Svart och sammetslen

Ibland har man tur. Förra sommaren när jag handlade sommarblommor på lokala plantskolan hittade jag en ensam surfinia (eller heter det petunia? Vad är egentligen skillnaden?) på en hylla.

svart surfinia

Alldeles sammetslen och svart var den. Jag föll som en fura. Under sommaren blommade och blommade den vid ingången. Många som kom på besök fastnade som jag för den och beundrade blommornas svärta.

sommarblommor trappan
Ingången sommaren 2013. Trumpetblomma, vit stäppsalvia och perukbuske i bakkant och framför dem tegelröd och svart surfinia samt snöflinga. Azaleor och ormbunkar i torvrabatten bildar bakgrundsfond. (Pinnarna i krukan med den svarta surfinian hjälper plantan att hålla sig upprätt även när det regnar, det fungerade jättebra). Kissekatten som ligger framför krukorna är hemforslad från en semester i Italien.

Jag samlade frön i slutet av sommaren, verkade ju dumt att inte göra det. Hoppfullt sådde jag dem tidigare i år. Och har man sett – de gror! Om blommorna blir svarta återstår att se. Det kanske blir en helt egen färgmix? Spännande!

svart surfinia

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag som denna långfredag passande nog har svart som tema. Vill du se andra svarta bidrag tittar du in här.

Önskar er alla en riktigt fin påsk med mycket trädgårdering för er som planerar det.

28 tankar på “Svart och sammetslen

 1. Den är verkligt läcker! Jag såg liknande, men med gult i svalget, när jag letade sommarblommor i fjol.Inte lika wow-igt. Blir spännande att se avkommorna. Önskar dig en skön påsk 🙂

  • Ja, det ska bli riktigt spännande att se vad det blir för färger på frösådderna. Hade inte sett en helsvart innan, så jag är så glad att det var en kvar till mig. Ska leta på samma ställe i år och se om de har.

 2. Den är verkligen läcker den svarta petunian.Köpte en jag med och blommorna var nog de svartaste jag haft.Mycket snyggt runt din trapp.
  Glad Påsk.

 3. Den blomman ser verkligen svart ut, läcker! Vilket vacker välkomnande du bjöd på vid entrén! Spännande att se hur det går med de nya plantorna, om de blir svarta.=)

 4. Min svarta petunia fick löss (eller nå´t) förra året, så den dog tyvärr. Så det blev en kortlivad bekantskap. Ska kolla om den inte finns i år också. Då ska jag komma i håg att ta frö. Spännande!
  GLAD PÅSK önskar Eva Linnea

 5. Oavsett vilket den är så var färgen läcker!! Har för mig att surfinian är den variant som man inte behöver rensa överblommat från… En förbättrad variant av Petunia är det i vart fall 🙂 Spännande med frösådden.

  Glad Påsk! Kram, Carina

 6. Väldigt vacker Petunia! Hoppas att åtminstone några blir lik sin mamma! 🙂 Jag har fått lära mig att Petunia är den storblommiga och Surfinia är den småblommiga, men visst är de släkt, de tillhör båda Petunia x hybrida men den första har tillnamnet Grandiflora och den sista Surfinia. Jag tycker båda är vackra i speciellt amplar och samplanteringar! Hoppas du får en fortsatt glad påsk och att sådderna växer som de ska! 🙂 Mia

 7. Verkligen läcker. Det gjorde sig väldigt fint med de andra växterna. Snyggt som attan!
  Kul att se vad du får för färger. 🙂
  Ha en glad påsk

 8. Åh, det var nog den svartaste blomma jag någonsin sett! Så fin den är och så vackert den står tillsammans med annat där vid trappan. Ska bli spännande att se vad dina fröplantor blir för färg.
  GLAD PÅSK!
  önskar
  Katarina

 9. Så fin! Jag har haft en liknande eller var det kanske samma? Ja, vad är skillnaden? Samma tror jag.
  Hoppas du och familjen har en fin påskhelg.

  Kram

 10. Vilken supercool blomma! Man brukar ju säga att det inte finns riktigt svarta blommor, men denna måste verkligen vara så nära man kan komma! Du måste berätta på bloggen vad det blir för färg på de nysådda!
  Kram
  Elin

 11. Den var ju verkligen riktigt speciell, den där svarta skönheten! Jag försökte få tag i den förra året men jag hittade aldrig någon som var ”själv” utan de var alltid sam -planterade i amplar. Och det är kanske så de är som snyggast, precis som vid din trapp tillsammans med andra färger.

  Ha en härlig påsk!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s