Jag vet inte om det är barndomens minnen av den klättervänliga almen i trädgården där vi byggde kojor eller den ståtliga silverpilen som var magnifik klädd i rimfrost, men jag har alltid varit väldigt förtjust i träd.
För många nyblivna trädgårdsägare är det färggranna sommarblommor som är den första stora lockelsen, men så var det inte hos oss, här var det träden. Vi började plantera träd och stora buskar redan första året och sedan har det fortsatt. Runt 50 stycken har det blivit så här långt (listan hittar du här). Just nu planerar jag för minst ett dussin till i vår ”miniskogsträdgård” som Lundområdet ska omvandlas till åren framöver.
Så här på vintern njuter jag av våra träd ännu mer, vi har försökt välja arter och sorter som är snygga året om. Mina vinterfavoriter är de här:
1. Kopparlönn, Acer griseum. Vackra små blad och näsor på sommaren, men det är ju för den glänsande flagande barken som man har det här trädet. Mitt tips är därför att plantera det där du ser det just på vintern. Vår lönn planterades 2001 och är nu drygt tre meter hög, vilket är dubbla höjden mot när den planterades. Vi köpte ett lite större exemplar från början då trädet växer långsamt. Som fullvuxen blir den i bästa läge 10-12 meter (efter 30-40 år…) och den är härdig till zon 3.
2. Klotrobinia, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’. Skira blad och bollformad krona på sommaren, men låt oss inte glömma stammen som är så vacker! Skrovlig och med åren rejält grov. När vi planterade trädet 2001 var stammen fem centimeter i diameter, numera är den 20-25. Klarar sig i zon 1-2 och kronans höjd beror på var den är ympad, vi valde en två meter hög stam för att kunna gå under kronan utan problem.
3. Ullungrönn, Sorbus ‘Dodong’. Det här är nog mitt absoluta favoritträd eftersom det som få andra är vackert precis hela året. Snygg bladutsprickning på våren följt av i tur och ordning stora vita blomklasar, glansiga gröna blad, rödorange bär och knallorange-röd höstfärg. Så här års gläds jag åt den glansiga barken och de mörkt rödlila bladknopparna. Vårt exemplar är flerstammat och blir inte fullt så högt som ett enstammat träd. Klarar sig till zon 4 och ett enstammat träd blir 8-10 meter högt. Vårt träd var runt 1.80 högt när vi köpte det och efter 10 år är det nu runt sex meter högt. Ullungrönnen är en snabbväxare med årsskott på runt halvmetern eller mer om trädet trivs.
4. Ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala, klarar sig till zon 5 och är även den en snabbväxare. Vårt flerstammade träd var två meter vid planteringen för tio år sedan, numera är det drygt fem meter (vilket nästan är den slutliga maxhöjden). Stammen är vackert ådrad och så fin när solen skiner på den. Vi har valt att beskära och ta bort de lågt sittande grenarna då trädet står nära fågelhuset. Vår gång genom området går dessutom precis bredvid trädet. Växtsättet är alltså inte så vasformat som man kan får uppfattning av.
5. Carmencitarönn, Sorbus commixta ‘Carmencita’, klarar sig till zon 3 och blir runt fyra meter hög. Vackert bladverk och röda bär, men stammens färger i vintersolen är inte att förglömma! Vårt exemplar är planterat 2001 och stammen är rejält grov numera, runt 20 cm i diameter.
Det här var mitt bidrag till Blommig Fredag som denna gång har temat Kärlek. Om du vill se vad jag har skrivit på det temat 2013 och 2014 kan du klicka på årtalen för att komma till de inläggen. För andras inlägg detta år, kika in hos Hélena här.
Önskar er alla en fin helg, har ni några särskilda planer? Här tänkte jag skriva frölistor, kolla vilka fröer som finns kvar från förra året, och komma ett steg närmare beställning. Vi firar inte Alla hjärtans dag, däremot firar vi att det råkar vara det datum som jag och maken flyttade ihop en gång i tiden! Så något lite gott att äta blir det förstås i morgon lördag.
Har ingen egen trädgårdsblogg men läser många. Din är en av favoriterna. Det ger så mycket inspiration och glädje. Särskilt tack för tipsen på favoritträden. Alla kanske inte fungerar här i Mälardalen men ett par eller tre kan nog trivas. Fina tips på träd som fort blir lagom stora.
Tack Vera! En av anledningarna till att jag började blogga var just för att jag ville inspirera, så jag blir så oerhört glad för din kommentar. 🙂
Så många fina träd du har i din trädgård.
Det är ju trädgårdens tak.
Trevlig Helg
Tack! Ja, visst är de ”taket” i trädgården och de skapar också livsutrymme för många andra växter, djur och insekter, det tycker jag om.
Intressant inlägg om fina träd. Kopparlönnen ser speciell ut. Ha en riktigt trevlig helg!
Tack, ja, kopparlönnen är speciell och värt att lägga pengar på för att få ett större exemplar. Barken flagar inte så mycket när den är liten.
SÅ vackra träd. Jag skulle vilja byta ut plommonträden mot prydnadsträd här.
Vi firar väl egentligen inte heller Alla hjärtans dag.
Ha en skön fröhelg:)
Kram Maria
Tack! Men inte ska du göra dig av med fruktträden, de är ju så bra att ha lundväxter under. Det går säkert in lite prydnadsträd ändå, du får leta efter lagom stora sorter.
Kram Kristina
Har också en kopparlönn, men nu gömmer den sig under snön.
/Anette
Men då kommer den ju fram så småningom. 🙂
Kristina
Vad roligt att välja träd i sin tolkning! Det tänkte jag inte ens på. Flera fina träd visar du och träd ska verkligen prioriteras tycker jag., Ha en fin helg.
kram louise
Ofta är den första idén det man ska gå på i Blommig fredag och det gjorde jag här. 🙂
Kram Kristina
Så många fina! Ibland önskar jag att jag fått bestämma vilka träd som skulle växa här, men trädgården på 1500 kvadrat innehöll redan när vi kom ca 30 planterade och fullvuxna träd. Några har vi fått ta ner pga skador men plats för nya, annat än låga buskiga, finns inte. Tyvärr, för nuförtiden är det så mycket lättare att få tag på träd med vacker bark, blomning, fruktsättning etc.
Det har sina för- och nackdelar med att få en uppvuxen trädgård eller ta över en som bara består av gräsmatta. Jag glädjer mig åt att ni har många träd i er trädgård, även om ni inte har valt alla själva.
Om du visste hur varm jag blir inombords av ditt inlägg. Träd, jag älskar träd. Jag har läst om dina träd förut. Ett jag varit väldigt fascinerad av är ‘Dodong’. Det verkar vara ett ljuvligt träd. Och kopparlönnens röda stam, underbar! Det finns inget som är så ljuvligt som att vandra tillsammans med vandrande skuggor under träd som talar till mig med suset i sina kronor. Som tisslar och tasslar hemlighetsfullt med prasslet i löven. När jag vandrar bland träd fylls jag av ett lugn som är svårt att sätta ord på. Jag tror att min kärlek till träd gör att jag är så förtjust i att stamma upp växter också. Små miniträd. Om du inte redan läst boken ”Trädets tid” av Christel Kvant så kan jag varmt rekommendera den. Under framförallt mörka vinterkvällar kan jag sätta mig i min mysfåtölj och läsa ett kapitel. Då är det nästan så att jag kan höra vindens sus i trädkronorna.
Önskar dig en fin helg!
Kram Anita
Ja, träd skänker verkligen lugn. ”Trädets tid” står i min bokhylla, speciell bok som man just läser lite i taget.
Kram Kristina
En trädgård utan träd, blir ju bara en… gård. =oP
Vilket härligt inlägg du bjuder, så intressant om dessa träd och underbara bilder därtill. Tänk så olika trädstammarna är… Fascinerande!
kram
Katarina
En trädgård utan träd är inte en trädgård, det är (vanligtvis) en gräsmatta. 😉
Kram Kristina
Fantastiske trær! Jeg har også alltid vært glad i trær, men kan ikke plante så mange nå, da vi bor inntil en skog…
Men då har du ju många träd nära dig ändå, så trevligt! En gång bodde jag i en liten stuga precis där granskogen började, mycket speciellt att vakna till skogens sus varma sommarmorgnar.
Du har verkligen valt fina träd till din trädgård.
Imorgon ska jag såga ner övervuxna cypresser så kanske det kan bli ett nytt träd istället.
kram på dig dagen till ära.
Annika
Tack! Ja, då lär du får plats med något mer. Det är alltid lika spännande att fundera på vad det ska bli, eller hur?
Kram Kristina
Interessant innlegg. Takk for informasjonen om asparges:) Det er noe jeg absolutt skal se om vi kan få til. Håper frøene har kommet frem til deg.
Ja, prova sparris, tror inte du blir besviken. Fröna kom fram alldeles utmärkt, tack! 🙂
Intressant att läsa om favoritträden och att du till och med har koll på vilken zon de klarar. Min tomt var full av träd från början, så tre har tagits ner på grund av ålder och lika många har tillkommit, men bra sugen blir jag ju på både rönnar och katsura. Den går faktiskt att klara i zon 4 också i skyddat läge. Kan frysa vid sen köldknäpp på våren, men kommer igen.
Ha det så gott
Anette
Jag är uppvuxen i zon 4 och mer än man tror går fint där, bara läget i trädgården är bra. Har inte koll på zonerna i huvudet, men brukar kolla upp den typen av fakta, kul om man som läsare ser ifall trädet går att ha där man bor.
Katsura är ett vackert träd, klart du ska testa det. 🙂
Kristina
Vad roligt att du skriver om träd. Träden är ju så viktiga för att trädgården ska kännas levande och behaglig. Träden du visar är verkligen fina och jag är bra sugen på att plantera både en ullungrönn och en ginnalalönn till våren men jag drömmer också om ett päronträd och ett stort plommonträd med gula plommon som jag älskade som barn. Vi får se vad det blir. Ha en fin vecka/Anna-Karin
Nyttoträd är viktiga, jag tycker du ska prioritera dem först. Plommon är ett av mina favoritfruktträd och planen är att vi ska komplettera med ett till i år.
Önskar dig också en fin vecka!
Kristina
Fint att du skriver om träden. Delar din förkärlek för träd känns inte som trädgården är komplett utan deras höjd. Tycker om träd som har en vacker form som avlövade också… Har frösått en rönn och jag tror det är Dodong och jag tog fröna just för trädet var vackert 🙂 Din A griseum har en fin bark. Jag fick ett exemplar som har en riktigt tråkig stam och där flagan blir max 1 mm typ. Plommon har vi många träd för det är favoritfrukten 🙂
Trist med kopparlönnen, tror du det blir bättre med åren?
Plommon är så gott! Saknar vårt Czar och ska försöka få tag på ett nytt exemplar i år.
Kram Kristina
Så roligt att ta del av din träd. Vi bor på Gotland och har beslutat oss för att plantera 16 Dodong rönn i vår infart till huset.
Först hade vi tänkt Lind, men efter att ha läst hur rönnen växlar över året hoppas vi det blir bra…
Det kommer ju att bli helt underbart vackert! 🙂 Tack för att du berättar, jag blir jätteglad att höra om era trädplaner.