2015 års trädgårdsprojekt

Ja, det är ju lika bra att erkänna, jag är en projektmänniska. Maken likaså. Vi gillar att planera och genomföra. För mig är det ”vila” att få göra saker i trädgården och använda kroppen fysiskt genom att gräva, kärra ut kompost och dela plantor. Riktigt hur det blir i år när min ork inte är som den var förr får vi se (skriver om bakgrunden till det här).

Jag längtar så mycket efter att få göra något mer i trädgården än att bara gå rundor och rycka de vinterhärdiga ogräs som dyker upp. Att planera framåt ger mig ny kraft. Jag får se hur det blir. Det som inte genomförs i år får fixas ett annat år helt enkelt.

Det här är planerna för 2015:

 • Odla mer grönsaker. Faktum är att jag har odlat färre mängder och sorter de senaste åren eftersom vi har en så bra matkasse som vi prenumererar på. I år är planen att våga testa fler grönsaker som jag inte har odlat tidigare, bland annat mangold och svartkål. Ska också prova att så nya grönsaker mer kontinuerligt, något som jag har varit riktigt urusel på att göra. En inspirationskälla är Sara med Skillnadens trädgård. I sommar blir det därför ett längre uppehåll på matkassen och mer egenodlat från den egna trädgården på matbordet.

matkasse
Veckans matkasse med mat efter säsong och stor andel närodlat och närproducerat.

 • Ordna mer regnvatten till bevattning så jag slipper bära så många vattenkannor genom trädgården nästan varje dag under odlingssäsongen. Trist nog har vårt hus inga stuprör på den sida där trädgårdslanden ligger. Ska se om jag kan lösa det ändå, har en idé jag ska prova. Lovar återkomma i vår om den funkar.
 • För typ fjärde året står följande projekt med på listan: flytta gången i Trädhörnet där det är för trångt mellan en japansk lönn och ett stort prydnadsgräs. Får se om jag lyckas få det gjort i år… Att det inte blir av har ju med att göra att det är en så kort period som gräset går att flytta (utan att bryta av alla nya strån), och då är det som mest att göra i största allmänhet i trädgården.

Rödbladig prydnadsapel och gyllenlönn.
Trångt var det här…

 • Montera stomme och glas i växthuset. Grunden gjordes förra åren, men sedan hann vi inte längre.
 • Lägga kalkstensgolv i växthuset.
 • Lägga stora kantstenar runt gräsmattecirkeln.
 • Lägga cementplattor bakom komposthörnan.

sten 2
Cementplattor, stora blankslitna gatstenar och röd kalksten som vi fyndade i höstas. Nu ska de ut till sina nya ställen i trädgården.

 • Planen för Lundområdet och Trädhörnet är stor och kommer att ta flera år att förverkliga, jag ska berätta mer ingående om den vid ett senare tillfälle. Tanken är att omvandla området till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Du kan läsa mer om mina tankar kring detta under Våra trädgårdsprojekt, eller klicka på länken dit här. I den nya skogsträdgården ska det planteras fler fruktträd, bärbuskar och annat ätbart framöver. Planen innebär en hel del omflyttning av plantor mellan Lundområdet och Trädhörnet.
 • Vi ska också fortsätta ommålningen av huset och kringbyggnaderna som inleddes 2014. Vi byter kulör från ljusgult till vaniljvitt. 2015 års etapp är att måla de två sidorna på garaget som inte målades 2014. Skulle vi hinna mer (det hänger ju trots allt mer på vädret än på oss) är det en ren bonus.

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 1
Ny vaniljvit nyans till vänster, den gamla (solblekta) ljusgula till höger. Och så min fina matchande dahlia! 🙂

 • Anlägga en naturlig liten damm i Trädhörnet, där barnens sandlåda fanns förr.

26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet damm
Området mellan häcken till vänster och gången till höger är ungefär två meter brett. Där ska jag gräva en mindre damm, ett vattenblänk för trädgårdens insekter och de vilda djur som kommer på besök. Någon stor och djup damm kan vi inte ha, vi har jordvärme och ledningar ligger därmed nedgrävda över hela tomten på ca 90 cm djup. Men precis i tomtgränsen hoppas vi att de inte ligger…

 •  Ser mest fram emot 2015: må bättre, naturligtvis. Att se nya Stäpprabatten blomma, vara i trädgårdsboden och växthuset kommer förhoppningsvis att hjälpa mig en bit på vägen.

Just nu ser det ut så här i ett hörn av mitt nya trädgårdsrum, den fullt isolerade trädgårdsboden som vi byggde 2014. Utomhus är det snöblandat regn, inomhus blommar de första vårlökarna! 🙂

 • Slutligen ser jag fram emot att åka iväg och se en och annan fin trädgård under våren och sommaren! Vi får väl se vart det bär av i år, men jag vet redan att Mandelmanns Trädgårdar på Österlen står överst på listan. (Har du vägarna förbi NÖ Skåne så tveka inte att höra av dig om du vill komma hit och prata trädgård en stund.)

Vill du läsa om hur det gick med 2014 års projekt? Det kan du göra här. Och vill du läsa vad andra ska göra i sina trädgårdar i år tittar du in hos Hélena här, för årets första tema i Blommig fredag är just Årets trädgårdsplaner. Önskar er alla en fin helg!

13 tankar på “2015 års trädgårdsprojekt

 1. Oj… ..jag blir trött av att läsa. Det är ju tur att ni är två 🙂 En sak en läkare sa till mig och som jag fått lära mig att respektera är att allt tar energi även de positiva sakerna. Det är viktigt att rannsaka sig själv på djupet kring vad som ger energi på riktigt. Och att därför kan man behöva dra ner även på just kul saker. Om inte annat så tär grävande och stensättning på muskler som tyvärr också blir mer utsatta. Nånstans måste ju något förändras antingen projektkvaliteten eller mängden eller en kombination. Jag levererar färre ‘projekt’ till 80% kvalite idag och livet är så mycket trevligare 🙂

  Lycka till! Kram, Carina

  • Jo, visst är det så att även det roliga tar energi. Det gäller att hitta vad som är lagom just nu och det kämpar jag med. Vi får se hur mycket eller lite som känns lagom detta år.
   Jag tror inte vi kommer att göra allt på listan 😉 men en av de saker som jag mår bra av är att fundera kring trädgården och vad jag skulle vilja göra bättre/annorlunda. Tankarna är många gånger lika viktiga som den fysiska förändringen/projektet.
   Kram Kristina

 2. 2011 var jag där du är nu och jag , garanterar, lovar att våren och sommaren i trädgården, med odlande och lite pillande gör underverk. Om du drar igång ett stort projekt… gör det, men jobba bara med det så länge det känns bra. Lägg ner så fort det börjar kännas jobbigt och fortsätt en annan dag istället!
  Det känns bättre en vacker dag men att fortsätta på samma jobb!? Näe….

  Kram och ha en skön helg!

  //Veronica

  • Tack för hälsningen, jag kan bara hålla med dig. I år får det inte vara några måsten i trädgården och det jag vill göra får ta den tid det tar, trädgården finns kvar nästa år också. 😉
   Kram Kristina

 3. Spännande planer! Det där med ätbart är spännande på många sätt. Jag odlar nog lite mer ätbart för varje år som går. Känns bra.

  Nu hoppas jag att din ork räcker till för dina projekt och ett bra år.

  Kram

 4. Oj, här fanns många projekt på gång! Känner igen mig i det där, att vissa projekt blir framflyttade… år efter år… 😉
  Hoppas du får vara kry så du har orken till allt detta!

  Kram Gunilla

  • Ofta gör det inget om projekten får vänta ett tag, trädgården går ingenstans… 😉 Jag gillar att drömma och fundera innan jag kör igång med något större projekt.
   Kram Kristina

 5. Men Kristina, jag har helt missat inlägget du skrev i oktober 😦 Förmodligen beror det på att jag var på väg hem från Sydafrika och när jag kom hem hade jag sida upp och sida ner med mail (tyvärr mycket skräp) och därför missade jag viktiga mail, bland annat ditt inlägg. Jag kan bara önska att 2015 blir ett bra år för dig. Ett år då du kommer att må bättre och bättre och bättre.

  ”Trädgårderandet” är något av det bästa som finns för att återhämta sig. Jag har inte råkat ut för samma sak som du men däremot blev jag väldigt sjuk sommaren 2011. Trädgården blev min återhämtning. Jag orkade inte göra något men jag kunde sitta och njuta av lugnet. Jag vet inte om du läst boken ”En lisa för själen – trädgård som terapi och friskvård”. Den var fantastisk att läsa när jag inte orkade något annat. Jag lyssnade på fåglarna, jag lyssnade till porlet från dammen. Jag gick omkring med kameran korta stunder och tog bilder. Men för övrigt gjorde jag inget alls i trädgården då jag helt enkelt inte hade några krafter att göra något. Men vet du, trädgården var oerhört vacker den sommaren. Det var precis som om den ville visa mig att jag inte behövde jobba och slita med den för att den skulle vara fin. Den gav mig tillbaka allt slit jag lagt ner på något sätt.

  Du har många projekt på gång och det är bra. För att planera projekt är underbart och ger en läkande kraft i sig. Men gör bara så mycket som du orkar. Så fort det känns jobbigt så låt det vara och sätt dig och njut av det du har. Känn dig aldrig stressad. Trädgården klarar sig. Den kommer att ge dig så mycket igen för allt du gjort för den genom åren. Den kommer att ge dig kraft och styrka. Fåglarna som bor i den kommer att ge dig kraft och styrka. Insekterna som flyger från blomma till blomma kommer att ge dig kraft och styrka.

  Oj, det här blev nog egentligen en alldeles för lång kommentar. Jag borde kanske ha skickat ett mail. Men det är ett av mina problem. När jag blir engagerad och börjar skriva så blir det bara mer och mer. Fingrarna lever sitt eget liv och far som en virvelvind över tangentbordet. Det är ett av mina stora problem som gör att mina blogginlägg blir alldeles för långa så ingen orkar läsa dom 🙂 Men å andra sidan så älskar jag att skriva och det är avkoppling för mig, precis som trädgården är.

  Nu har vi kommit över mitten av januari och går mot årets kortaste månad. Våren närmar sig sakta men säkert. Snart kan vi börja njuta av ljuset och naturens läkande kraft.

  Hoppas du orkat läsa mitt alldeles för långa inlägg. Och så hoppas jag att du får en fortsatt fin helg!

  Kramar Anita

  • Anita, tack snälla du för din hälsning, jag blev så glad över den. Och det gör då rakt inget att det blev långt, jag tillhör ju dem som gillar att läsa både långa inlägg och kommentarer. 🙂
   Jag har läst En lisa för själen och kan också rekommendera den. Det var skönt att känna igen sig och få konkreta råd och tips på vägen mot ett friskare liv.
   Det finns säkert de som inte tycker jag är klok som har en så lång projektlista, men jag har sällan problem att ta paus och njuta av stunden när jag är i trädgården. Jag räknar inte med att vare sig hinna eller orka allt jag räknar upp, men växthuset och odla mer ätbart blir det definitivt. Sedan får vi se hur det blir. Och hur det än blir så blir det bra. För trädgården är ju ‘vår gröna oas i vardagen’. 🙂
   Önskar dig också en fortsatt fin helg!
   Kram Kristina

   • Jag tycker definitivt du är klok. Det är underbart att ha planer. Och det där med det ätbara … det ska också jag satsa ännu mer på i år. Jag har ju inte så stor trädgård men har ändå planerat att utöka köksträdgården med ytterligare pallkragar. Det glömde jag visst skriva i mitt inlägg om nya projekt 🙂

    Ha en finfin söndag. Nu är det dags att göra frukost.

    Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s