Odling på höjden

Växtvägg Chaumont 6

Den här gröna väggen på Chaumont sur Loire var ganska imponerande. Ännu mer imponerad blev jag när jag via en skylt förstod att den var skapad av Patrick Blanc, nestorn inom gröna väggar. Ovanstående vägg skapades till trädgårdsutställningen 1994, alltså för 19 år sedan, och var den allra första han gjorde. (Vill du se vad han har gjort mer för spektakulära väggar, så klicka bara på länken ovan.)

Växtvägg Chaumont 7
Runt väggen fanns en vattenspegel vilket inte bara var väldigt effektfullt utan också hade en praktisk sida. Runt nio kvadratmeter är väggytan på en sida.

Växtvägg Chaumont 5
Närstudie. Här syns fickorna som plantorna är planterade i. Hostor, nävor, gräs, alunrot och plister (tror jag att det är, rätta gärna!) samt en del träd växer på den här väggen.

Hur är då hans väggar uppbyggda? Jo, kombinera en metallram, en tio mm tjock PVC-platta och två lager med tre mm tjock polyamid så har du svaret. De olika skikten stödjer rötterna. Inuti väggen finns ett nätverk av rör som ger växterna en näringslösning med lösta mineraler. Näringslösningen rinner nedför väggen och rötterna till växterna tar upp den näring de behöver. Överflödet samlas i en ränna vid botten av väggen och går sedan tillbaka in i nätverket. (källa: Patrick Blancs hemsida)

Växtvägg Chaumont 4

Växtvägg Chaumont 2Upptäckte först när jag redigerade foton att väggen är trasig till höger i bild… Men där syns också lite av konstruktionen.

Nästa vecka avslutas det franska temat med inspiration i detaljer. Bänkar byggda av trädgrenar, snygga växtskyltar, annorlunda spaljéer, fina ”golv” i trädgården med mera.

10 tankar på “Odling på höjden

 1. Det är väldigt fascinerande med dessa gröna väggar. Jag har sett ett program i TV för rätt länge sedan om hans väggar. Det är otroligt. Och vilket jobb med att få det att fungera med vatten och näring. Och resultatet är ju minst sagt imponerande.

  Kram Anita

  • Åh, det tv-programmet hade varit kul att se. Visst är det imponerande. Gillar hans gröna husfasader, tänk vilken skillnad för människor och djur i en storstad.
   Kram Kristina

 2. Intressant! Fascinerande. Jag tror att gröna väggar kommer att bli allt vanligare – hoppas det iallafall – speciellt i storstäder. Tänk vilket lyft i miljonprogramsområden. Gröna väggar och koloniområden, skapa möjligheter till liv och lust…
  kram
  Katarina

 3. Läckert att det funkar och precis som du säger så måste det göra stor skillnad i miljöer där man har svårt att få in det gröna annars. Men tills vidare vill jag ha mina kvadratmetrar i horisontellt plan 🙂

  Ha en Glad och härlig Påsk! Kram, Carina

 4. Vilken spännande odlingsform!

  Ja, det hela är polisanmält. Poliserna stod på CSK och väntade när jag kom in med ambulansen. De skrev, frågade, fotograferade skadorna… De åkte sedan till huset där det hände för att prata med mannen och ta hunden med för tester (om den kan räknas som pålitlig eller ej).

  Kram och tack för din hälsning! Jag mår lite bättre för varje dag.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s