Lusten att trädgårdera (eller vilar ni aldrig)

Flit är veckans tema i Blommig fredag, och ja, det är väl ett passande tema för familjen som i vissa lägen retar gallfeber på grannarna. Vi pratar ju inte om vad vi skulle vilja göra, vi genomför. De två vanligaste kommentarerna från förbipasserande är därför antingen ”och här är ni och jobbar igen” eller ”vilar ni aldrig?”

krokusar
Flitig i höstas. Jag gillar inte att plantera vårlökar, tycker det är urtrist, men jag älskar vårblommor. Så ibland tvingar jag mig själv att vara flitig. 😉

Nu använder jag ju hellre verbet trädgårdera (tack Henrik Valentin) än jobba, men ni förstår vad jag menar. Ja, jag är flitig som en liten myra i trädgården. Från tidig vår till sen höst. Men trädgården är ju ett enda stort måbra-projekt för mig! I mitt mestadels stillasittande jobb ingår sjudagarsveckor, den komplediga åttonde dagen är vikt för trädgård. Inga ringande telefoner, inget tidspassande, inga mejl. Min hjärna får släppa allt, tankarna komma ifatt och kroppen ta i och somna på kvällen, trött av kroppsarbete.

skära rabatten 23 mars 14
Flitig make. C har byggt färdigt spaljéerna vid Skära rabatten. Rosor och klematis ska klä in dem.

Jag har den fullaste förståelse för att de som har ett fysiskt tungt arbete vill ta det lugnt och sitta i solstolen när de är lediga. Själva leds C och jag ihjäl av att vara helt sysslolösa. En dag går väl bra, men sedan? Nej, då vill jag gå runt med en sekatör i handen, knipsa bort överblommade rosor, plocka en sommarbukett och rycka något enstaka ogräs i farten. Då mår jag bra i själen.

Sommarbukett 12
Sommarbukett från förra året – hopas zinniorna blir lika fina i år.

Genom åren har C och jag gjort väldigt mycket i vår trädgård (har du inte tittat in bland våra trädgårdsprojekt i menyraden här ovanför, så gör gärna det. Där finns fullt med före- och efterbilder). Hur många ton jord vi har lassat in och hur många skottkärror vi har slitit ut har jag tappat räkningen på. Men många är det.

2011 maj. Vi påbörjar utgrävningen av poolcirkeln.
Med spaden i högsta hugg. Vanlig syn i vår trädgård. Här vid urgrävningen för poolen. Har man häckar och grusgångar överallt i trädgården är det handkraft som gäller när man ska gräva.

2014 är året när vi ska bygga ny trädgårdsbod med tillhörande växthus och det vore onekligen en underdrift att säga att jag inte längtar efter att sätta tänderna i det projektet. Boden är i praktiken tömd och väntar på kofoten. Men den får vänta lite till, vi ska fira en liten födelsedagstös i helgen och (faktiskt) bara koppla av och umgås med familj och vänner.

minipåsklilja 28 mars 14
Vårsolens tid. Hoppas det blir så här fint väder i helgen.

Helgen som gick prioriterade jag att ta hand om de mest brådskande lök- och knölinköpen och kruka dem. Trädgårdsintresserade A hjälpte mig. ”Seriöst mamma, var ska du ha alla?!” var hennes storögda fråga när hon sett kassen med alla inköp. ”Jaaa”, sa trädgårdstokiga mamman, ”det är nog inga problem alls”. 🙂

Det gäller bara att vara flitig med planteringsspaden ett tag framöver.

Vill ni läsa andra flitiga inlägg tittar ni in hos Hélena här.

30 tankar på “Lusten att trädgårdera (eller vilar ni aldrig)

 1. Fina vårlökar därtill! Men visst är det lite jobbigt de höstar när kyla och nare biter i händerna när lökbeställningarna väl kommit. Fotade i mitt torvparti hos mamma igår och är nöjd med att jag satte två olika Corydalis för några år sen. Och att en röd och en rosa ger så många vackra blå, lila och blålila nyanser…. Då är det värt!

  Gissar ni kommer ha en flitig helg! Kram, Carina

  • Ja, nunneörterna gillar jag (även om den gula är invasiv), de blommar så fint tidigt på våren, blir lika glad varje år jag ser dem. Väntar spänt på att se om min blå azurnunneört vill vara hos mig eller inte, den kanske bara gillar Botan? De fina hundtandsliljorna jag fick av dig förra våren har börjat blomma! 🙂
   Kram Kristina

 2. Här hemma är det också handkraft som gäller när det ska grävas. Fast jag gillar det! Det ger underbar träning och en härlig trötthetskänsla efteråt. Kul när man får hela familjen med på projektet dessutom!
  Ha en härlig helg och lycka till med byggandet!

 3. Precis så känns det för mig också. Jag far runt ute på mina lediga dagar och har hur mycket energi som helst. Men någon flitig make vet jag inte om jag kan säga att jag har begåvats med. Han ställer upp ibland, men han driver inga projekt. Inte i trädgården i alla fall.
  Jag uppskattar också Henrik Valentin jättemycket, hans lilla bok har varit en av mina viktigaste inspirationskällor till bloggen och skrivandet.
  Det är kul att se dig på bild.
  Kram
  Marta

  • Tror det är så för många av oss. Vi behöver odlandet för att må bra. Vet inte om det är en speciellt bra bild på mig 😉 men det är en av de få som faktiskt finns när jag gräver. I mitt fotoarkiv ser det ut som om jag legat i hängmattan hela tiden, bara bilder på maken som gräver, snickrar, målar och fixar. Hmm.
   Kram Kristina

 4. Det där med grannar kan vi nog alla trädgårdsintresserade känna av även om folk inte säger något. I vårt fall är det bara jag som håller på i trädgården så det är lite förmildrande för vår familj. Å andra sidan så älskar andras barn och djur att vara här inne och leka och jag vet att föräldrarna accepterar och t o m gillar det även om de själva inte prioriterar trädgård.
  Kram Luna

  • Känner igen det. Lyckan hos ”trädgårdslösa” barn att få dra upp en färsk morot och äta eller stoppa munnen full med hallon… Glad jag kan ge lite odlarglädje vidare ibland.
   Kram Kristina

 5. Ja, det händer en hel del i er trädgård och fint blir det! Trädgård har den konstiga inverkan på mig att ju mer jag är i den ju mer vill jag göra och nya projekt föds hela tiden, men jag har många sittplatser också.

  Lycka till med pågående projekt och ha det fint i helgen.
  /Anette

  • Tack! Ibland tänker jag, nu är jag nog klar med ”stommen” i trädgården, men så plötsligt kommer jag på en ny idé… Sittplatser ska man ha många och helst också utnyttja.
   Ha en fin helg du också!
   Kristina

 6. Ler gott då jag läser ditt inlägg. För min del tror jag det också är så, att min ”vanliga” arbetsdag är en kontrast till det som trädgården bjuder upp till. (Instämmer i att det där med att plantera vårlökar är en tradig syssla. Dock vill jag ju inte vara utan vårblommarna…)
  Trevlig & solig helg!
  önskar
  Katarina

 7. När man bara gör sånt som man vill och inte har en lång måste-lista då blir det roligt. Jag tror grannar som lider av andras flit själva har en sån måste-lista som de känner att de borde ta itu med, men inte vill egentligen. En sån där lista som man har för andras skull, snarare än sin egen.
  Jag kan i perioder vara som dig och ibland vill jag bara gå runt och fota. Huvudsaken är att man gör det som kropp och själ vill och inte det man tror att grannar och andra vill… 🙂

  • Precis. Vår trädgård är vår trädgård. Andra som går förbi får gärna titta på den, men den är inte gjord för dem (om du är med på hur jag menar). Trädgård råkar vara mitt största fritidsintresse, klart det syns. Den som gillar att göra något annat på sin fritid lägger sin tid på det. 🙂

 8. Jo jo, grannar tycker en hel del även här. De tycker nog att det är ena riktiga tossingar som flyttat in hos oss. ”Klippa gräset gör man väl inte förrän det är långt” kan de säga t ex, och deras inställning är att långt är inte gräset förrän det når upp till knäna. Men låt dem tycka, lyckan är stor att få greja i sin trädgård!
  Så roligt att läsa din entusiasm och den smittar verkligen!
  Ha en toppenhelg!
  Annika

 9. Trädgårdera tycker jag är ett väldigt bra ord som jag också tagit till mig. Själv är vi ganska unika i området när det gäller att just trädgårdera. Här stenlägger grannarna det mesta. Snart är det bara vi på hela gatan som har en grön framsida, fler och fler tar bort grönskan och bygger stora parkeringsplatser med plats för 4-5 bilar. Men det sporrar oss lite extra. Vi satt just och pratade vid förmiddagskaffet om hur vi skulle få vår framsida att verkligen bli en grön oas som sticker ut ur stendjungeln när man går längs gatan 🙂

  Kan också tala om att jag sått både vit riddarsporre och lejongapssranka av fröna jag fick (vann) från dig och dom har grott väldigt fint. Ska bli spännande att se slutresultatet.

  Kram Anita

  • Lite trist när det bara är stenlagt, tycker jag, inte minst för att det minskar antalet levande varelser runt omkring oss. Stenlagt med stora krukor kan vara riktigt snyggt, det beror ju lite på hur det är gjort.
   Kul att fröna gror! Här har jag precis fått codonopsisplantor levererade från mamma som sådde de fröna till mig. Den vita malvan ska jag så själv inom kort (många frön som ska sås just nu, var och köpte fler minidrivhus i dag).
   Kram Kristina

 10. Håller med dig! Rastlös blir jag lätt av att vara stilla för mycket. Trädgårdera är ju det jag vill göra.
  Imorgon ska jag vara i trädgården och roa mig (= jobba) och så blir det nog en sväng med kameran till vitsippeskogen.

  Kram

 11. Det skulle kunna vara mig du skriver om! En kontorssittande människa (fast jag försöker att stå halva dagarna)
  Jag bara MÅSTE röra på mig! Vara ute, härja runt!
  Min make är en sån där kroppsarbetare men trots det så är han med , hela tiden, så det vete sjutton om det egentligen handlar om det utan bara för att man mår så bra i sin trädgård!

  • Ja, visst mår vi bra, vi som gillar trädgård! 🙂 Skönt att du får sällskap utomhus, det blir roligare då.
   Nu ska jag ut en sväng igen, vårsådden väntar. 🙂
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s