Gula julrosor och saffransskörd

Sista lediga dagen innan det är dags att börja jobba igen. Har haft tio sköna dagar fyllda av bakning, renovering och läsa trädgårdsböcker. Men idag gjorde jag paus från inneprojekten, klädde på mig väl och gav mig ut i trädgården ett par timmar. Hann gå över hela trädgården och rensa bort våtarven som växer och växer i det milda vädret. Tog en paus och gladde mig åt alla julrosor som är på gång också. Som den här, Helleborus orientalis ‘Yellow’ från Wilgenbroek selection.

helleborus yellow julros gul
Gul julros, Helleborus orientalis ‘Yellow’, växer i vårt Trädhörn tillsammans med många andra julroskompisar.

Kom på att jag har glömt visa er min saffransskörd! Jag satte ju saffranskrokus i höstas och tänkte sedan inte mer på det, de är höstblommande och min tanke var väl närmast huruvida de skulle överleva vintern, inte att spana efter blommor. Men 26 december fick jag syn på det här:

Jag plockade av blommorna och ”skördade” sedan pistillerna, alla sex, på de två blommorna. Minsta nyttoskörden jag någonsin har tagit hand om tror jag. Men att det var saffran rådde det ingen tvekan om, mina fingertoppar blev alldeles gula av att ta i dem! Nu ligger de torkade i den pyttelilla glasburken det har varit vanilj i, sytrådstunna är de efter torkning. Det är i det här läget som man inser varför saffran är så dyrt…

saffranskrokus skörd
Två isärplockade krokusblommor och sex ”trådar” med saffran i sin lilla pyttelilla glasburk.

12 tankar på “Gula julrosor och saffransskörd

 1. Satte såna krokusar för ett par år sen och de blommade snällt allihop. Plockade inte saffran dock. Den här säsongen tror jag inte de kom tillbaka. Saffran är en underbar krydda i mat tycker jag. Min gula julros är ungefär lika stor. Visst är de härliga. Kommer din före de andra? Det gör alltid min nämligen. Kram, Carina

  • Saffranskrokus ska tydligen ha attans bra dränering, så jag satte mina lökar i sättsand/fint grus, hoppas de övervintrar bra där. Älskar saffran som krydda, både i fisksoppa, sås och i julens gula tryfflar. Det är ju mest en kul grej, men klart jag ska ta tillvara på det lilla som blir till ”skörd”.
   Min gula julros håller jämna steg med en av de andra orientalishybriderna, men annars är den före övriga i år. Kan inte svara på hur den brukar göra, köpte den förra våren.
   Kram Kristina

   • De behöver ‘bakas’ ordentligt av solen så egentligen en lökbädd gärna under glas på sommaren eller alpinhus. Om jag kommer ihåg rätt 😉 Så inne vid husfoten i soligaste läget gärna med en glasskiva över. Regn under hösten för att bilda rötter och starta nästa säsong. Men alltid väldränerat.

    Kram, Carina

   • Glasskiva var ju en bra idé, jag har små i härdat glas från ett gammal stereoskåp, det kan jag lägga över sedan. Ska man lägga direkt på jorden eller några cm upp? Lökarna är planterade på solig plats, så jag tror det kan bli bra. Affären var faktiskt riktigt bra med att upplysa om läge (utan att jag frågade) när jag köpte dem, sådant gillar jag. Då har man ju en chans i alla fall.
    Kram Kristina

   • En bit upp för luftcirkulation, tänk dig en drivbänk där glaset ligger upphöjt utan sidskydd. Vitsen med glaset är att reflektera solen och öka värmen sommartid. Glaset ska tas bort under hösten så att lökarna blir genomvattnade. Tittade du i Botans lökträdgård? Innan de byggde de upphöjda glastaken så var lökbäddarna täckta med glas sommartid. Finns säkert massor skrivet om du googlar 🙂

    Kram, Carina

   • Ja, nu är jag med! Ska kolla närmare och titta på nätet vad som kan bli bäst, tack för att du tipsade om glaset (som jag hittills bara tänkt på som skydd för vinterfukt, inte för att öka värmen).
    Kram Kristina

 2. Spännande med krokusarna! Jag har läst en del om saffranskrokusar men aldrig haft några själv.

  Gul julros är ju en dröm! Det var svart också för mig och den har jag sedan ett antal år tillbaka men gul har jag inte, ännu.

  Kram

  • Jag får återkomma till hösten och berätta hur det gick med saffranskrokusen. Det var ju bara två av runt 15 lökar som blommade nu.
   ”Ännu”. Helt rätt inställning kring julrosor om du frågar mig. Har svårt att låta bli julrosor som jag inte har, det blev både en gul, en svart och en grön förra året. Ska bli spännande att se om de nya blommar som de ska, håller tummarna.
   Kram Kristina

 3. Julrosor är inte annat än vackra! Jag går och väntar på att de knoppiga ute i landen skall slå ut, vi har ju ändå 9 gr varmt!!!
  Din saffransskörd är jag mäkta imponerad av! Vilken guldgruva!
  God fortsättning!
  Agneta kram

  • Ja, julrosknopparna är så fina, nog borde de slå ut snart? Här var det +8 nu i kväll, det är ju rena vårvärmen. Saffransskörden blir nog inte så stor även om lökarna överlever, men det är kul att prova i alla fall.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s