12 perennfavoriter ~ en för varje månad

Veckans uppdrag i Blommig fredag är att berätta om Min favoritperenn. Haha. Hur skulle jag kunna välja bara en?!! Så det tänker jag inte göra. Jag valde tolv favoriter, en för varje månad av året. Det visade sig vara svårt nog, för flera favoriter blommar ju samma månad!

Januari
2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 2Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, är en stor vinterfavorit hos oss. Att ha växter som blommar nu när man behöver och längtar efter det som mest är mycket värt.

Februarivårtecken 12 feb snödroppe
Tidigast av alla vårblommor i vår trädgård är snödroppen. De första bladspetsarna brukar synas ovanför jordytan i Trädhörnet redan innan jul. I februari slår de första knopparna ut.

Marskrokusar
Ja, vad vore vårmånaden mars utan krokusar?! Vårrusiga humlor som surrar omkring bland juvelfärgerna i rabatterna och så de där första dagarna som solen värmer. (Oh, vad jag får vårkänslor när jag ser den här bilden!)

AprilDubbel blodört
Den fyllda blodörten Sanguinara canadensis ‘Multiplex’ är nog en av de mest kritvita blommor jag vet. Jag är inne på min andra omgång plantor, de första klarade inte vintern, de andra har klarat en i Trädhörnet hittills. Hoppas de klarar två så jag får njuta av fler näckroslika blommor i vår.

Majsockblomma vit 'Niveum'
Även maj får bjuda på en kritvit blomma, den underbara dvärgsockblomman Epimedium x youngianum ‘Niveum’. Vi har två plantor som på tio år endast dubblat sig i storlek så ruggarna är runt 20 cm i diameter. Plantorna med röd och gul sockblomma har under samma tid växt så att varje planta täcker en kvadratmeter…

Juni
21 juni 14 pion bukett 2
Det går bara inte att hoppa över pionerna! I juni blommar de i vår långa Pionrabatt och en vas på köksbordet fyller rummet med väldoft. Några av sorterna vi har är bland andra ‘Aros blek’, ‘Madylone’, ‘Sarah Bernhardt’ och ‘Karl Rosenfield’.

Juli
Pierre de ronsard eden rose
Julifavoriten är rosen ‘Eden Rose’. I Frankrike heter den ‘Pierre de Ronsard’ och det var där vi först såg rosorna med vit utsida och skär insida och föll handlöst. Hos oss växer rosen i Skära rabatten och 2014 blommade den från juni fram till frostnätterna under julhelgen!

Augusti
27 aug 14 jätteverbena fjäril påfågelöga 3
Favoriten i augusti måste bli jätteverbena, Verbena bonariensis. Det är både min och fjärilarnas favorit där den svajar högt över de andra växterna i Stäpprabatten. I år hoppas jag kunna plantera ut övervintrade plantor.

SeptemberSkugglilja 'Pink Freckles'
Skuggliljan Tricyrtis hirta ‘Pink Freckles’ visade sig trivas bättre i en ganska solig placering än i de skuggiga och halvskuggiga som jag provat tidigare. Nu hoppas jag den är här för att stanna, underbart med något som börjar blomma sent på hösten och är så vackert.

Oktober
27 okt höstaster october skiesHöstaster Aster oblongifolius ‘October skies’ är väl passande att ha som oktoberfavorit? Det här är en ganska låg sort som jag köpte sommaren 2014 i en dansk plantskola. Den skulle inte bli så ful nertill på stjälkarna, lovade plantskoleägaren, och det stämde.

NovemberAhlströmeria
Den här alströmerian köpte vi med oss från Frankrike 2013 och den klarade första vintern fint i Stäpprabatten. Den står planterad i 0-8-grus för extra dränering. 2014 blommade den från juni till november. Sådana långblommare är extra tacksamma i trädgården.

December
26 dec 14 julros Helleborus niger
I december måste jag ändå välja den vita julrosen, Helleborus niger, som favorit. På bilden lyser en svag december sol upp knoppen och de vackra frostkristallerna.

Fler favoriter hittar du hos Hélene om du klickar här. Hoppas ni får en fin helg!

48 tankar på “12 perennfavoriter ~ en för varje månad

 1. Hihi, jag var inne på samma spår men yrseln gör det svårt att leta bilder i datorn så det blev bara två 🙂 Den där astern föll jag pladask för! Noterad till kommande köpraider 🙂

 2. Fint! Så tänkte jag först också skriva, men vintertid skulle jag inte ha så mycket att välja på som du har. Snödroppar, julrosor, krokus är senare här än i Skåne, förutom förra vintern som var speciell.
  Kram Luna

 3. En fin samling favoriter för årets månader. Fick en C coum med massor av små fröplantor som bonusplanta när jag handlade på en plantskola i höstas. Den ska bli spännande att följa.

  Ha en härlig helg!! Kram, Carina

 4. Klok kvinna du är ! Smart att välja en favorit varje månad, för visst är det svårt att välja bara en. Men jag gick på det där du skriver i juni, för dem går det bara inte att hoppa över…;)

  • Ja, tror vi har många gemensamma växtfavoriter i våra trädgårdar. Hade verkligen velat att den vita sockblomman bildade stora mattor, men kanske uppskattar jag den ännu mer för att den växer så långsamt?
   Kram Kristina

 5. Aha vad det så man skulle göra:) Smart:)! Jättefina val du gjort. Sockblomman är ju bland det sötaste som finns.
  Ha en skön helg. William ska allt spela cup i morgon, så jag hoppas hostan ger med sig:)
  Kram Maria

 6. Tur att ingen blir diskad i blommig fredag. Här är alla knep välkomna 😉 Nu fick vi en massa extra tips istället för bara ett och alla är glada. Tack för de vackra bilderna!
  Trevlig helg!

 7. Men så smart av dig. Det är som en årsresumé av blomsterfavoriter. Fylld blodört Sanguinara canadensis har jag också, dock vet jag inte om det är just ‘Multiplex’ men kritvit är den och ser precis ut som din. Jag köpte den via STA:s växtmarknad av Carita och Bertel som har Klarbärets trädgård. Den har klarat sig hos mig två år och jag hoppas innerligt att den kommer upp i år igen för den är så otroligt vacker. För övrigt tröttnar jag aldrig på att se dina bilder på dina cyklamen. Så tappra dom är.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

  • Vilken tur att du inte tröttnar på mina tappra sötnosar till cyklamen! 😉 Ja, visst är blodörten vacker? Gissa om jag surade när mina plantor inte kom igen år två…. Var ju bara tvungen att skaffa nya, som tur var hade en trädgårdsvän småplantor jag fick köpa.
   Kram Kristina

 8. Så smart att ta en för varje månad. Jag hade aldrig kunna välja en. Jag brukar säga att min favorit är den som blommar just nu. Då blir det ju en varje månad – nästan!
  Allt gott och stor kram till dig.
  Annika

 9. Härligt inlägg! Ja, varför välja en när man kan dela upp det så fiffigt;) Blodört har jag fått upp ögonen på efter den gångna blommig fredag. Kul, dom måste jag kolla upp lite mer…Din fyllda var väldigt söt!!
  Trevlig söndag!

 10. Ett smart sätt att angripa den omöjliga uppgiften. Försökte härma dig, men det var jättesvårt att bara välja en per månad… Dina val är underbara och jag delar flera av dem som mina egna favoriter. Vilket fint ljus i många av dina bilder, vackert, vackert!
  kram
  Katarina

 11. Hej! Ja, visst är det så att favoriten ofta är det som man har för ögat för stunden. Kul att du också hade stoppat in pionen, i bästa månaden juni 🙂 Angående din fråga om hur tätt jag har mina pioner, så är det lite olika. Jag har pioner på åtta olika ställen (får jag det till när jag räknar i huvudet) och där det står flera stycken står de nog max 50 cm isär. Många är ju satta som små ynkliga plantor som sedan har växt till sig och på några ställen nästan växt ihop (vilket har varit tanken). Hos mig finns inte plats att sätta något emellan, däremot bredvid. Jag gjorde något försök för några år sedan att sätta tulpaner vid pionerna, med syftet att pionerna skulle dölja de nedvissnande bladen, men pionerna var snabbare än tulpanerna så de döljde även blommorna = inte så smart… Kanske skulle det dock funka där det är lite mer soligt och för lite tidigare tulpaner (i mitt fall var det Angelique vill jag minnas).
  Kram Elin
  P.S. Ser spänt fram emot att mina hasselört ska skjuta nya skott i år! Får nog bli en rapport på bloggen framöver.

  • Tack för svaret Elin! Då skulle jag nog kunna få plats med någon mer pionplanta om jag sätter dem lite i en ”sicksack” så de nya plantorna hamnar snett framför eller bakom de nuvarande mellanrummen. Har alunrot och låga lökväxter framför pionerna och högre perenner som rudbeckia, linnaria, isop och kransveronika bakom/mellan. Satte en massa nya tulpaner mellan pionerna i höstas, får väl se hur det blir med blomningstiden i vår… Hoppas det blir bra! 🙂
   Håller tummarna att hasselörten blir riktigt tät och fin hos dig i år!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s