Förvandling ~ min favoritsyssla i trädgården

Veckans Blommig fredag har temat Favoritsyssla i trädgården. Så här års är nog favoritsysslan att rensa bort fjolårsvisset i rabatterna och se vårblommorna komma fram i ljuset. Hos oss blommar vintergäck, krokus och snödroppar just nu och tulpanbladen är redan uppe flera centimeter i rabatterna. I Skåne är det officiellt ”vår” sedan förra helgen. Då hade temperaturen legat över 0 grader både dag och natt i en vecka.

Men min absoluta favoritsyssla i trädgården är nog trots allt förvandling. Ja, jag väljer att se det som en syssla. För mig är det lika med den långsamma processen att göra om en vanlig villatomt med gräsmatta och några utslängda buskar till vår egen gröna oas full med träd, blommor och nyttodjur. Det är alltid kul att se före och efterbilder från olika trädgårdsprojekt, så det bjuder jag på i dag (och så fick jag ju en anledning att skanna in lite fler analoga foton).

På fotot nedan kan ni se hur framsidan av vår tomt såg ut när vi flyttade in hösten 1999. Gräsmatta (full med maskrosor), en stor forsythiabuske närmast huset, en hög enbuske, några korallkorneller och något barrigt vid gatan. Vyn överensstämde inte riktigt med min vision om en lummig oas med doftande blommor, för att sammanfatta läget. 😉1999. Framsidan sedd från ovanvåningen.

Två år senare, 2001, tog vi tag i den trista gräsmatteöknen. Vi ville ha en insynsskyddad berså med morgonsol att äta frukost i, stooora rabatter fyllda med pioner, rosor, buskar, vackra träd, rhododendron, azaleor och amerikanska blåbär och massor av vårlökar. Lösningen blev att ordna fyra rabatter och en berså kring en cirkelformad gräsmatta. (Om du klickar här kommer du till en skiss på vår trädgård.)

Så här såg det ut när vi satte igång våren 2001. Att gräva upp en massa buskar och gräsmatta gav vi oss inte på själva. Tur var väl det när korallkornellens flera meter långa rötter drogs upp på några minuter. 15,6 ton med buskar och jord försvann till tippen och så tog vi tillbaka ungefär lika mycket kompostjord och blandade ner där de nya rabatterna skulle vara.2001 framsidan gräsmattecirkel 2

Så här såg det ut lite senare på året när vi hade planterat. Smått. Mycket bar jord (som jag fyllde ut de första åren genom att direktså sommarblommor). Observera den smala klotrobinian, Carmencitarönnen och kopparlönnen. Bersån syns knappt, men 30 avenboksplantor är planterade runt stencirkeln.2001 framsidan gräsmattecirkel

Redan tre år senare, 2004, hade det vuxit upp rejält! Avenboksberån gav redan insynsskydd och Carmencitarönnen hade satt fart. Den stackars klotrobinian hade frusit och vi tvingades klippa in kronan rejält och kopparlönnens tillväxt märktes knappt. 2004 framsidan gräsmattecirkel

Tio år senare, hösten 2014, såg det ut så här. Avenboksbersån är sedan länge uppe i fullhöjd, klotrobinian är tjusigt bollformad och Carmencitarönnen i praktiken färdigvuxen.21 sep 14 framsidan klotrobinia carmencitarönn gräsmatta

Kopparlönnen har i praktiken dubblat höjden. Som fullvuxen om 20-30 år har den i bästa fall dubblat sin nuvarande höjd på tre meter. Staketet är sedan flera år utbytt mot en avenbokshäck som i år kommer att bli ”klar” när de sista gluggarna har vuxit ihop.18 sep 14 framsida stäpprabatt gräsmatta

Vill du se fler bilder från hur hur det såg ut när vi flyttade hit och hur vi gjorde om kan du läsa ett tidigare Blommig fredagsinlägg om det här.

Nu ska jag läsa vad andra har för favoritsysslor i trädgården inne hos Hélena. Önskar er en fin helg med sol och värme. Här lovar de plus 6 grader, hoppas det stämmer. Om en vecka är det dags för trädgårdsmässa i Malmö. Ses vi där?

38 tankar på “Förvandling ~ min favoritsyssla i trädgården

 1. Ett bra resultat blev det. synd bara att det tar sån tid att komma dit. Jag är så otålig vill ha stort på en gång. Då är kolonin bra för mig för där kan vi inte ha så stora träd och buskar
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  • Kan gissa att kolonin är en oas för dig, skönt att ha den.
   Jag tycker inte fem år är så lång tid, det var den tid det tog innan det hade växt ihop och började bli ordning på de nya träden och perennerna.
   Kram Kristina

 2. Som jag har skrivit tidigare… Jag sitter mer o mindre dräglar över dina före – under tiden – efter – bilder och börja dagdrömma om vår ‘lilla’ täppans illusioner med hur man skulle vilja ha det. Sen drar man en djup suck … och blir något modlös, för att man tycker att tiden inte räcker till… :/ för man vill så förb—-t mycket på en och samma gång. :p
  Nåja… Man blir väldigt imponerad och samtidigt lite grön av sund avund över din fram fart med dina / era projekt i / för trädgården och den enorma rikedom av grönskade variation.:D
  Verkligen en vitaminkick som jag önskade kunde ge mig en komma-igång-spark i baken samtidigt. 😉
  Och att du dessutom hinner med att sitta vid datorn föra ‘dagbok’ /blogg… samt vara social till familjen.
  Tack!! för att du delar med dig och livar upp oss andra med dina gröna fingrar.
  Ha en fortsatt härlig solig fredag!
  /Salla

  • Tack snälla Salla! Här kommer en ”spark” till dig! 😉 Börja med en mindre yta, till exempel vid ingången/där du passerar varje dag. Tittar man på en jättetomt så blir man precis som du skriver lite modlös. Sedan fogar du ytterligare en pusselbit till den yta du fixat till. Ett litet steg i taget gör det lättare både ur tids-, kraft- och ekonomisynvinkel.
   Lycka till och ha en fin fredag i solen du också!
   Kristina

 3. Mycket snygg utveckling! De som säger att barnen behöver en stooor gräsmatta tror jag har fel… Dem tycker oftast det är ännu mer spännande att leka tafatt och springa runt på vindlande små gångar. Ibland är det klokt att ta hjälp och få den där kickstarten. Hade jag gärna gjort här också om det gått 🙂

  Ha en fin helg, här börjar solen färga dimman ljust gul 🙂 Kram, Carina

  • Vi har en stor fotbollsplan och en lekplats ett kvarter från huset, så barnen har alltid kunnat springa av sig där. Gömslen är det bästa när man är liten, våra upphöjda odlingsbäddar och små gångar bakom buskar och träd har varit mycket populära att smyga på.
   Här var morgonen så skön, stilla duggregn och allt luktade VÅR! 🙂
   Kram Kristina

 4. Vilken fantastisk förvandling! Det fyrkantiga har nu blivit till runda former och olika rum. Underbart!
  Väldigt roligt med före- och efterbilder… Här ryms inte bara en, utan flera förvandlingar med en mängd sysslor.
  kram
  Katarina

 5. Vilket underbart inlägg! Jag tillhör också dom som älskar att förvandla, göra om, få till nytt i trädgården. Det enda problemet för mig är att allt måste vara snabbväxande eftersom man börjar bli ”lite äldre” (gammal kommer jag ALDRIG bli). Vi är också på god väg att få till det efter att ha börjat med en nästan orörd tomt på 4700 kvm för 11 år sen. Nu är den faktiskt riktigt trevlig, men bättre ska den bli. Vi satt 25 träd/stora buskar i nått som ska bli en liten park om några år – hoppas jag!
  TREVLIG HELHG/Susie
  PS. Kommer bli en följare för att få se mer intressanta inlägg!

  • Välkommen som följare! Med de arealerna har ni ju verkligen stora möjligheter, spännande men också lite svårt tänker jag. Ska kika in hos dig och se mer av er förvandling. Och, nej, gamla blir vi aldrig. 😉
   Kristina

 6. En fantastisk forvandling du har fått til! Jeg har ikke gjort så mange forandringer i hagen min, litt her og der bare, men etter at jeg begynte å blogge vil det nok skje mye mer. Det blir morsommere når en kan dele det med noen! Ha en fin helg! Hillsen Anne-Kristin

 7. Mmmm, jag gillar ju också förändringar! Väldigt bra dokumenterat! Det märks att du trivs med att ha förverkligat din plan! Kul! Ha en fortsatt trevlig helg! 🙂 Mia

 8. Inte klokt vilken skillnad! Och så smart att ta in anläggningshjälp redan från början, jag har duttat lite för mycket här hemma känner jag.
  Ses snart!
  Kram
  Elin

 9. Vilken fin förvandling, carmencitarönn satte jag för tre år sen och den är jag så spänd på.
  Kul att se allt.
  Trevlig vecka, hej Ewa 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s