Formklippt och lummigt i engelsk stil på Fyn ~ trädgårdsinspiration nr 7

Förra sommaren behövde vi åka till Fyn över dagen. En av våra parakiter hade dött och en ny hona till den sörjande hannen fanns i Danmark. Nu vore ju inte jag den jag är om jag inte genast hade börjat spana efter lämpliga besöksträdgårdar i närheten. 🙂

Med hjälp av bloggvänner hittade vi ett riktigt guldkorn – Birgit Helbos knappt 4000 kvadratmeter stora trädgård i engelsk stil. Hon har bland annat skrivit boken ” Til nytte og nydelse”,  som handlar om hennes vackra köksträdgård, potager, och är utgiven i samarbete med Claus Dalby. 2015 har hon öppen trädgård varje lördag-söndag från 30 maj till 30 augusti. Mer info om tider och hur man hittar dit finns på hennes hemsida.

Birgits trädgård visade sig från sin vackraste sida den augustidag som vi var där och vi strövade runt där länge, länge. Följ med på rundan! (Vill du se bilderna i större format? Klicka på någon av dem så öppnar de sig i ett bildspel.)

Bilderna ovan är från köksträdgården med sina gångar på diagonalen. I ena ”spetsen” av potagern stod ett vackert växthus.2 aug 14 Helbo växthusLummigt och skönt att slå sig ner en stund i växthuset bland frukt och grönsaker.

2 aug 14 Helbo 11
En formklippt del av trädgården med fyra gigantiska buxbomsklot i mitten och fyra kvarter fulla med perenner…

2 aug 14 Helbo 6
Överallt avenbok, så snyggt formklippt. Vi som själva har en del avenbokshäckar i vår trädgård uppskattade det inslaget till fullo.
2 aug 14 Helbo 5 2 aug 14 Helbo 15
Formklippt och naturligt lummigt på samma gång.

Strax bredvid boningshuset fanns ett litet hus som rymde Birgits ateljé och det här orangeriet.

Precis vid ingången fanns en bod där Birgit sålde allt från trädgårdsprylar till sin bok. På gårdsplanen stod stora krukor med citronträd.

Besöket avslutades med saft, kaffe och en god hembakad kaka, vackert dekorerad med gurkörtsblommor. En kasse med plantor blev det också, bland annat den här förtjusande namnlösa mörklila nävan.2 aug 14 Helbo mörklila näva

Nästa vecka är det dags för den näst sista inspirationsturen (för den här gången). Då bär det av till en trädgård som satsat på olika gröna toner framför färggrann blomsterprakt. Gillar du träd, olika bladfärger och gräs ska du inte missa det.

Fler inspirationsinlägg hittar du genom att klicka här.

18 tankar på “Formklippt och lummigt i engelsk stil på Fyn ~ trädgårdsinspiration nr 7

 1. Så kul med dina inlägg om olika besöksträdgårdar. Får föröka komma ihåg det när man får för sig att åka någonstans i sommar! Mycket fina och inspirerande bilder också 🙂
  Tack och ha det bra!
  Katarina Jonsson

 2. Vilken underbar trädgård! Gillade verkligen köksträdgården med de diagonala raderna. Det var ett annorlunda och spännande sätt att anläga den på. Otroligt mycket fina växter också. Den hortensian som var på bild bredvid fjärilarna var verkligen fin med sin lite lila mitt och de vita kransblommorna. Tack för fin trädgårdsinpiration och ser fram emot nästa trädgård du tänkte visa.
  Ha det gott! Anna-Karin

 3. Vilken fantastisk trädgård! Vilken pärla! Jag som känner att ätbart är det jag kommer att satsa mest på bara älskar köksdelen. Tänk att kunna ha en sådan köksträdgård. Och buxbomskloten, som liksom ligger där bakom buxbomshäcken. Fantastiskt. Och avenboken, wow. Tack för att du visade oss runt. Det var ett sant nöje så här på onsdagsmorgonen.

  Ha en fin dag!
  Kram Anita

 4. Massor av härliga bilder och vyer. Gillar häckarna och tycker det är snyggt med hög avenbok men har insett att det inte är bra för kroppen.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s