Ett vitt täcke och vårligt blått

Nu har jag lagt upp ett nytt bildspel under En trädgårdsrundtur i bilder i menyn ovan.

Till slut kom även vintern till oss i söder. I vår trädgård ligger ett fem centimeter tätt sammanpressat snötäcke sedan en vecka tillbaka. Våra fina ‘Eden’ rosor lider, de nya skotten är fem centimeter långa. Så här ser de ut under det skyddande granriset.

snö rosenskott

Jag städar så lite som möjligt i planteringarna på hösten och så här års avtecknar sig fröställningarna, här pärlbuskens, i relief mot den vita snön. Vackert.

snö pärlbuske

Inomhus blommar pärlhyacinterna i det stora glasfatet på fot. I botten ligger lite lavagrus som håller fukten och sedan står lökarna på det med mossa omkring sig. Vill du läsa var mossan trivs i vår trädgård kan du göra det här. Under en månad eller så får mossan pryda lökfatet, sedan hoppas jag kunna återbörda den till torvrabatten.

Och titta här! Ser ni? 

lökar vårlökar

Det är mina lökplanteringar som står i lekstugan med frostvakt-element bredvid sig. Snart ska de få komma in, en i taget, och pryda skänken i vårt nya rum. Pärlhyacinterna ”fuskade” jag och köpte när jag var i stan förra helgen, kunde inte låta bli att ta in lite vår inomhus.

20 tankar på “Ett vitt täcke och vårligt blått

  • Ja, jag ser verkligen fram emot att börja göra det. Att fynda billiga lökar i slutet av säsongen och sätta dem i kruka är bra! 🙂 Nästa år får de växa i rabatterna i stället.

 1. Så det blev vitt hos er tillslut också. 😉 Ser riktigt lovande ut där i lekstugan med alla spirande lökar. Har inte kikat till mina som står i garaget. Kanske dags att göra det…?
  Men himmel vilken vacker bild du valde till sommarens favorit. Tror aldrig jag har sett ett sådant hav av verbena på en och samma gång tidigare. Läckert!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kramar!

 2. Wow, vilken lökplantering!
  Mycket fina pärlhyacinter. Mina har precis blommat över nu och något nytt behövs.
  Snö har vi får lite men det har blåst så mycket att det nu är barmark på vissa ställen och mindre drivor på andra.

  Kram

  • Jag är jättenöjd med pärlhyacinterna, de har blommat fint en vecka och är inte överblommade ännu. När de väl är det ska jag börja plocka in av lökplanteringarna. Vita krokusen hade kommit långt såg jag när jag var där inne och vattnade häromdagen.
   Kram Kristina

 3. Vilken lyx med alla krukor med lökar du har på gång!

  Så söta pärlhyacinterna är i glasskålen och fina till er nya fina vägg.

  Wow, vilket hav av Verbena. Det har i alla fall jag aldrig sett. Låter som en mycket trivsam trädgård. Sommarbilden från din egen trädgård är också härlig. Man hinner nästan glömma hur ljuvligt det är på sommaren.

  Kram,
  Maria

  • Jag blev så inspirerad förra våren av Håkan med bloggen Maleviks rosenträdgård. Han visade underbara vårblommor och jag fylldes av habegär. 🙂 Tipset är att fynda lökar på slutrean, så det gjorde jag i senhöstas.
   Mmm, det var riktigt mysigt att titta igenom tre månaders sommarfoton och njuta av det som komma skall.
   Kram Kristina

 4. Nu har jag vandrat i din vintriga trädgård. Så vackert med alla vackra fröställningar som står som statyer mot den vita snön. Och rosen som trodde våren kommit. Hoppas den klarar sig.

  Igår tittade jag på pärlhyacinter men jag köpte inga. Fast nu blev jag sugen. Så vackert glasfatet på fot är. Och grattis till dina lökplanteringar. Tänk så mycket vår du kommer att få om ett tag.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

  • Ja, hoppas hoppas rosen klarar sig. Kan bara hålla tummarna. Den har ett täcke med granris om sig nu. Att veta att jag har ”vår på kruka” gör det lättare att vänta in den riktiga våren.
   Önskar dig också en fin söndag!
   Kram Kristina

 5. Håller tummarna för rosen! Även om de här skotten fryser så är det säkert en smart växt och har ett par reservknoppar där under huvan. Pärlhyacinter är jag väldigt förtjust i, Brukar ha krukor inne och sen sätta ut. Ska bara städa lite först. Ett riktigt godisbord du har i lekstugan. – ser spännande ut. Jag slutade kruka för vi kom inte överens. Nu åker reafynden rätt ner i rabatten och det går mycket bättre.

  Kram, Carina

  • Det är första året jag sätter lökar i kruka, så vi får väl se hur det blir. Hittade gula pärlhycainter på rean, de är en av krukorna på vänt. Lökkrukorna fick ha det kallt fram till jul och sedan har de det frostfritt nu och växer sakta till sig. Har lite annat som inte tål minusgrader i lekstugan också.
   Kram Kristina

 6. Vad spännande med trädgårdsrundtur. Ska genast kolla in!
  Gillade verkligen dina favoritbilder från Blommig fredag. Lavendelbilden skulle lika gärna kunna varit tagen i min trädgård. Det är väldigt likt. Du har en bra smak 🙂

 7. Pärlhyacinter är så ljuvliga! Vad perfekt med alla dina krukor som bara väntar på att få komma in i värmen. Jag kommer alltid på sånt för sent. Till hösten ska jag verkligen fylla några krukor. Jag gräver ju ändå ner en massa lökar i rabatterna:-)
  Ha en fin vecka!
  Milla

  • Jag tipsar gärna vidare att kruka lite av ”fyndlökarna” när de säljs ut i affärerna sent på hösten. Köpte lökar för under tian paketet, det är ju helt okej pris. Ute i rabatten kanske de inte tar sig, men i kruka är ju chansen större.
   Ha en fin vecka du också!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s