Lediga dagen som blev en vinstlott

Tänk vilken tur jag hade som var kompledig just i går! 🙂 Jag hade jobbat sju dagar på raken och var verkligen i behov av en heldag i trädgården, få fixa, pyssla och njuta av allt som kommit upp sedan sist. Och tänk vad vädret kan vara olika två dagar i mars. I går sken sooolen och det var varmt och skönt. I dag har det varit svinkallt och på eftermiddagen kom snöblandat regn. Hu!komposthörna katt solkattSå här skönt hade vår katt det i en av de överfulla kompostbehållarna. Jag har lagt det torra gräset överst så han ska ha en fin och torr utkiksplats ett tag framåt.

katt solkatt
Solkatt!

Började annars min lediga dag med att åka till Lidl och fynda trädgårdssaker, bra självvattnande kärl (har flera likadana sedan förut), uppbindningsklämmor och en massa lökar och knölar. Hittade lite fler dahlior och så sprang jag på några saker jag inte visste vad det var. ”Inte härdigt” resonerar jag då och chansar i alla fall. ”Yolo”, som sonen skulle säga! 😉  (Och för er utan barn i rätt ålder, yolo betyder you only live once.)

lökarSå hem kom både Galtonia viridiflora (grön kaphyacint), Ismene festalis (narcisslilja), Asclepias tuberosa (orange sidenört) och Ornithogalum saundersiae (stor kapstjärna). Alla lökar och knölar såg spänstiga och fina ut.

Passade på att köpa fler Eucomis punctata (tofslilja) också. Tofsliljor hade jag för första gången förra året, de blev så fina på vårt soliga trädäck, så jag blev glad att jag hittade fler lökar. De gamla lökarna har vintervilat i frostsäkra lekstugan och börjar nu sticka upp nya skott.tofslilja vit
Tofslilja i blom förra sommaren.

Det blev en hel del trädgårderande också under denna sköna vårdag. C var flitig i helgen när jag jobbade och satte upp spaljétrådarna till den flyttade honungsrosen. Mitt jobb var att trassla ut alla de långa och taggiga grenarna och fästa dem ordentligt mot trådarna. Med tiden ska rosen förhoppningsvis klä in hela tegelväggen ovanför Trädgårdslandets odlingslådor.honungsros rosa helenae spaljé 1Linorna fortsätter ända bort till träregeln i slutet av väggen.

I komposthörnan blommar honungsrosenHonungsrosen innan den flyttades från komposthörnan till väggen vid de upphöjda odlingsbäddarna.

Nu håller jag tummarna för fint och varmt väder till helgen. Det börjar närma sig rivning av gamla trädgårdsboden, men först ska den ju tömmas på saker. Tur garaget ligger bredvid så jag slipper bära sakerna så långt. Vad har ni andra för planer till helgen?

19 tankar på “Lediga dagen som blev en vinstlott

 1. oj, vad härligt med en ledig dag. Jag hade behövt det jag med, även om det inte går att arbeta i trädgården än
  Helgen kommer att ägnas åt bröllop. Yolo är ett vanligt uttryck även här hemma. 🙂

 2. Kul med fynden på Lidl! Visste inte att man kunde fynda på det viset där. Vilken fart ni har redan i trädgården, själv ska jag nog möblera om i komposten och gräva ut allt som går att lägga ut i rabatterna i helgen. Just nu blåser det snöblandat runt knuten så vi får se;)

  • Man kan fynda en hel del kul där, brukar hålla koll på hemsidan när det är värt att hänga på låset. De hade en hel del lite mer vanliga lökar, allt från doftliljor till Afrikas blå lilja, också.
   Hoppas våren kommer tillbaka lite varmare snart. 🙂

 3. Lustigt, jag fyndade på Lidl också igår, fast det var bara en slump att jag var där. Jag försökte lägga band på mitt sug efter dahlior, det blev bara en svavelgul dekorativdahlia för 12,50 kr. På Plantagen hade den kunnat kosta 70 kr. Annars dyra mombretian (15 st) kostade också bara 12.50 kr. Jag kanske tar en till tur i morgon….nu när jag ser hur företagsam du är. Man måste prova nya saker, eller hur. Och lön fick vi också….

 4. Oj, jag visste inte heller att Lidl har trädgårdsprylar! Vilken tur för mig att en ny Lidlbutik håller på att öppnas några kvarter hemifrån och alldeles bredvid min cykelväg till jobbet. Tack för tips!
  Kram Elin

  • Varsågod! 🙂 De har inte trädgårdssaker hela tiden, utan bara som ”veckans erbjudande”, sedan är det väck. Just nu finns vårens omgång. Så jag kollar på hemsidan, man kan se två veckor framåt.
   Kram Kristina

 5. Både Lidl och Netto brukar överraska. Har köpt mycket fint där. Många gånger betydligt billigare än på ”fina gatan”. Den första bilden är underbar. Katten ser ut att ha det hur gott som helst!

  Honungsrosen som hänger över odlingslådorna kommer bli toppensnyggt. Bra tänkt där!

  Kram Tamara

  • Köper en hel del av veckans erbjudanden i de två butikerna, inte minst när de har lökar vår och höst, men det gäller att hänga på låset. Ska bli spännande och se hur långt honungsrosen växer i år.
   Kram Kristina

 6. Grattis till vintslotten 🙂 Det var en nyhet, att Lidl har trädgårdsprylar. Jag har hört samma sak om Biltema som ska öppna en jättelik butik med gångavstånd från mig i april. Då ska jag dit och botanisera för att se om det stämmer. Det är annars bra att blogga för man lär sig ju nya uttryck. Yolo hade jag inte hört. Det ska jag börja säga till mig själv när jag funderar på att investera i något jag inte behöver 😉

  Kram Anita

  • Lidl har inte trädgårdsprylar hela tiden, utan bara någon vecka då och då, så då får man passa på då. Biltema är också en butik där man kan hitta bra saker till trädgården, fick tips på att de har stickor man kan använda till att tända grillen med som funkar att skriva växtnamn på. En jättepåse för nästan inga pengar alls, toppen!
   Insåg när jag hade skrivit yolo att jag nog borde översätta också. 😉
   Kram Kristina

 7. Så härligt när man har en sådan dag som man verkligen känner sig helnöjd med. Härligt att känna att man laddas med energi.
  Fint väder önskas till helgen, absolut!

  Kram
  PS nu är det så kallt att jag nog ska gå ut och sätta i sladden till lilla fläkten i Lugnet. Frost i natt kanske?

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s