa säsong, Anna Vattenkannas förslag var så snyggt. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s