Där mossan trivs

I alla nyanser från blekgrönt till brungrönt växer mossan stark och frodig. Det är bara att erkänna, jag kan inga namn på mossor och lavar, men stjärnmossa tror jag att den här heter i alla fall (rätta mig gärna om det är fel).mossa torvrabatt 2

Det finns ett ställe i vår trädgård där mossan växer och gillar läget och det är i vår långa fuktiga torvrabatt där rhododendron, azaleor, kalmia och amerikanska blåbär är planterade. Jag har tidigare visat hur den bruna muren av torvblock sakta blev allt grönare när olika sorters mossa, lavar, ljung och ormbunkar med åren täckte den av egen kraft. Nu är Torvrabatten inne på sitt 13:e år och då ser det ut så här en mulen januaridag:

mossa torvrabatt 7
Mossa, lavar, självsådd ljung och ormbunkar växer på och mellan torvblocken.mossa torvrabatt 6
Mossan bildar kuddar kring en av blåbärsplantorna.
mossa torvrabatt 5
En av de småblommiga azaleorna sträcker sin gren ut över kanten på Torvrabatten.
mossa torvrabatt 4
Med åren blir torvblocken lite sköra och då och då bryts en bit av och blottar det bruna innandömet. Om ett par år är ytan åter bevuxen med mossa och lavar.

Går man nära nära och tittar på vad som växer där ser det ut så här:mossa torvrabatt 3

Vill du läsa ännu mer om vår Torvrabatt och se fler foton på hur den har vuxit fram kan du göra det här.

6 tankar på “Där mossan trivs

 1. Mossa är vackert och så småningom så kan man vika tillbaka den och höja kanten så. Rensar du undan buskar och träd som gror? Jag tar allt sånt och en hel del av ormbunkarna. Hos mig ville de ta över helt. Verkar som olika partier med block är olika frörika 🙂

  Kram, Carina

  • Så här års är det skönt att se skönheten i det lilla, i den gröna vackra mossan.
   Jag rensar undan allt som inte ska växa där, dvs björkar, sly och annat konstigt. Ormbunkarna håller sig mest på kanten av blocken, inte i torven inne i rabatten, så de får vara kvar. Det är mycket som gror bra i torven, numera är fröplantor av de amerikanska blåbären så stora att de ger bär. Det tycker jag är lite kul, skörden blir bara större för vart år.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s