En lantbrevbärares trädparadis ~ trädgårdsinspiration nr 2

Alphems arboretum 6

Alphems arboretum i Västergötland – en av Sveriges största trädsamlingar anlagd av en enskild man – skapades av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt mellan 1903 och 1953. Där finns över 300 olika sorters träd och buskar, många av dem imponerande stora, men också små nysatta.

Jag hade sällskap dit av min mamma och dottern A en solig dag i maj förra året när jag var på resa i trädgårdens tecken. Snödroppsträden blommade och det var första veckan kaffestugan hade öppet, kunde inte bli bättre!Alphems arboretum 2Alphems arboretum 1A skissar av tusenskönor i gröngräset.Alphems arboretum 17 Många olika träd och buskar bjuder på både olika form, färg och storlek.Alphems arboretum 10

Vill du se bilderna nedan i större format, bara klicka på någon av dem så öppnar sig ett bildspel.

Frans föddes under mycket fattiga förhållanden 1865 och gick bara 10 dagar i skolan. Han lärde sig själv att läsa och behärskade så småningom både engelska, tyska och latin.

Under sina turer som lantbrevbärare såg han ibland märkligt formade och vackra stenar. Dem hämtade han hem sena kvällar och nätter. Under sin levnad hann han slita ut elva sådana här skottkärror! Det här är nummer 12…Alphems arboretum 14

Alphems arboretum 15En av stenformationerna han skapade är Döda floden där stenarna ”rinner” ner mot stugan i arboretumet.

När Frans avled 1953, 88 år gammal, skulle Alphem säljas. För att förhindra att anläggningen kom i privat ägo köpte Vilske Hembygds- och Fornminnesförening den på auktion. Nu drivs anläggningen av den ideella föreningen Alphems Arboretum och det är från deras hemsida jag har hämtat faktauppgifterna.

Alphems arboretum 18

Det finns även en kaffestuga i arboretumet som är öppen vissa tider under maj-augusti. De har supergoda smörgåsar och hembakt fika, så missa inte det om ni har vägarna förbi Floby, strax utanför Falköping. Själva arboretumet är öppet året om.

Nästa vecka går inspirationsturen till en plats dit jag aldrig tröttnar på att komma på återbesök.

10 tankar på “En lantbrevbärares trädparadis ~ trädgårdsinspiration nr 2

 1. Ser ut som en härlig trädoas och jag kan bara beundra hur han och även andra trädgårdstokar på den tiden jobbade för att få till magnifika skapelser. Hoppas få en möjlighet längre fram i vår, att åka upp till en man i samma trakter som gör snygga stöd.

  Kram, Carina

 2. Vilken dag! Vilken plats! Vilken man! Vilka härliga sommarbilder! Träd … vad vore vi utan träd. Vad vore jorden utan träd. Jag blir alltid lika lycklig när jag ser ett vackert kraftfullt träd. Tänk att gå 10 dagar i skolan och sedan lära sig läsa på egen hand … och till slut behärska, förutom svenskan, tre andra språk. Och vilken skatt han lämnat efter sig. Det är fantastiskt roligt att platsen bevarats för allmänheten. Det är så bra att ideella föreningar typ Alphems Arboretum finns. Jag skulle vilja att vi i Sverige hade något liknande National Trust i England. Dom har gjort så mycket för att bevara hus och trädgårdar som annars skulle köpts upp och stängts för allmänheten och i värsta fall förstörts. En bok som jag brukar läsa ett kapitel i då och då är ”Trädets tid” av Christel Kvant. En bok jag kan rekommendera. Christel Kvant skriver där att ”Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden”. Och visst är det väl så.

  Tack för att jag fick drömma mig tillbaka till sommaren för en stund. Och bilden på lilla A som skissar tusenskönor i gröngräset är underbar!

  Kram Anita

  • Ja, det har hon ju alldeles rätt i, att träden tillhör både det förflutna och framtiden. Jag kan känna respekt för människor som trots förutsättningarna inte ger upp utan skapar något bra för sig själva och andra. Och visst hade det varit bra med en motsvarighet till National Trust i Sverige. Tur vi har föreningar som tar hand om Alphem och liknande.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s