Parken jag aldrig tröttnar på ~ trädgårdsinspiration nr 3

24 maj 14 botan 20

Det här är en av mina favoritparker – Göteborgs botaniska trädgård, allmänt kallad Botan.

Den dag i maj förra våren som dottern A och jag besökte parken på vår trädgårdsresa sken solen och näsduksträdet fick besökarna att vallfärda till parken. Klart att vi var tvungna att se trädet, vi också!24 maj 14 botan 8 näsduksträdSynnerligen svårfotograferat en solig dag. Prova själv att fota uppåt i ett mörkt träd med vita blommor och motljus… Tur det finns blixt!

Botan näsduksträd
Den här ”blomman” satt i alla fall lite lägre och var mer fotovänlig.

Det finns ju så oerhört mycket att se i parken, stannar man som vi bara några timmar så får man välja. Vi koncentrerade oss på klippträdgården och omgivningarna däromkring där azaleor, rhododendron, vivor och vallmo blommade för fullt.Botan bergvallmo24 maj 14 botan 24 blå vallmo 'Lingholm'24 maj 14 botan 19 meconopsis aff punicea24 maj 14 botan 23 doftviva 24 maj 14 botan 2124 maj 14 botan 2224 maj 14 botan 1824 maj 14 botan 7 24 maj 14 botan 6Någon som vet vad det här är för frodig marktäckare? Samma som i bilden ovanför. Får lite ogräsvibbar, men den kanske inte sprider sig så fort, vad vet jag? Uppdatering. Har fått ett namnförslag: lundstjärnblomma.

Sedan fick jag en ny magnoliafavorit vid besöket: Magnolia wilsonii, Wilsonmagnolia. Bara tänk att gå in under ett högt magnoliaträd och se de vackra blommorna underifrån! Som att gå under jättelika äppelblommor!wilsonmagnolia 24 maj 14 botan 15 wilsonmagnolia

Till skillnad från Junimagnolian då vars blommor sitter högt och är uppåtvända. Inte alls lika kul. Bilden nedan fick jag ta med mesta möjliga inzoomning.24 maj 14 botan 9 junimagnolia

En och annan överraskning fick jag också. Det där med att se saker man har planterat hemmavid i fullvuxen storlek i en botanisk trädgård är ju inte alltid så kul. Inte om man trodde det skulle bli hälften så högt och brett. Som schersminrosen som jag hittade på en växtmarknad häromåret och planterade i Lundområdet där hemma. Mitt exemplar är ännu så länge bara meterhögt och vasformat. Det var den inte i Botan. Observera skylten som sitter på läsvänlig höjd…24 maj 14 botan 11 schersminros

Men de stora vita blommorna är vackra, så jag får helt enkelt flytta eller beskära mitt exemplar, har inte bestämt vilket ännu.24 maj 14 botan 12 schersminros

Avslutar med en annan buske som jag gillade mycket, en röd klockbuske. Det är väl det som besök i en botanisk trädgård också ska handla om: att få nya växtfavoriter. Så passa på att ta en tur till en botanisk trädgård i år.24 maj 14 botan 10 rödblommig klockbuske

Nästa vecka drar inspirationsresan vidare till den första av flera trädgårdar som jag besökte under Trädgårdsamatörernas riksmöte i Växjö i juni förra året. Vill du se tidigare delar i årets inspirationsserie (eller de jag publicerade förra vintern), så klicka bara här och skrolla neråt.

15 tankar på “Parken jag aldrig tröttnar på ~ trädgårdsinspiration nr 3

 1. Botan är också min absoluta favoritpark. Försöker komma dit flera gånger per säsong. Jag kan tyvärr aldrig komma ihåg vad den underbara marktäckaren heter i Japandalen.
  ha det bra/ Luna

 2. Jag förstår att Botan är en av dina favoriter. Jag har varit där en gång (i slutet av maj) och längtar verkligen dit igen. Tycker du lyckades bra med bilderna på näsduksträdet. Wilsonmagnolian blev jag också förtjust i. Nästan onaturligt vacker med den vackra formen på blommorna, den rent vita färgen och det fantastiskt vackra rödagröna ögat. Magnolior är vackra men den här var en av de vackraste. Tack för att jag fick vandra in i försommaren för en stund.

  Ha en fin fortsatt vecka!

  Kram Anita

 3. Ett tag var det ganska regelbundna besök på Botan, men nu är det flera år sen. Har inte direkt haft några ärenden till Göteborg. Hur som helst är det även min favoritpark, särskilt klippträdgården och de vilda delarna, men där finns ju hur mycket somhelst fint att titta på.
  Ska bli kul att se vad ni hittade på i Växjö. Det är ju bara två mil.
  Allt gott
  Anette

  • Nej, det krävs ju att man har ”vägarna förbi” också, helt klart. Såg flera fina trädgårdar i dina hemtrakter, de som ligger närmast kommer som senare delar i inspirationsserien. 🙂
   Kram Kristina

 4. Fint! Marktäckaren ser ut att vara en lundstjärnblomma, den är vildväxande i ädellövskog i södra Sverige, och släkt med bland annat vårarv. Väldigt söt, och roligt att se den även i trädgårdssammanhang!

 5. Visst är Göteborgs Botan något alldeles extra! Jag frågade en duktig trädgårdsmänniska om samma marktäckare som jag tror att du undrar om. Är det samma ställe som du visar är det Vårsköna, Claytonia sibirica, definitivt ogräsvarning men på rätt ställe är den jättefin.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s